Schwarzenberga Kalouskův proslov ukolébal ke spánku

27.10.2010 10:15

Téměř hodinu v Poslanecké sněmovně hovořili členové vlády o základních parametrech státního rozpočtu na rok 2011. Jenže přednes ministra financí Miroslava Kalouska ukolébal Karla Schwarzenberga natolik, že si ve sněmovně dal opět dvacet.

Schwarzenberga Kalouskův proslov ukolébal ke spánku

Státní rozpočet doputoval od vlády k poslancům a ti by ho dnes měli probrat v prvním čtení. Sociální demokracie slíbila, že nebude při jednání obstruovat, i tak se ale očekává bouřlivá diskuse. Ta se ale zatím nekonala. Zřejmě prozatím nudným pojednáním projednávané věci dokonce ministr zahraničí Karel Schwarzenberg usnul.



„Já bych státní rozpočet rozdělil na etapy: etapu nula, etapu jedna a etapu dvě," začal šéf resortu financí Miroslav Kalousek představovat základní parametry hospodářského výhledu státu na příští rok. Poté pokračoval vysvětlováním jednotlivých parametrů.

Jenže ani to nepřimělo knížete vůbec k tomu, aby bedlivě poslouchal. Při Kalouskových slovech průběžně poklimbával. Může si to dovolit, protože v TOP09 je Schwarzenberg přímým nadřízeným Kalouska. Zastává funkci předsedy TOP09, Kalousek je prvním místopředsedou TOP09.

Související:
Když se kecají blbosti, kníže spí. A poslanci sledují Facebook

Když začal hovořit předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka, tak se nakonec šéf diplomacie raději odebral na odpočinek do útrob sněmovny.

Stát plánuje vybrat 1044 miliard korun. Jeho útraty se vyšplhají na 1179 miliard korun. Sněmovna ještě bude schvalovat v prvním čtení způsob vypořádání deficitu. Na letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek označil už dříve schodek plánovaný na rok 2011 za neskonale vysoký. Cílem je udržet deficit veřejných rozpočtů do 4,6 procenta hrubého domácího produktu. Vláda nazývá návrh úsporným. Reformní rozpočty předpokládá až v dalších letech.

Celý projev Kalouska k rozpočtu

Klimbám, ale vím, co se děje

Schwarzenbergova láska ke spánku je pověstná a dokázal ji využít i před volbami do sněmovny. Na billboardech použil slogan "Když se kecají blbosti, tak spím."

Když jej ParlamentníListy.cz v srpnu vytrhly sms zprávou z klimbání při hlasování o důvěře vlády, odepsal: "Je to strašná nuda." A pokračoval ve své osobní demonstraci proti hlouposti. "Já sice klimbám, ale nic podstatného mi neunikne."

Čtěte také:

Reprofoto: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…