Rusko v problémech. Čína nabízí pomoc, píše tamní server

24.12.2014 10:12

Čínští diplomaté nabízí pomoc Rusku. Díky poklesu ceny ropy padá i rubl. Diplomaté tak nabízí pomoc primárně v oblastech infrastruktury. Bývalý čínský velvyslanec v Moskvě je sice přesvědčen o tom, že Rusko má do krachu ještě daleko, každopádně spolupráce má dveře otevřené.

Rusko v problémech. Čína nabízí pomoc, píše tamní server
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

„Nabízíme pomoc, vše ale záleží přímo na Moskvě,“ řekli čínští analytici pro China Daily. Podle čínských ekonomů rubl padá postupně už od března, a to v důsledku snížení cen ropy a plynu. Rubl oproti euru a dolaru za pár měsíců ztratil polovinu své hodnoty.

„Rusko má dostatek kapitálu a moudrosti k tomu, aby ekonomické obtíže zvládlo,“ řekl čínský ministr zahraniční Wang Yi. „Pokud však bude potřebovat, jsme ochotni v rámci našich možností pomoci,“ dodal. Čína plánuje v Rusku investovat primárně do infrastruktury, zejména železnice, konkrétně pak v oblasti Dálného východu. Takto se nedávno domluvil ruský premiér Dmitrij Medveděv s čínským premiérem Li Keqiang, když se začátkem prosince setkali v Kazašské Astaně.

Spolupráce bude probíhat na základě Šanghajské dohody o spolupráci mezi Čínou a Ruskem (dalšími členskými státy jsou například Kazachstán, Tadžikistán, Kyrgyzstán, Uzbekistán) a  tzv. BRICS: označení hospodářské spolupráce mezi Brazílií, Ruskem, Indií, Čínou a Jižní Afrikou.

Ruský prezident Vladimír Putin je podle serveru spolupráci nakloněn. Na své konferenci, která proběhla minulý čtvrtek, a kterou ČT24 vysílalo on-line, řekl, že spolupráce s Čínou je základním pilířem, který povede k oživení ruské ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…