Schwarzenberg je ostudný škůdce a kecá blbosti. To si vyslechl ministr od kolegů

05.06.2013 13:15

ANKETA Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09 svými výroky dost možná zhatil případné miliardové zakázky českých podnikatelů v Ázerbájdžánu. Jeho kolegové z Parlamentu mu to pěkně omlátili o hlavu. Prý škodí českým podnikatelům a českým národním zájmům a připravuje české občany o pracovní místa, což navíc v době krize může být smrtelné.

Schwarzenberg je ostudný škůdce a kecá blbosti. To si vyslechl ministr od kolegů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil v březnu tamější vládu za „rodinnou diktaturu“. Českým firmám kvůli tomu hrozí zastavení rozjednaných obchodů v Ázerbájdžánu. ČTK to řekl hradní kancléř Vratislav Mynář po rozhovoru s ázerbájdžánským velvyslancem Tahirem Taghizadem. Informaci potvrdily zdroje z diplomacie. Mynář požádá prezidenta Miloše Zemana, aby se do řešení sporu zapojil. Podle informací ČTK Baku dokonce hrozilo stažením svého velvyslance z Prahy.

Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí výroky šéfa české diplomacie označilo za neobjektivní a neseriózní. Mluvčí ministerstva Elman Abdullajev 6. března prohlásil, že podobné výroky mohou poškodit vztahy obou zemí v politické, hospodářské i humanitární oblasti.

Ztracené miliardy na Srí Lance

Podobně už v minulosti měly české firmy získat na Srí Lance mnohamiliardové zakázky. Česko ale s podporou Karla Schwarzenberga na půdě OSN kritizovalo porušování lidských práv v zemi. Díky této diplomatické iniciativě české firmy o tyto zakázky přišly.

„Byl jsem z toho hodně nešťastný a považuji to dodnes za obrovskou křivdu,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz podnikatel Jan Světlík na důsledky Schwarzenbergovy 'lidskoprávní akce' vůči Srí Lance. Na velkém obchodu, z něhož nakonec sešlo, pracovaly prý týmy několik let. „Bylo to společně asi pět firem, které na tom tratily obrovské peníze, protože to zrušení podpisu smluv přišlo jako blesk z čistého nebe,“ dodal Světlík. Jen pro jeho Vítkovice byla ztráta na Srí Lance až 10 milionů korun.

V Baku jsou na Schwarzenberga naštvaní

ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, zda ministr Schwarzenberg takovými prohlášeními neohrožuje zájmy českých exportérů. Drtivá většina respondentů napříč politickým spektrem, kromě TOP 09, která mlčela, se shodla, že Schwarzenberg cíleně poškozuje zájmy českých podnikatelů a české národní zájmy. Někteří ho vyzvali k rezignaci. Podle jiných trpí stařeckou demencí.

„Pan ministr už bohužel nekontroluje, kde co říká a plete si ministerskou funkci s rolí lidskoprávního aktivisty. Měl by tedy co nejdříve odejít do nevládního sektoru, kde si může povídat, co bude chtít. V Baku jsem nedávno byl a jsou tam na Karla Schwarzenberga rozzuření do běla,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf europoslanců ODS a člen grémia strany Jan Zahradil, který má v ODS v gesci zahraniční politiku.

„Kladu si již delší dobu otázku, čí zájmy hájí pan Schwarzenberg jako ministr zahraničí. Nemyslím si, že to jsou zájmy České republiky a jejích občanů. Není to jen otázka vyjádření k Ázerbájdžánu, ale i nesmyslné uznání Kosova v rozporu s názorem českého Parlamentu v roce 2008. Inu, vzpomenu vždy na Karla Havlíčka Borovského – Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde!“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Příkaz ze zahraničí, nebo stařecká ztráta paměti

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa Schwarzenberg poškozuje české národní zájmy již velmi dlouho. „Je evidentní, že 'cizí' pas ho zavazuje více než přísaha člena české vlády a navíc jde u něj o podstatnou změnu postoje proti hodnocením v době prezidentského mandátu Václava Klause. Asi dostal ze zahraničí jiný příkaz nebo jde jen o stařeckou ztrátu paměti,“ soudí Filip.

„Zdrojem ČTK je hradní kancléř Mynář. Ministr zahraničí se setkal se svým protějškem z Ázerbájdžánu o víkendu a vyjasnili si stanoviska. Je otázkou, do jaké míry se snaží bývalý předseda SPOZ záležitost nafukovat v médiích,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 poslankyně Helena Langšádlová.

„Karel Schwarzenebrg zájmy českých podnikatelů poškozuje a už dlouho. Ovšem závidím panu ministrovi, že má čas na taková prohlášení. Já jako starosta pracuji na odstraňování následků povodní a chtěl bych mít jeho starosti,“ uvedl předseda zahraničního výboru sněmovny a starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Když se kecají blbosti, český export trpí

Člen senátorského klubu lidovců Miroslav Krejča připomíná, že Schwarzenberg nepoškozuje zájmy českých exportérů pouze v Ázerbájdžánu a na Srí Lance, ale i v Číně.

