Schwarzenberg nejdůvěryhodnější. Ale mírně ztrácí

03.11.2010 17:26

Pozici politika, kterému občané nejvíce důvěřují, si podle průzkumu agentury CVVM udržuje předseda TOP 09 Schwarzenberg. S výrazným odstupem se o druhé místo dělí lídři dvou nejsilnějších parlamentních stran.

Schwarzenberg nejdůvěryhodnější. Ale mírně ztrácí

Nejdůvěryhodnějším politikem zůstává podle agentury CVVM ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Z výsledků říjnového šetření, kterého se zúčastnil reprezentativní vzorek 1072 respondentů, plyne, že mu věří 43 procent lidí. Na druhém místě skončili předseda ODS Petr Nečas a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, jimž vyslovilo důvěru shodně 36 procent dotázaných.

Schwarzenberg si ale v porovnání se zářím pohoršil o čtyři procentní body, Nečas o pět a důvěra v Sobotku zůstala na úrovni předchozího měsíce. Největší propad důvěry zaznamenal předseda Věcí veřejných Radek John, který ztratil za jediný měsíc devět procent. Ministr obrany Alexandr Vondra přišel o důvěru osmi a ministr financí Miroslav Kalousek čtyř procent tazatelů.

Celou zprávu si prohlédněte ZDE

Dvě třetiny dotázaných mají negativní postoj ke Kalouskovi

Nárůstu přízně se z dlouhodobě sledovaných politiků těšil jen místopředseda ČSSD a brněnský primátor Roman Onderka, jemuž meziměsíčně vzrostla důvěra o pět procentních bodů. Statisticky méně významné je vylepšení ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o dvě procenta a předsedy KSČM Vojtěcha Filipa o jediné procento. Nikdo další už růst důvěry nezaznamenal.

Průzkum také sledoval pozitivní a negativní postoje k politikům. Z politiků zařazených do výzkumu má pouze místopředseda ODS Jiří Pospíšil celkově převažující kladné hodnocení. Naopak suverénně nejhůře dopadl místopředseda TOP 09 Kalousek, u něhož vychází index -45 (23% pozitivní postoj, 68% negativní). Následují šéf poslanců ODS Petr Tluchoř (-30), předseda KSČM Filip (-29) a senátor ČSSD Zdeněk Škromach (-28).

Archiv výzkumů:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM

K věci:

Důvěra politikům: Klaus je jednička, Nečas skokanem 

Nejdůvěryhodnějším představitelem politické strany je Karel Schwarzenberg 

Populární Schwarzenberg: Jeho "triky" nám vysvětlil psycholog 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …