Romové jsou chudáci a v minulosti trpěli. Senátor se rozesmál

13.01.2012 14:54

Romové nejsou schopni se začlenit do většinové společnosti, protože v nich je stále zakořeněn posttraumatický syndrom, který vznikl staletími pronásledování. To o současném chování romského etnika soudí advokátka Klára Veselá Samková. Zásadně s ní však nesouhlasí člen horní komory Parlamentu Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). Pronásledování totiž podle něho muselo mít své příčiny.

Romové jsou chudáci a v minulosti trpěli. Senátor se rozesmál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Klára Veselá Samková, která nedávno o romské problematice vydala vlastní knihu, sice nijak nepopírá, že se Romové nejsou schopni přizpůsobit majoritě, nicméně za tím vidí jasnou příčinu.

 „Ano, oni se de facto nejsou schopni začlenit do majoritní společnosti, tak to je. Ale není to z důvodů vrozené kriminality,“ řekla Veselá Samková ParlamentnímListům.cz. Skutečným důvodem současného chování Romů podle ní jsou staletí pronásledování a perzekucí, kterým museli Romové čelit. „Tenhle syndrom akceleruje jejich jednání do vzorců, které známe, které jsou v podstatě neadekvátní situacím, ve kterých se nacházejí,“ narážela advokátka, která byla 17 let provdaná za Roma na loňskou kauzu, kdy romská skupina přepadla bar s mačetami v rukou.

Kdekoliv se Romové objevili, začali se ztrácet králíci a slepice

Senátora Severočechů.cz Jaroslava Doubravu to rozesmálo. „Jestliže paní Samková říká, že byli Romové po staletí perzekuováni, pak je to tím, že se i tenkrát chovali jako dneska. Vidím z těch dřívějších materiálů, které jsou zveřejňovány na internetu, že vlastně ten důvod, pro který je nikde nechtěli, byl právě ten, že jakmile se někde objevili, začalo se ztrácet všechno  - počínaje králíky a konče slepicemi,“ komentoval následně pro ParlamentníListy.cz.

To byl podle něho spíše důvod, proč byli určitým způsobem v minulosti perzekuovaní. „A spíše bych se ještě zeptal, kolik staletí bude trvat, než Romové pochopí, že musí své chování změnit?“ táže se řečnicky senátor.

„Právě proto je spíše smutné, že se za celá ta staletí Romové nepoučili a nezměnili své chování tak, jak je ve slušné společnosti zvykem. A musím zdůraznit, že nemluvím absolutně o všech, jsou mezi nimi výjimky, které se takhle nechovají. Žel je jich pořád ještě strašně málo. Takže to vysvětlení, jaké předložila paní Samková, považuji za absolutní nesmysl,“ je přesvědčen Jaroslav Doubrava.

Romové jako výtah do Senátu? Nesmysl

Veselá Samková ve včerejším rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz vyslovila mínění, že někteří politikové použili romskou problematiku jako výtah do senátorského křesla.

„Pokud tím tvrzením narážela na moji osobu, tak to považuji za další nesmysl. V mých vystoupeních před volbami nenajdete prakticky jednu jedinou narážku tohoto typu. Já jsem o tomto problému začal mluvit až v okamžiku, když jejich chování přesáhlo meze únosnosti, viz třeba Šluknovsko, Ústí nad Labem a dnes prakticky už celá republika. Nemyslím si, že já, ani další kolegové tuto otázku použili jako výtah do Senátu. Skutečnost, že jsme se rozhodli už nemlčet a začít poukazovat na to, aby se tahle věc řešila, pravda je, nicméně to jsme se rozhodli už jako senátoři, nikoli jako kandidáti,“ odmítá naznačené narčení senátor.

„Na druhou stranu, i pokud bych téma problémů s Romy použil v předvolební kampani, tak co by na tom bylo špatného? Každý člověk má přece nějaké téma, kterým se hlouběji zabývá a něco o něm ví, a jestliže je politik připraven se mu následně věnovat a pokusit se změnit věc k dobrému, je to jen ku prospěchu věci,“ vzkázal Jaroslav Doubrava.

Židé byli perzekvováni dřív a žádný problém s nimi není

Jeho kolega ze senátorské lavice Jiří Čunek z KDU-ČSL se také nedomnívá, že by za současným chováním Romů stála jakási hořká historická zkušenost. „Já nechci ten názor paní Samkové nějak rozporovat, ale myslím si, že třeba příklad židovského národa, který byl pronásledován mnohem dříve než Romové a nijak špatně se nechová, podle mě ten názor paní Samkové z velké části vyvrací,“ porovnával někdejší předseda lidovců a exministr pro místní rozvoj.

„K začlenění Romů do společnosti tak, aby se chovali přiměřeně, musí dojít jiným způsobem. My jim dáváme dávky a díky tomu oni svůj způsob života měnit nemusí. Nikdo po nich nechce, aby se nějak snažili. Z tohoto pohledu je třeba vyvinout určité úsilí ke změně, abychom si navzájem nevadili,“ doplnil senátor Jiří Čunek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…