Roman Šmucler: Lidé jsou zmanipulovaní levicí a odboráři

21.06.2011 12:31

Podnikatel, moderátor a v neposlední řadě také stomatolog Roman Šmucler se domnívá, že u navrhované zdravotní reformy je největším problém to, že vláda lidem i odborářům málo vysvětluje. "Pokud by to poctivě dělali, komunikovali s lidmi o všech detailech, nemusela být ani žádná stávka. Při nevědomosti lidí mohou odboráři i opozice s lidmi lépe manipulovat," uvedl Šmucler pro ParlamentníListy.cz.

Roman Šmucler: Lidé jsou zmanipulovaní levicí a odboráři

Jako jediný známý a hmatatelný příklad toho, kdy lidé mají možnost rozpoznat, co je standard a nadstandard, byla diskuse kolem amalgámových plomb - zda za ně platit, či nikoli.

Ke zdravotní reformě podrobně ZDE 

"Tam se diskuse rozhořela, poněvadž lidé zcela jasně věděli, že do standardu amalgámové plomby zatím patří a bojí se toho, že by z něj byly vyřazeny. Já osobně se domnívám, že by měly zůstat být zařazeny v standardu, maximálně bych souhlasil s tím, aby byly hrazeny alespoň dětem do 18 let. Vím, že je řada sociálně slabých rodin, která by prostě na opravu zkažených zubů svým dětem připlatit nemohla, a ty děti by už do dospělosti tak vstupovaly bez zubů," vrátil se ještě k debatě o tom, na kterou stranu se přiklonit v dalších rozhodováních o plombách Šmucler.

Čtěte také:
Roman Šmucler: Čechům vypadají zuby. Plomby zdarma, prosím
Nekuřte, nebudeme vám léčit rakovinu. Rath a Heger o čištění zubů
Kdo se nestará o zuby, plomby si zaplatí

Francouzský novinář: Divní Češi. Místo stávky si berou dovolenou

Přestože je Šmuclerovi mnohdy vyčítáno to, že se schází jen s určitým okruhem společnosti, a tak nemůže dostatečně objektivně posoudit to, jaké dopady by případné změny mohly mít na chudší Čechy, Šmucler oponuje.

"To ale není pravda, scházím se se všemi lidmi. Například nyní mám zlomenou ruku, v čekárně sedím s ostatními a slyším jejich příběhy. Když si nyní zlomí ruku či nohu nějaký menší podnikatel, může to pro něj mít naprosto katastrofické dopady. Končetinu dostane bez toho, aniž by byl dotázán nebo to s ním někdo probíral, do sádry a dva měsíce prostě sádru má. Nikdo mu neřekne, že by mu mohla pomoci operace s nějakými šrouby, která by jeho rekonvalescenci zkrátila na únosné minimum. Samozřejmě, to by byl ten nadstandard, za který by si musel podnikatel, pokud si nemůže dovolit nechat si ujít zisk, zaplatit. Dneska mu to ale nikdo nenabídne. O tom však ta zdravotní reforma je, že by to takto mělo v budoucnu fungovat. A věřte, když se s těmi lidmi pak o tom bavím, skoro všichni reagují tak, že by si raději těch 10 tisíc připlatili, aby byli fit dřív a nepřišli ještě o víc peněz. A diví se, proč jim někdo tyto detaily z návrhů změn ve zdravotnictví nevysvětlil," prozradil čerstvou zkušenost ze své praxe ParlamentnímListům.cz Šmucler. Podle něj vláda komunikaci skutečně zanedbává, přitom by stačilo na to najmout zkušenou PR agenturu.

Čtěte také:
Rath řádil: Kvůli vládě nás budou léčit křenovými plackami
Profesor Keller: Budou vás léčit jako zvířata. Víc za peníze

"Tím, že lidé nevědí, co všechno reformy obnášejí, poněvadž s nimi nikdo o tom nehovoří, lehce se pak nechají zmanipulovat odbory a opozicí. Sám jsem s některými odboráři ve čtvrtek hovořil a nakonec jsem se hodně divil, že příliš nevěděli, proti čemu protestují. Vím, horníci nemohou znát ekonomická pravidla, ale když jsem se jich zeptal, proč, když protestují proti důchodové reformě, nevyžadují od majitele jejich firmy pana Bakaly, aby jim platil k důchodu druhý pilíř, poněvadž by ho to určitě nezruinovalo, teprve začali přemýšlet i tímto směrem. Jsem přesvědčený o tom, že stávka vůbec nemusela v Praze být, vznikla pouhou nekomunikací vlády s lidmi," uzavřel Roman Šmucler.

SLEDOVALI jsme téma STÁVKA

Roman Šmucler byl vloni na kandidátce TOP09 za Karlovarský kraj. Nakonec z ní však odstoupil. 

Čtěte také:
TOP 09: Šmucler rezignoval
Šmucler: Byl jsem jen volebním maskotem TOP 09, nic víc

Roman Šmucler odhalil, proč ho TOPka nechtěla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…