Schwarzenberg o své smrti, Kalouskovi i průšvihu TOP 09

24.09.2012 6:58

Karel Schwarzenberg se ani v pětasedmdesáti letech umírat ještě nechystá, a ujišťuje, že případně zvládne pětiletý mandát na Hradě. Věří, že odtud by se mu dařilo protlačit do naší politiky více zahraničně politické agendy, protože v poslední době se u nás prý řeší pořád jen prachy.

Schwarzenberg o své smrti, Kalouskovi i průšvihu TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Předsedu TOP 09 prý ani příliš nepřekvapuje, že se jeho strana před krajskými volbami propadá preferenčními žebříčky a nyní jí průzkumy přisuzují méně než deset procent hlasů. „To tak bývá, že když člověk dělá nepříjemné věci, není populární,“ vysvětluje v rozhovoru pro deník MF DNES. Jeho strana prý ale občany před volbami varovala.

Navíc podle něj koalice měla řadu slabých stránek v podobě afér a skandálů, jmenovitě však ministr zahraničí jmenoval pouze Věci veřejné. Na dotaz po roli své pravé ruky Miroslava Kalouska, který se zviditelnil především svým nátlakem na policii při vyšetřování nákupu letadel CASA, Schwarzenberg uvedl: „Já ho chápu, že byl morálně pobouřen, jak se všichni vrhli na Vlastu Parkanovou, kterou ani její největší nepřítel nepodezírá z něčeho nekalého.“ Jako ministryně obrany prý možná byla občas nešikovná, ale pokusy o její kriminalizaci prý pobouřily i Schwarzenberga.

Obdobně se prý nyní nedaří i ministryni kultury Aleně Hanákové. „Přiznávám, že to nebyly převeliké úspěchy,“ komentuje její působení. Jinak je prý ale velmi čestná, snaží se a leccos už se ve funkci naučila. Pokud si prý v kauze odvolání ředitele Národního divadla obhájí svůj postoj, bude třeba ji ocenit. A pokud ne, je prý na předsedovi hnutí Starostů Gazdíkovi, jak se svou spolustraničkou naloží.

Redaktor MF DNES nahodil v souvislosti se Schwarzenbergovou prezidentskou kandidaturou i otázku jeho věku. „Ještě nehodlám zgrajznout,“ ujistil ministr, načež redaktor přeložil jeho termín jako „zemřít, nebo spíše zdechnout“. Jeho zdravotní problémy se prý daly do pořádku a v lázních se nechal kompletně prohlédnout, takže zjistil, že je v bezvadném stavu. Měl by tedy pět let na Hradě zvládnout a dožít se osmdesátky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…