Romové slavili. Brněnští je kritizovali, Fischer jim popřál

16.04.2012 21:52

Romové na celém světě se vzpamatovávají z oslav. Celý minulý týden slavili Mezinárodní den Romů, který se každoročně slaví 8. dubna. Protože letos na tento datum připadly Velikonoce, rozhodli se pořadatelé rozdělit oslavy do několika dnů.

Romové slavili. Brněnští je kritizovali, Fischer jim popřál
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Známé ulice Cejl a Bratislavská v Brně jsou opět plné odpadků a nedopalků. Těžko říct, jestli to za vinu dávat končícím oslavám. Kdo tyto ulice v Brně zná, ví, že s čistotou nemají nic společného po celý rok.

Mezinárodním dnem si Romové připomínají den vzniku Mezinárodní romské kultury. Ta vznikla 8. dubna 1971 v Londýně. Romové slaví Mezinárodní den Romů každoročně od roku 1990, kdy byl ustanoven na 4. Kongresu Mezinárodní romské unie ve Varšavě.

Cílem Mezinárodního dne Romů je také seznámit majoritní společnost s romskou kulturou, a to nejen s počmáranými paneláky. Romové se v tento den snaží zlepšit obecné povědomí o romské kultuře a přispět tak k většímu porozumění a toleranci mezi oběma skupinami.

Před Střediskem volného času Lužánky uvázali Romové stužky na strom jako znamení tolerance. Oslavy pak vyvrcholily minulý pátek, kdy Romové roztančili brněnský klub Musilka. Na plese vystoupila romská kapela Epaš a taneční skupina Piroš rouža a Merci. Součástí oslav byla také výstava v Muzeu romské kultury: “Výstava je nazvaná Ferdinand Koci. Jedná se střípky z tvorby romského výtvarníka,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Martina Zuzaňáková tisková mluvčí Muzea Romské kultury.

Politici zaspali. Kromě Fischera

Čeští politici oslavy Romu nijak nekomentovali. Jediný Jan Fischer, kandidát na prezidenta České republiky a bývalý premiér ČR, zveřejnil přání k Mezinárodnímu dnu Romů. Server Romea.cz pak zveřejnil jeho přání v plném znění: "Přeji všem Romům, aby se kvalita jejich života neustále zlepšovala, stejně jako je tomu u celé společnosti, aby nebyli svědky pochodů neonacistů a extremistů demonstrujících proti jejich přítomnosti v naší zemi, aby jejich děti měly možnost získat stejně kvalitní vzdělání jako děti jejich spoluobčanů a aby se Romové stali sebejistou součástí české společnosti, která docení jejich přínos."

Lidé se zlobí na Brno: Na tohle peníze máte, ale knihovny nám zavíráte

Tiskový mluvčí Magistrátu města Brna Pavel Žára tvrdí, že Brno Romy podporuje: “Mezinárodní den Romů podporuje město každoročně částkou 50 tisíc korun. Romy podporujeme i v průběhu roku. Částkou 20 tisíc jsme podpořili další tři projekty. Jednalo se o festival menšinových kultur v Brněn Django fest, oslavy Brněnské muzejní noci v Muzeu romské kultury a Sochařské sympozium 2012, které představí nejzajímavější romské sochaře ze zemí střední Evropy,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Žára. 

Ne všem se tyto aktivity města líbí: “No bezva, na kultuře se šetří, Brno teď razantně snížilo finanční podporu například knihovnám, ale na tohle mají. A výsledek? Žádný, pořád se bojím večer projít po Bratislavské,“ stěžuje si ParlamentnímListům.cz paní Věra z Brna.

Mladí Romové: Jasně, jdeme pařit

Samotní Romové vnímají oslavy tohoto dne s odstupem: “No, jasně, jdeme pařit,“ směje se mladík na ulici Cejl v Brně. Ředitelka Muzea romské kultury Jana Poláková na to pohlíží s nadhledem: "Co se týče vnímání svátku, řekla bych, že je to asi tak, jak Češi vnímají 28.10. Záleží na těch lidech samotných a je to jistě závislé i na sociální situaci každého. Pokud člověk nemá práci, nemá co jíst a nemá střechu nad hlavou, těžko bude slavit jakýkoliv svátek. Myslím si, že obecně mezi Romy povědomí o Mezinárodním dni Romů je a spojují jej s oslavami, jako jsou např. vystoupení souborů, akce pro děti apod. Ovšem ne všude, kde žijí Romové, se nějaké oslavy konají.“

Na Bratislavské a Cejlu se tedy oslavy konají. Dokonce po celý rok. Velký mejdan je tam snad každý večer, ale kdo nechce přijít k úrazu, se tomuto místu raději v Brně vyhýbá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…