Rozpočet jde ve sněmovně do závěrečné fáze. Výhrady k němu mají všechny strany

19.12.2013 9:24

Poslanci začali poslední etapu kolem schvalování rozpočtu. Na programu mají třetí čtení tohoto nejdůležitějšího zákona roku. K rozpočtu mají ale výhrady nejen strany potenciální budoucí opozice, ale dokonce i ČSSD. Té se nelíbí některé části návrhu.

Rozpočet jde ve sněmovně do závěrečné fáze. Výhrady k němu mají všechny strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

Pro dnešní jednací den, na němž se schvaluje státní rozpočet v závěrečné fázi, se omluvilo pět poslanců a také čtyři ministři, převážně z pracovních důvodů. Pokud poslanci dnes státní rozpočet schválí, Česko se vyhne rozpočtovému provizoriu.

Podle místopředsedy sněmovny Petra Gazdíka z TOP 09 je deficit zbytečně vysoký. „Rozpočet je proti původním předpokladům, které schvalovala Nečasova vláda, nafouknut o 24 miliard, o které se utratí víc, než se musí utratit,“ uvedl Gazdík pro Český rozhlas.

Jak připomněl dále rozhlas, určité výhrady k rozpočtu má i sociální demokracie. „Šetření mělo jít nikoliv ve prospěch deficitu, ale ve prospěch investic a startování hospodářského růstu. Doufám, že se v průběhu roku podaří rozpočet uspořádat tímto směrem,“ naznačil možné změny poslanec z ČSSD Milan Urban.

Dali návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu

Toto úterý poslanci přednesli ve druhém čtení své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, a to v objemu zhruba dvacet miliard korun. Poslanci těmito návrhy navrhují přidat na sociální služby, dopravní infrastrukturu či platy učitelů.

Schodek oproti letošnímu roku vzroste o 12 miliard na 112 miliard korun. Rozpočet podle budoucí opozice určité oblasti zanedbává, například vědu a výzkum. Někteří poslanci také kritizovali rychlost schvalování.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…