S Nečasem je to zlé, Klaus mu další šanci nedá. A toto prý může následovat

23.10.2012 12:56

Podle informací ParlamentníchListů.cz prezident republiky Václav Klaus, pokud padne Nečasova vláda, nepověří Petra Nečase znovu sestavením nové vlády a nebude ho jmenovat premiérem.

S Nečasem je to zlé, Klaus mu další šanci nedá. A toto prý může následovat
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

Informaci redakci potvrdil vysoce postavený člen ODS i zdroj z okolí premiéra. Petr Nečas je s tímto postojem prezidenta obeznámen.

Klaus Nečase informoval

„Prezident Klaus řekl Petru Nečasovi, že pokud padne jeho vláda, sestavením nové ho už nepověří. Takže Petr Nečas to moc dobře ví,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj.

Navíc vztahu obou politiků nepomohlo ani to, že premiér Nečas prezidenta Klause zhruba před měsícem na setkání šéfů regionálních ODS označil za největšího nepřítele ODS. Klaus sice s rebely ve styku není, na druhou stranu už Nečasovi nekryje záda, jak to činil až doposud při všech vládních krizích či potenciálních pučích.

Tato zpráva o tom, že prezident Klaus by Nečase premiérem znovu nejmenoval, je důležitá v šachové partii o přežití Petra Nečase jako předsedy ODS a premiéra. Pokud totiž padne Nečasova vláda, a navíc ještě před kongresem, minimalizuje to šance Petra Nečase stát se znovu předsedou ODS.

Zvolí ODS někoho, kdo nemá šanci být znovu premiérem?

„Pokud Nečas pojede na kongres jako premiér v demisi a navíc se ví, že ho Klaus už znovu jmenovat premiérem nebude, zvolí ho kongres znovu předsedou? Asi těžko, že. Zvolí někoho, kdo bude mít šanci stát se po Nečasovi novým premiérem a udržet ODS ve vládě,“ řekl redakci zdroj.

Navíc se hovoří o tom, že tím, že by skončila Nečasova vláda a Nečas skončil jako premiér, by nemuselo skončit angažmá ODS v příští vládě. Kdyby přišel nový předseda ODS s více než 101 podpisy poslanců, tak by ho Klaus jmenoval premiérem, říká se. Mluví se o tom, že by se tedy de facto rekonstruovala vláda na současném půdorysu, případně za přímé či nepřímé účasti Věcí veřejných.

Někdo se bude muset obětovat a po Nečasovi to vzít

„Čili vezměte, jak to třeba může být. Nečasova vláda padne ještě před kongresem. Pak již bude jasné, že Nečas se v tomto volebním období sněmovny premiérem – minimálně za prezidentství Václava Klause – nestane. Potom už i obráncům Petra Nečase i jemu samotnému musí být jasné, že prostě hra skončila a že v zájmu strany se musí objevit nějaký kompromisní kandidát a vzít to volky-nevolky po něm a obětovat se, aby zachránil účast ODS ve vládě. A pak už se někdo najde. Musí se najít. A Nečasovi poděkuje, za to, jak skvěle vedl ODS a jaký byl skvělý premiér, ale že to jinak nešlo. Každý ví, že předčasné volby by byly pro ODS katastrofou, nikdo nechce rychlé opakování debaklu, který utrpěla ODS v krajských volbách,“ vysvětluje zdroj.

TOP 09 ale ústy Miroslava Kalouska říká, že by ve vládě, kde by premiérem nebyl Petr Nečas, nebyla a že by podpořila konání předčasných voleb. „Je jasné, že Kalousek jenom blafuje. Zvlášť nyní, když už je jasné, že většině ČSSD by vláda s komunisty nevadila a klidně ji vytvoří bez něj. Jít do opozice s pěti, šesti, sedmi procenty, to není pro Miroslava Kalouska dobrá perspektiva. Není to ani dobrá perspektiva pro členy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů. Budou hlasovat pro to, že polovina z nich přijde o práci?“ komentoval věc zdroj dobře obeznámený s politickou situací.

Rebelové budou stále potřební. Mají i zázemí

Z hlediska výše uvedeného nyní bude důležité, zda se bude o daňovém balíčku hlasovat před, nebo po kongresu. Když se bude hlasovat před kongresem a vláda padne, napomáhá to výše uvedenému scénáři. Proto podle informací redakce chtěl Nečas hlasování až po kongresu, aby měl šanci obnovit si předsednický mandát ještě jako premiér ve funkci a případně přimět Kongres ODS, aby zavázal poslance, aby hlasovali pro balíček.

Shození vlády před kongresem sice může rebelům přinést ošklivou „nálepku“ rozvracečů, ale pokud ODS zůstane u vlády s jiným předsedou a jiným premiérem, může se na to poměrně brzy zapomenout a koneckonců nová vláda bude jejich hlasy potřebovat.

Také je nutné připomenout, že když rebelovali Vlastimil Tlustý a další, neměli za sebou podporu členské základny v regionu. Avšak za Petrem Tluchořem, Ivanem Fuksou a Markem Šnajdrem stojí minimálně polovina ODS ve středních Čechách, což není zanedbatelná síla. Navíc kritika Petra Nečase kvůli zvyšování daní a jeho nekomunikaci se členskou základnou není doménou pouze takzvaných rebelů, ale je to v ODS stále více se šířící jev.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…