SMLOUVA Pražský starosta ODS zaplatil kampaň za dva miliony z radničního rozpočtu

28.07.2014 14:46

Koalice na radnici Prahy 8 (ODS + TOP09) v čele se starostou Jiřím Janků (ODS) a místostarosty Ondřejem Grosem (ODS) a Michalem Švarcem (TOP09) uzavřela dne 18. 6. 2014 smlouvu na projekt nazvaný „Prezentace plnění projektu Nová Palmovka“ a to v období od 20. 6. 2014 do 30. 9. 2014. Nejedná se o nic jiného, než o pokus přesunout náklady za volební kampaň pro podzimní komunální volby z koaličních stran ODS a TOP 09 na bedra veřejných rozpočtů.

SMLOUVA Pražský starosta ODS zaplatil kampaň za dva miliony z radničního rozpočtu
Foto: Praha8.cz
Popisek: Starosta Prahy 8 Jiří Janků (ODS)

Pro nezasvěcené – miliardový projekt nové radnice byl narychlo schválen představiteli ODS v roce 2010, a to celých deset dní před konáním řádných komunálních voleb, tudíž na něj nemohla reagovat ani opozice, ani občané.

Od počátku jej provázejí značné pochybnosti ohledně ekonomické návratnosti, rozsahu projektu a způsobu výběru dodavatele. Stávající koalice ODS a TOP 09 nebyla schopna projekt za čtyři roky své existence řídit tak, aby pochybnosti veřejnosti rozptýlila. Z tohoto důvodu si před volbami zaplatila z veřejných peněz mediální agenturu, která má obraz projektu před veřejností uměle vylepšit.

Ze smlouvy podle našeho zdroje vyplývá, že za téměř dva miliony korun bude vybraná společnost EXTENDER, s.r.o., jejímž jednatelem je Karel Schweitzer, zajišťovat správu Facebooku, uspořádání soutěže, věšení plachet na plot, polepení vozu a sekání trávy kolem plotu.

„Představitelé ODS a TOP09 si zřejmě myslí, že vyvěšením plachty na plot nebo polepením vozu jakožto reklamy na stavbu nové radnice pomůžou místním občanům více, než když například zajistí další místa v mateřských školkách, opraví rozbitý chodník, nebo zkulturní dlouhodobě zanedbaná náměstíčka a parčíky. Navíc dva miliony za tyto služby mi přijde příliš mnoho,“ říká místopředseda hnutí ANO v Praze 8 Radomír Nepil.

  • Plné znění smlouvy a jejího plnění ZDE

„V Ústí nad Labem jsou trestně stíháni zastupitelé, kteří schválili několikamilionovou smlouvu na projekt vítání občánků, u kterého se ukázalo, že je zbytečný. Nutno říci, že smlouva se společností EXTENDER, jejíž podstatou je reklama na výstavbu radnice, se uvedenému případu dosti podobá. Divím se, že radní v Praze 8 toto riziko vůbec podstupují,“ dodává místopředseda sněmovního Mandátového a imunitního výboru Matěj Fichtner.

Na celou zakázku ParlamentníListy.cz upozornil člen ANO v Praze, který se obával být jmenován. Spolu s informacemi o smlouvě poskytnul i opis originálu. Ten naše redakce rovněž viděla.

reklama

autor: tan

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …