SP ČR: Průmysl se dále propadá do potíží

11.12.2012 11:27

Říjnové údaje o průmyslové produkci napovídají postupnému zhoršování kondice tuzemských podniků. Zatím ho nejvíce drží výroba strojů a zařízení.

SP ČR: Průmysl se dále propadá do potíží
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Díky třem pracovním dnům navíc říjnová průmyslová výroba meziročně vzrostla reálně o 4,1 procenta. Ovšem po jejich odečtení klesla produkce o 3,3 procenta. A ve srovnání s předchozím měsícem byla nižší o 0,7 procenta.

„Průmysl zůstává odvětvím přispívajícím k recesi ekonomiky a s nejvyšší pravděpodobností bude situace v následujících měsících složitá,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba strojů a zařízení (příspěvek +1,5 procentního bodu, růst o 18,3 %), sektor, který podle členů SP ČR zatím výrazné problémy celkově nepociťuje. Naopak problémy mají již delší dobu sektory jako je výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a také základních kovů, hutní zpracování, slévárenství.

Pozitivně lze hodnotit hodnotu nových zakázek, která v říjnu meziročně vzrostla o 5,3 procenta. Meziročně vzrostly jak nové zakázky ze zahraničí (+ 6,4 %), tak nové domácí zakázky (+ 3,3 %). „Je to výsledek poněkud nad očekávání. Ostatní zprávy z ekonomiky spíše naznačovaly nižší hodnoty. Přesto v následujících měsících nečekáme přehoupnutí dynamiky průmyslu do kladných čísel,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Dílčí pozitivní zprávou je kladný výsledek vývoje zakázek v sektoru výroby motorových vozidel, který je klíčový v našem zpracovatelském průmyslu. Otázkou je, jaký vliv měl větší počet pracovních dní.

„Ani ve vývoji zakázek nevidíme zásadní obrat k lepšímu, protože i naši hlavní obchodní partneři z Evropy ve svém růstu spíše zpomalují. Pokles evropské ekonomiky zhoršuje celkovou poptávku a příští rok bude v podstatě rokem stagnace. Naštěstí v oblasti výroby motorových vozidel či strojírenského průmyslu se jak tuzemským firmám, tak hlavním obchodním partnerům poměrně daří na trzích mimo EU,“ poznamenal analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.
 Podle něho je patrná prohlubující se diferenciace odvětví, kdy dále klesaly zakázky v sektorech výroby počítačů a elektronických přístrojů či ve výrobě základních kovů, tedy odvětví.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…