Šárka Grossová radí lidem: Nekritizujte a začněte s reformami doma

12.10.2011 6:47

"Politici přicházejí a odcházejí, a myslím ,že tomu snad nikdy nebylo jinak," reagovala pro ParlamentníListy.cz manželka expremiéra Stanislava Grosse. Její reakce přišla po dotazu redakce, co si myslí o odchodu Jiřího Paroubka od sociálních demokratů.

Šárka Grossová radí lidem: Nekritizujte a začněte s reformami doma
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Šárka Grossová

"Vím, že musí být velmi těžké nebo téměř nemožné zalíbit se všem a shodnout se s názory všech okolo...Jestli ale někdo čeká, že jednou do politiky vkročí ten pravý, úžasný politik, který nebude dělat žádné chyby, tak si myslím, že čeká marně. Každý z nás chybuje, vím, že neexistuje člověk bez chyb. Takový chodil po světě jen jeden...," pokračuje ve své odpovědi pro ParlamentníListy.cz Šárka Grossová.

Pokud se týká Jiřího Paroubka, podotkla, že měla možnost se s ním, jeho manželkou i dcerkou několikrát setkat. "Mohu jen říci, že to je trpělivý tatínek a velmi pozorný manžel. To vás ale asi v politických listech moc nezajímá, viďte?" reagovala otázkou Grossová.
Připustila však, že i ona si všímá, že jsou u nás v poslední době někteří lidé znechuceni.

Nektritizujte reformy, ale udělejte reformu i u sebe doma, říká Grossová

"Mnozí lidé kritizují a kritizovat budou dál. Ale možná by někteří měli začít u sebe a pokud se týká reforem, tak udělat třeba nějaké i u sebe doma. Co třeba něco změnit? Postarat se o to, aby prosperovala rodina. Vystoupit ze své zóny pohodlí a udělat změny v životě? Já vím kritizovat je snadnější, ale to ode mě ani směrem k současné vládě nečekejte. Já opravdu obdivuji politiky, kteří jsou pod neustálým nátlakem médií, novinářů, a přesto se stále snaží dát tu naši malou republiku do pořádku tak, aby to fungovalo," dodala možná poněkud překvapivě pro ParlamentníListy.cz Grossová.

Sledujeme téma Reformy

Během nedávného křtu knihy Holka s tajemstvím, od autorky Zuzky Marek Litvové, přitom však Šárka Grossová prozradila, že jí přece jen něco štve - a to napříč tomu, že politický vývoj nesleduje. To, co cítí opravdu jako problém, tkví ve školství. I proto se ParlamentníListy.cz zajímaly o to, zda jde o něco zcela konkrétního.

Psali jsme:
Šárka Grossová: Politika mě nikdy nezajímala. Ale situace ve školství nemá obdoby
Fotogalerie ze křtu ZDE

Nepochopila jsem státní maturity, nikdy jsem neslyšela na toto téma nic kladného

"Když už jsem se zmínila o školství, tak je pravda, že mě zaráží pár věcí. Pracuji každý den s lidmi a denně se stýkám se studenty, stejně jako s maminkami na mateřské dovolené i třeba podnikateli. Každý má většinou děti nebo ještě sám studuje. Od všech slyším jejich názory, zkušenosti. A nějak moc jsem stále nepochopila naše současné státní maturity. Neslyšela jsem na ně snad jedinou kladnou odezvu. Přitom i já mám jednu dceru na gymnáziu a jednu ve třetí třídě. Obě včetně mě věří, že se proto snad ještě mnohé změní a přestane se do nekonečna vše komplikovat," popsala manželka bývalého českého premiéra.

Doplnila, že si je vědoma toho, že úroveň vzdělání je u nás vysoká, což je úžasné. A přece v našem školství podle Šárky Grossové něco ve vzdělání jasně chybí.

Proč se děti neučí třeba o Baťovi?

"Podívejme se kolem nás, kolik je u nás vzdělaných lidí, vysokoškoláků, doktorů, inženýrů a na druhou stranu kolik je exekucí, lidí, kteří jednou půjčkou snaží vyřešit druhou a potom jejich rodiny troskotají...To je náš hlavní problém...Chybí tu totiž finanční vzdělání. Připadá mně, že spousta lidí ještě nepostřehla, že jsme v kapitalismu a přebývá u nás "staré" myšlení. Proč se u nás na školách děti neučí o důležitých lidech, kteří pocházejí z Čech nebo nejsou jako povinná četba například autoři, co jsou skutečně úspěšni? Můžeme začít třeba u Baťi, které dítě ví, kdo to byl? Kdo zná autory jako Rober Kyiosaki, Spencer Johnson, David Schwarc nabo Maxwell? Možná kdyby lidé více četli takové knížky, zbylo by jim méně času na bulváry, které nám dávají do podvědomi jen kritiku. A to - co se kde nepovedlo, kdo koho podvedl. Z toho mně opravdu není dobře. Pak nemůžeme od lidí nic než kritiku čekat, protože to máme naučené," pokračovala dále Grossová.

Více o tom, čím se momentálně Šárka a Stanislav Grossovi zabývají, jak vedou své děti k charitě a další aktuality z jejich života, najdete v listopadovém tištěném vydání Parlamentních listů.

Čtěte také:
Čeští zbohatlíci obdivují investorské schopnosti Grosse. A pijí becherovku
Paroubek a Gross spolu: Nepříjemná pozornost

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…