„Kritika dodržování lidských práv představiteli země, která se doposud s touto problematikou nevypořádala sama a má stále daleko k tomu být skutečným právním státem, je dosti úsměvná. Evropský výbor sněmovny nedávno navštívil Ázerbájdžán a Arménii a jedním z témat, kterým musel čelit při těchto jednáních, byly některé nešťastné výroky z české strany. Náš senátní evropský výbor bude v Arménii jednat v září a v Ázerbájdžánu v příštím roce. Je dost smutné, že když někdo něco zpacká, jiní to pak musí napravovat. Kauza s Ázerbájdžánem mě mrzí i osobně, protože s jejich panem velvyslancem mám velice dobré a přátelské vztahy. Pokusím se mu vysvětlit, že u některých našich představitelů se projevuje určitá ztráta soudnosti a některé specifické osobnostní změny doprovázející někdy vyšší věk,“ řekl redakci Krejča.

Na knížecí žvatlání nejsou v cizině zvědaví

„Zdá se, že pan ministr nezvládá svou práci. Když se kecají blbosti, český export trpí,“ uvedl europoslanec ODS Hynek Fajmon.

„Jak vidno, stárnoucí pan ministr má pravdu alespoň v jednom: I šéfdiplomat by měl mít patřičné diplomatické vzdělání. Ale třeba nám ani Ázerbájdžán válku nevyhlásí. Miláček poloviny národa Kája by se totiž do rodového brnění už jen těžko nasoukal. A navíc se můžeme snad s úspěchem přece bránit, že mu jistě blbě rozuměli. Na roztomilé žvatlání očividně jinde náladu nemají. Škoda, že my to stále baštíme,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Příkazy z Bruselu, Berlína či Bilderbergu

 „Schwarzenberg poškozuje naši zemi, a to neskutečným způsobem. Někdy mám dojem, že podstatně víc než jeho místopředseda - a to jsem si myslel, že víc než on už to nejde. Po Dalajlámovi, Srí Lance, jeho spánku statečných i na mezinárodním fóru, ze kterého má legraci celý svět, přichází Ázerbájdžán a Schwarzenberg jako škůdce, aby opět poškodil 'naše' hospodářství. Schwarzenberg mi svým chováním připomíná ony záškodníky z padesátých let, kteří se drželi hesla 'Čím hůře, tím lépe' a snažili se zlikvidovat naše zemědělství, prosperující továrny, průmysl. Těžko pochopit, proč to dělá. Má to ze své hlavy, nebo je tak zaúkolovaný? To nám asi neprozradí. Asi to dělá cíleně a má příkazy z Bruselu, Berlína či Bilderbergu. Čím dál víc dokazuje, že by opravdu měl odejít,“ uvedl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„V úterý zveřejněná data ČSÚ o dalším závažném poklesu hospodářského výkonu ČR měřeno meziročním porovnáním HDP zjevně nestaví ministra zahraničí Schwarzenberga před povinnost pomáhat českým firmám v zahraničí pozitivní politikou otevírání dveří. To je jednodušší souhlasit doma se zvýšením daní, například,“ reagoval europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Samozřejmě, že podobná silná vyjádření mohou poškozovat zájmy našich exportérů. Než je ministr zahraničí učiní, měl by také zvážit jejich eventuální dopad,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Promyšlený záměr jak škodit České republice

„Já už si začínám myslet, že je to ze strany pana ministra nějaký promyšlený záměr, jehož smysl nemám chuť domýšlet. Jen doufám, že až bude pan ministr zase před volbami chodit s chlapama z fabrik na to předvolební pivko, tak se jim taky pochlubí, kolik pracovních míst se mu takhle povedlo uprostřed jedné z nejhlubších ekonomických krizí zrušit. Jen podotýkám, že je naprostým pravidlem, že na místa našich dodavatelů okamžitě nastupují dodavatelé z Německa nebo USA, kde si evidentně s rolí mezinárodního morálního arbitra pohrávají jen tak, aby to v žádném případě neškodilo jejich ekonomickým zájmům,“ říká místopředseda hospodářského výboru sněmovny Aleš Rádl.

„Ministr zahraničí Schwarzenberg neunesl svou porážku v prezidentských volbách a začíná se měnit v úmyslného škůdce českých zahraničních zájmů, především ekonomických. Jeho chování a výroky o Ázerbájdžánu byly více než nešťastné a především zcela opačné, než pronesl na oslavách na ázerbájdžánském velvyslanectví v minulém roce v Praze. Česká zahraniční politika musí sloužit obchodním zájmům našich podnikatelů, kteří zajišťují tak nedostatková pracovní místa pro naše lidi v nelehké době ekonomické krize. Pokud pan ministr ve svém požehnaném věku nechápe, co občané a naše země potřebují, měl by rychle odstoupit a vrátit se zpět do Rakouska. Neplechy tady udělal od dob Havla do dneška už požehnaně,“ zlobí se senátor SPOZ Vladimír Dryml.

