S Čínou jsme si nebyli nikdy tak blízko, řekl americký náměstek ministra

22.12.2014 10:25

„Jsme dvě největší ekonomiky na světě, které nikdy dřív nebyly tak propojené“, řekl americký náměstek ministerstva obchodu Stefan Selig ohledně vztahu USA a Číny.

S Čínou jsme si nebyli nikdy tak blízko, řekl americký náměstek ministra
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Číny

V americkém Chicagu vyvrcholila minulý týden konference, která řešila americko-čínskou spolupráci. Na konferenci mimo jiné zaznělo, že spolupráce s Čínou přináší Spojeným státům mnoho pracovních míst. Čína je v současné době pro Ameriku důležitým partnerem. Je to jednoznačně nejrychleji rostoucí zdroj zahraničních investic.

Obě země spolupracují téměř ve všech ekonomických sektorech. Zemědělství počínaje, high technologiemi konče.  Státy se rovněž na konferenci dohodly na další spolupráci do budoucna. „Lepší vztahy nám umožní udělat další pokroky v obchodu, nehledě na občasné neshody, které však nenaruší podstatu naší ekonomické spolupráce,“ dodal Selig.

Zajímavý postřeh ParlamentnímListům.cz před časem zaslal rovněž poslanec sociální demokracie Jan Birke, který uvedl: „Když prezident Číny nedávno přijel do Evropy, dostalo se mu rovnoprávného zacházení od všech jeho evropských partnerů a každá země si připravila svoje překvapení. V Nizozemí jeho letadlo doprovázeli královští stíhači, vítala ho královská rodina, byly uspořádány státní recepce a pojmenovávaly se slavné odrůdy tulipánů. Ve Francii se podepisovalo 50 dohod ze všech oblastí při příležitosti 50. výročí diplomatických styků obou zemí. V Belgii byla uskutečněna společná návštěva pand v zoologické zahradě. V Německu zase návštěva fotbalového zápasu malých fotbalistů."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …