Sdružení chce hlavu primátora Lajtocha, politici ho zřejmě nevydají

07.12.2012 12:29

Opoziční sdružení Společně pro Přerov se bude v pondělí snažit odvolat poslance za ČSSD a primátora Jiřího Lajtocha. Ten je už dva roky stíhán kvůli veřejným zakázkám, které z pozice přerovského primátora uzavíral. Sdružení se ale odvolat Lajtocha zřejmě nepodaří, protože za ním stojí ČSSD, TOP 09, ODS a KDU-ČSL.

Sdružení chce hlavu primátora Lajtocha, politici ho zřejmě nevydají
Foto: Archiv
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Lajtoch

Důvodem může být i fakt, že obvinění nečelí Lajtoch sám, ale s dalšími pěti kolegy na radnici včetně zástupců ODS. Komunisté, kteří jsou také v opozici, se zatím nerozhodli, jak budou hlasovat. Někteří z nich avizují, že se hlasování zdrží. Zastupitelstvo bude otázku jeho odvolání projednávat na základě petice, kterou podepsalo na 1600 lidí. Do oběhu ji dali členové koalice Společně pro Přerov. Oponenti primátorovi vyčítají především to, že je přes více než roční stíhání nadále představitelem města.

Petice má smysl i v případě neúspěchu

"Jsem přesvědčen, že tento spletenec provázaných vztahů a vazeb funguje dál. Je jasné, že ta šance jej narušit, bude malá," řekl ČTK Richard Šlechta z koalice Společně pro Přerov, která má v zastupitelstvu šest křesel. Podle něj však smysl petice přesto má, důležité je prý vzbudit diskusi. Komunisté, kteří tvoří v zastupitelstvu druhou opozici a mají v zastupitelstvu stejný počet mandátů, o postupu na zastupitelstvu budou teprve jednat. "Tlaky jsou delší dobu, primátor z toho zatím vychází dobře. Náznaky ale tady jsou, lidé to cítí, je tady ale otázka presumpce neviny," řekl ČTK zastupitel KSČM Ladislav Mlčák.

"Za sebe mohu říci, že je to jen výkřik do tmy. Nebudu ho odvolávat, nebudu hlasovat," řekl ČTK další z komunistických zastupitelů Petr Laga. Podobně se zachová také Josef Nekl. "Je to věcí kromě občanů především ČSSD, ti by si měli udělat závěr. Nevolil jsem radu ani primátora. Při tomto hlasování se buď zdržím, nebo nebudu hlasovat vůbec," uvedl Nekl.

KDU-ČSL bude ctít presumpci neviny

V pětatřicetičlenném zastupitelstvu má koalice sociálních a občanských demokratů, lidovců a TOP 09 třiadvacetičlennou převahu. Primátora na holičkách nenechají ani lidovci. ČTK řekli, že budou ctít presumpci neviny. "My budeme držet ústavu, kde je právo každého občana na obhajobu, a dokud není pravomocně odsouzen, je třeba se na něj dívat jako na nevinného člověka," uvedl radní za KDU-ČSL Tomáš Dostal.

Primátor společně s dalšími kolegy čelí obvinění už téměř půldruhého roku. Své trestní stíhání považuje za nesmyslné a cítí se nevinen. Policie původně loni v srpnu obvinila 11 bývalých radních a dva úředníky. Žalobkyně jejich stíhání poprvé zastavila v lednu, případ šesti obviněných jí ale v dubnu vrátilo Nejvyšší státní zastupitelství. Státní zástupkyně pak kauzu předala policii k doplnění dokazování, ta na konci července znovu navrhla šestici mužů obžalovat a žalobkyně je vzápětí obvinění znovu zprostila. Nejvyššímu žalobci se to však opět nelíbilo, a případ má tak opět na stole protikorupční policie.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…