Romy na Šluknovsku sleduje i Kanada. Víza nám neruší

07.10.2011 7:09

Kanadská vláda vyslala do Česka odborníky, kteří analyzovali integraci Romů v České republice. Zámořští experti se obrátili např. na organizaci Člověk v tísni, aby jim popsala i situaci na Šluknovsku. Kanadská vláda teď studuje získané údaje a rušení víz odkládá. EU Česku příliš nepomáhá.

Romy na Šluknovsku sleduje i Kanada. Víza nám neruší

Sociální bouře na Šluknovsku už upoutaly pozornost jedné zámořské vlády. Kanada analyzuje, jak Česko zvládá integraci menšin. V této souvislosti si Kanada vyžádala spolupráci odborníků i neziskové organizace Člověk v tísni. Vyhodnocení situace v citlivém regionu bude jedním z kritérií pro případné zrušení víz mezi Kanadou a Českem. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

EU se drží zpátky

„Přestože kanadská vláda dříve oznámila, že nový azylový systém bude implementován koncem roku 2011, aktuálně se systém připravuje tak, aby byl spuštěn v červnu 2012," potvrdila pro Aktuálně.cz kanadská velvyslankyně v Praze Valerie Raymondová. Raymondová také řekla, že ambasáda sleduje dění ve Šluknovském výběžku, který v poslední době zažívá etnicky vyhrocené nepokoje.

Sledujeme témata: Šluknovsko a Romové

Kanadská vláda má ke sledování Romů v česku dobré důvody, zámořská země totiž čelila nejedné emigrační vlně českých Romů, kteří si za mořem stěžovali na diskriminaci. Vízová povinnost pro české občany, kteří chtěli vycestovat do Kanady, byla nečekaně obnovena 14. července 2009. Česká republika se opakovaně dovolávala pomoci EU ve věci zrušení víz, ale EU nám poskytuje pouze vlažnou podporu, bez důrazného tlaku na Kanadu.

Související:

Řápková: Romové se sami označují za pachatele, když si stěžují

Kanada je v právu. Romové si tam jezdí jen pro peníze, zlobí se Falbr

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…