Podle místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Kateřiny Konečné dělá Schwarzenberg akorát ostudu: „Pan ministr dlouhodobě poškozuje zájmy ČR. My na to také dlouhodobě upozorňujeme, ale je evidentní, že nejen jemu, ale i premiérovi je to jedno. Možná by stálo za to zjistit, zda vůbec aspoň jeden z nich ví, co jsou to národní zájmy, protože jsou v tom třeba nevinně, když znají jen své osobní zájmy. Je to ostuda České republiky a již to stálo a bude stát české daňové poplatníky miliony korun.“  

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Katastrofa pro české podnikatele

„Nevím, jaká prohlášení chystá ministr Schwarzenberg, ale po předešlých zkušenostech by měl takto razantními prohlášeními šetřit, protože každé jeho prohlášení v této oblasti se rovná katastrofě pro český byznys,“ myslí si místopředseda zahraničního výboru sněmovny David Šeich z ODS.

Podle předsedy NS-LEV 21 a poslance Jiřího Paroubka sedm let v čele Ministerstva zahraničních věcí Karla Schwarzenberga velmi vyčerpalo: „Mluví, když by měl mlčet a spí, když by měl být pozorný a mluvit. O rodině ázerbájdžánského prezidenta mlčí zarytě i větší obránci lidských práv nežli je český ministr zahraničí. Země neměla od pádu komunistického režimu nikdy tak ubohé postavení v zahraničí jako nyní.“

„Pokud něco takového pan ministr zahraničí skutečně řekl, je škůdcem zahraničních zájmů České republiky, a ne jejich reprezentantem. Zrovna před měsícem jsem byl obchodně v Baku. Pro Evropu je lepší stabilní Ázerbájdžán než problematická Sýrie, Írán nebo Irák,“ řekl redakci senátor ODS Jaroslav Zeman, který vlastní továrnu na hračky, jež vyváží i mimo EU.

Není diplomat

 „Je vidět, že pan ministr není profesí diplomat,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml. Schwarzenberg totiž, když odmítal, aby se Lívia Klausová stala velvyslankyní na Slovensku, argumentoval tím, že není profesionální diplomatkou.  

Podle poslance ODS Pavla Béma Schwarzenberg zcela nepochybně poškozuje zájmy českých firem podnikajících v Ázerbájdžánu: „Není to poprvé, ani naposled, bohužel. Středobodem jeho konání a výroků je nejspíše on sám. Jako šéf diplomacie si něco myslí, a tak to také řekne. Že to někoho může poškodit, buď nedomyslí, nebo je mu to jedno. To druhé je horší, byť výsledek je v obou případech stejný.“

„Věřím, že bude tato záležitost urovnána diplomatickou cestou, intenzivním jednáním a čeští exportéři tak poškozeni nakonec nebudou,“ reagoval místopředseda LIDEM a poslanec Jiří Rusnok.

„Ano, Schwarzenberg bohužel velmi poškozuje zájmy českých exportérů,“ reagoval stručně poslanec KSČM Pavel Hojda.

„Balancování na úzké hraně mezi nepodkročitelnými zásadami demokracie a lidských práv a mezi ekonomickými zájmy proexportně orientovaného státu bez surovin, to je umění diplomacie,“ reagoval senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

Poslanec Radim Vysloužil, poslankyně STAN Ludmila Bubeníková či senátor Tomio Okamura se k věci nechtěli vyjadřovat s tím, že prý o ní nemají informace.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Stykům s Ázerbájdžánem pomohl Klaus

Většinu zakázek, o které se zajímají české firmy, zadává centrální ázerbájdžánská vláda v Baku, případně je do nich vláda svým podílem zapojena. Může se tedy stát, že budou kontrakty opravdu zrušeny, uvádějí diplomatické zdroje ČTK. Podle informací ČTK mají o zakázky zájem například kopřivnická Tatra a společnost OHL. České podniky prý proto píšou dopisy nejen ministru zahraničí, ale údajně několik adresovaly i Kanceláři prezidenta republiky.

Prezident Ilham Alijev navštívil Prahu loni na jaře. Přijal ho tehdejší prezident Václav Klaus, který zase v Ázerbájdžánu byl na návštěvě s podnikatelskou delegací. V Ázerbájdžánu by se čeští investoři mohli podílet na výstavbě tamní infrastruktury. Společnosti v minulosti pracovaly třeba na zabezpečení silnic a železnic.

Obchodní vztahy se v uplynulých letech zintenzivnily. Prezident Klaus například podepsal několik ázerbájdžánsko-českých dokumentů, které zahrnují například problematiku standardizace a ochrany investic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …