Šarapatka (Úsvit): Kam směřuje Ukrajina?

07.04.2014 9:24

Krymský, legálně zvolený, parlament přijal rozhodnutí o vystoupení Krymské autonomní republiky z Ukrajiny a jejím vstupu do Ruské federace. Ukrajinský, nelegálně zvolený předseda vlády v Bruselu tento krok prohlásil za neústavní. Bohužel asi to jediné co mohl udělat, neboť reálně situaci na Krymu Kyjev již delší dobu, vlastní vinou, ovlivnit nemůže.

Šarapatka (Úsvit): Kam směřuje Ukrajina?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

To, že se po Janukovičově odmítnutí asociační smlouvy s EU ukrajinská opozice rozhodla změnit situaci násilím, za vehementní podpory západních i některých našich politických představitelů, a zrušení jazykového zákona samozřejmě Putinovi a dalším v Rusku nahrálo. Nemyslím si ale, že současná situace, tj. připojení Krymu zpět k Rusku, k němuž v posledních staletích vždy patřil, bylo Putinovým konkrétním cílem. Nic, co by již neměl,  tím totiž nezískal, neboť strategicky toto území a přístupy k mořím na jihu Evropy již Rusko na základě smlouvy s Ukrajinou tak jako tak ovládá a nemá tedy důvod kvůli Krymu jitřit mezinárodní situaci.

Jde tedy o něco jiného, o něco podstatně většího. Jde o snahu, především Spojených států, o vychýlení dlouhodobé rovnováhy na eurasijské pevnině a o „zatlačení“ Ruska dál od Evropy. Vždyť s vyhlášením nezávislosti Ukrajiny v roce 1991 se ruské hranice posunuly zpět na východ, na úroveň kolem roku 1600 za vlády Ivana Hrozného. Ne že by tento záměr zemím ve střední Evropě nevyhovoval, to jistě s ohledem na nedávnou historii ne, ale je nepravděpodobné, že by si to Rusko nechalo jen tak líbit.

Ukrajina a Ukrajinci jsou v této „velké hře“ pouze pěšáky, se kterými posunují po šachovnici skuteční hráči, no a my, tím myslím země EU včetně nás, s našimi hlasitými protesty a prázdnými, velkohubými gesty jsme „užitečnými idioty“, kteří tahají horké kaštany z ohně za jiné, aniž by nám to mohlo cokoli pozitivního přinést. Naopak za to budeme v budoucnu tvrdě platit.

A co bude s Ukrajinou dál? Vzhledem k tomu, že se Rusku nepodařilo „vytáhnout žolíka z ruky“, míněno Ukrajinu, jsem přesvědčen, že pokud se nepodaří ukrajinské nacionalisty, kteří se zmocnili brutálním způsobem vlády v Kyjevě, přivést k jednacímu stolu s Rusy, a Putin si bude klást tvrdé podmínky, aby byl ochoten to udělat, bude Ukrajina rozdělena na proevropský západ a proruský východ, možná někde na linii řeky Dněpr anebo dojde i k občanské válce, jejíž důsledky si vůbec neodvažuji představit.

Mírovým řešením by naopak mohla být jakási „finlandizace“ Ukrajiny, kdy by se geostrategický vliv v této zemi USA a Rusko dělily.  A samozřejmě, účet za toto řešení by zaplatila EU. Ukrajina by ale byla podstaně větší sousto než problémy s Řeckem...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …