Rozhodují o vašem zdraví a nechávají se mírně podmazat. Experti na očkování

09.08.2012 7:34

Stát vydá ročně na povinném očkování zhruba miliardu korun. Hospodářské noviny přicházejí se zjištěním, že lidé, kteří v České republice o tomto očkování rozhodují, zároveň inkasují peníze od samotných výrobců vakcín.

Rozhodují o vašem zdraví a nechávají se mírně podmazat. Experti na očkování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

Jak HN zjistily, někteří z členů Národní imunizační komise byli placeni farmaceutickými společnostmi. Běžnou praxí  je sponzoring sympozií. To lze ukázat na příkladu sympozia o očkování, které pořádala 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Na pozvánce stálo: "Organizace sympozia byla umožněna díky laskavé podpoře poskytnuté firmou GlaxoSmithKline."

Účastníky byli třeba Josef Trmal, Jozef Dlhý nebo Jitka Částková, tedy lidé, kteří v imunizační komoře rozhodují o očkování, a mají tak vliv na byznys obřích výrobců vakcín, mezi něž GlaxoSmithKline patří.

Přednášku další členky komise Vilmy Marešové zase sponzorovala firma Pfizer, která má kvůli propojení s lékaři a lidmi, kteří rozhodují o lékové politice státu, problémy v USA. Pro podezření z tzv. farmakokorupce zaplatí více než miliardu korun.

Kromě sponzoringu jsou členové komise se společnostmi propojeni i jinak. Pracují pro ně i při klinických studiích a dostávají odměny. "Spolupracuji i s farmaceutickými firmami. Někdo vypíše konkurz na vedoucího klinické studie, a když vyhrajete, pak studii vedete. Jsou vypláceny náhrady za odvedení práce," řekl HN další člen komise Roman Chlíbek. Spolupráci přiznaly i farmaceutické firmy.

Senátorka Dernerová: Není to tak správné

Lékařka a senátorka Alena Dernerová tuto praxi kritizuje. "Tato propojení nejsou správná. Pokud někdo rozhoduje o lékové či očkovací politice, neměl by zároveň spolupracovat s farmaceutickými firmami," řekla Dernerová. "Očkovat by se nemělo takto plošně. Zjistit, nakolik je které očkování třeba, stojí deset milionů. Směšná částka v rozpočtu České republiky a výrobců vakcín," dodala.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že je vše v pořádku. Nezávislost členů komise je prý ošetřena. "Součástí prezenční listiny ze zasedání komise je prohlášení členů, že k bodům jednání není z jejich strany deklarován konflikt zájmů. Pokud by konflikt existoval, zdrží se hlasování," řekl HN mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Protože ale pravdivost uváděného prohlášení nelze fakticky ověřit, lze se spoléhat pouze na etiku členů komise. Navíc, i když některý z členů prohlásí, že je ve střetu zájmů, smí i být nadále účasten v diskusi, čímž může konečné rozhodnutí ovlivňovat.

Místopředsedkyně komise Hana Cabrnochová je přesvědčená i o prospěchu těchto firem. "Farmaceutické firmy vynakládají část svých zisků na vzdělávání, jen by měly být nastaveny mantinely, aby se nemohlo jednat o korupci," podotkla Cabrnochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …