S dostavbou Temelína musí dojít i na splnění slibů Jihočechům, připomíná Zimola

12.08.2012 14:41

Dostavba dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, jedna z nejvýznamnějších průmyslových investic České republiky posledních desetiletí, může výrazně nastartovat domácí ekonomiku. I proto volá jihočeský hejtman Jiří Zimola po tom, aby se na ní podílelo co nejvíce českých firem. Zároveň připomíná vládní sliby, na jejichž splnění kraj zatím čeká.

S dostavbou Temelína musí dojít i na splnění slibů Jihočechům, připomíná Zimola
Foto: archiv kraje
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Všechny dodavatelské firmy ucházející se o dostavbu pro Česko klíčového energetického zdroje slibují, že pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín využijí až ze 70 procent české firmy jako subdodavatele. Ať už jde o francouzskou Arevu, americký Westinghouse nebo česko-ruské konsorcium MIR 1200 plzeňské Škody JS s ruským Atomstrojexportem a Gidropressem.

Zastáncem maximálního zapojení českých firem do dostavby dvou bloků Temelína je jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Mou představou jako jihočeského hejtmana, ale především jako občana České republiky je, aby Temelín byl v rámci energetické soběstačnosti v příštích dvaceti, třiceti letech dostavěn a aby byl dostavěn maximálně bezpečně,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Zimola hlavní prioritu.

Bezpečnost, ale i zakázky pro české firmy

V tomto ohledu musí ti tři uchazeči, kteří předali nabídky, zohlednit především maximální bezpečnost a kvalitu dodávaného díla. „Současně ale říkám, že jsem přesvědčen, že mnohé české firmy, jihočeské nevyjímaje, dokáží dnes v rámci subdodávek tuto kvalitní práci nabídnout. Proto by Česká republika, potažmo její firma ČEZ jako investor, měla zohlednit tyto takzvané offsetové nabídky. Tedy to, nakolik se na dostavbě Temelína budou v maximální míře obezřetnosti a bezpečnosti podílet české nebo také jihočeské firmy,“ nabádá jihočeský hejtman Jiří Zimola.

V živé paměti je však ale smlouva na dodávku terénních nákladních vozidel, kterou podepsalo ministerstvo obrany s Tatrou, vlastněnou americkými majiteli. S Tatrou měla jako subdodavatel autodílů spolupracovat také česká společnost Praga. Tatra s ní ale ukončila spolupráci kvůli údajně nekvalitním dodávkám, čímž porušila závazek, že podpoří český průmysl.

Naprosto legitimní požadavky Jihočechů

„Ve smlouvě o dílo jsou mechanismy, které musí zaručit, že žádný z dodavatelů, ať už francouzská Areva, americký Westinghouse nebo ruský  Atomstrojexport z toho nebudou moci takzvaně vycouvat,“ domnívá se Jiří Zimola.

S dostavbou dvou bloků jaderné elektrárny Temelín úzce souvisí vládní sliby Jihočeskému kraji, které hejtman často připomíná. „To jsou naprosto legitimní požadavky, protože to nejsou požadavky ať už sociálního demokrata Zimoly nebo hejtmana Zimoly, ale jsou to požadavky, které vyplývají i ze slibů daných vládou všem Jihočechům,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Zimola.

Ke slibům na lepší dopravní spojení se nikdo moc nezná

„Za dostavbu Temelína se Jihočechům slíbilo, že se dobuduje dálniční síť a že České Budějovice budou konečně připojeny na českou a evropskou dálniční síť. Současně se tento legitimní požadavek zmiňuje i ve zprávě vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky, kterou vláda vzala na vědomí,“ upozorňuje Jiří Zimola, že jde o věc, kterou Nečasova vláda vzala na vědomí, a ta dřívější schválila.

„Sliby Jihočechům za to, že na svém území budeme mít přistavěnou jadernou elektrárnu Temelín, se mají plnit, i když dnes se k nim nikdo moc nezná. To, že Jihočeši za to požadují lepší dopravní spojení v podobě D3 nebo R4, a fakt, že Jihočeši požadují, aby se v rámci možností a při splnění všech odborných kritérií mohly jihočeské firmy podílet na dostavbě Temelína, tak to jsou  požadavky zcela legitimní, za kterými já osobně budu vždycky stát,“ prohlašuje jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…