Rudé právo v roce 1989: O radikálních studentech i veřejné bezpečnosti

18.11.2012 21:58

Česká televize se podívala na to, o čem psala média v listopadu 1989. Rudé právo dlouho nechtělo připustit, že se něco děje a o demonstraci 17. listopadu, kdy byli studenti napadeni veřejnou bezpečností, psalo, že VB jen ověřovala totožnost.

Rudé právo v roce 1989: O radikálních studentech i veřejné bezpečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

"K udržení veřejného pořádku v centru města byli povoláni příslušníci VB. Ověřovali totožnost účastníků demonstrace a kolem sta osob bylo předvedeno na místní oddělení VB. Ve 22 hodin byl ve středu města obnoven klid," napsalo v sobotu 18. listopadu 1989 Rudé právo.

"Akce měla rozpornou tvář. Ukázala, jak studenti touží hovořit nahlas a otevřeně o svých problémech… vyžadují rychlejší postup společenských přeměn a také, jak snadno se nechají strhnout k radikalismu,“ tvrdí sobotní Rudé právo s tím, že nejen na transparentech, ale i v davu převládla hesla, která napadala komunistickou stranu a její vedoucí úlohu, požadovala zrušení milicí, demisi vlády či svobodné volby.

Palcové titulky úterního vydání: "Dialog ano – konfrontace ne". Tak informovalo Rudé právo o prohlášení všech tří vlád komunistického Československa. "Demonstrace 150 tisíc lidí v ulicích hlavního města. Divadla nehrají. Dělníci vyzývají ke klidu a žádají pravdivé informace. Chceme klid a pořádek!" To jsou hesla titulní strany, která doplňovaly slova dělníků podporujících stranu a vládu. "Jsme připraveni vyjít do ulic, odmítáme pouliční demonstrace, odsuzujeme pokusy o politický rozvrat naší socialistické společnosti…"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…