Ruské investice ve východní Evropě rapidně vzrostly

18.11.2011 22:26

Ruské investice ve východní Evropě podle údajů Konference OSN o obchodu a rozvoji za poslední tři roky vzrostly o 2,8 miliardy. Ve východní Evropě, která byla kdysi imperiálním předpolím Ruska, tak znovu roste jeho vliv, napsal americký list The Christian Science Monitor.

Ruské investice ve východní Evropě rapidně vzrostly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Podle něj místní východoevropské vlády prodávají státní aktiva, aby v době, kdy zuří globální finanční krize zalátaly díry ve svých státních rozpočtech. Také západní společnosti se zbavují části svých aktiv v tomto regionu. Takto uvolněný prostor zaplňují agresivní ruští podnikatelé, z nichž mnozí mají silnou podporu Kremlu.

Podle experta UNCTAD Kalmána Kalotaye jsou tyto ruské firmy v současné době vysoce ziskové a už poznaly, že ruský trh jim už nestačí. "Aby svůj byznys navýšily, poohlížejí se všude. Navíc se jim dostává podpory od Kremlu, který si uvědomuje, že ruští podnikatelé mu mohou pomoci prosazovat ruské strategické zájmy," říká Kalotay.

Češi odhodili averzi vůči Rusům

Předseda české Komory pro hospodářské styky se zeměmi Společenství nezávislých států (SNS) Václav Petříček podle listu uvádí, že Češi a ostatní Východoevropané odložili stranou dřívější averzi a nepřátelství a sledují výlučně své obchodní zájmy. "Je to svobodný trh v praxi," říká a dodává, že ruští investoři profitují z nynější globální finanční krize, která mnohým evropským firmám přinesla problémy. "Samozřejmě musíme sledovat, abychom měli jistotu, že nikdo nezačne dominovat v citlivých sektorech, jako je energetika," dodává Petříček.

Rusové v regionu podle listu také masivně nakupují. V červenci největší ruská státní banka Sberbank, která má úzké vazby na premiéra Vladimira Putina, koupila východoevropskou divizi finančního domu Austrian Bank. Někdejší ministr hospodářství a obchodu German Graf při oznámení akvizice bez obalu řekl, že to je první krok v transformaci Sberbanku v banku globální. 

Úvěry, železnice, tabák... Rusové budou všude

Jiná ruská státní banka se údajně snaží vetřít do přízně českého finančního magnáta Petra Kellnera a koupit desetiprocentní podíl v jedné z nejúspěšnějších úvěrových agentur České republiky.

Druhá největší ruská banka nedávno zaplatila asi 141 milionů dolarů za majoritní podíl v bulharské státní tabákové společnosti. Ruské státní železnice údajně usilují, aby podle agentury Bloomberg koupily a ovládly železniční nákladní byznys v Polsku a na Slovensku. Také ruský ropný koncert v Polsku usiluje o koupi státního většinového podílu v rafinérii v Gdaňsku.

Rusko ke své expanzi využívá i velké zásoby své ropy a zemního plynu. V popředí velkých obchodů je především státní společnost Gazprom, jedna z největších ropných společností na světě. Ruský gigant zajišťuje asi 25 procent dodávek zemního plynu do západní Evropy. Ve východní Evropě je jeho podíl ještě výrazně vyšší. Například Bulharsko a Slovensko na dodávkách zemního plynu od Gazpromu závisí z 90 procent.

Čtěte:

Evropa by se měla více centralizovat, říká Švejnar

Evropa prý směřuje k socialistické diktatuře. Lidé vyjdou do ulic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…