Seděl s Havlem: Byl to hodnej chlap, nedali bychom ho

22.12.2011 17:56

JINÝMA OČIMA Bývalý spoluvězeň Václava Havla Petr Batěk pro ParlamentníListy.cz zavzpomínal na dobu, kdy s tehdejším politickým vězněm sdílel jednu celu. Rozpovídal se i o tom, že ačkoli se naše země vydala po roce 1989 správným směrem, chytli se toho podle něj nesprávní lidé.

Seděl s Havlem: Byl to hodnej chlap, nedali bychom ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident Václav Havel se svým přítelem, režisérem Břetislavem Rychlíkem

Ve vězení v Plzni na Borech pobýval s Havlem v letech 1985 a 1986. „Pracovali jsme spolu v Kovošrotu, v místní prádelně pracoval tehdy pak i další politický vězeň Jiří Dientsbier. Musím říct, že Havel byl velmi přátelský a oblíbený. Nikdo mu neubližoval a kdyby se o to někdo pokusil, myslím, že bychom ho tvrdě bránili,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Batěk.

O Havlovi mluví jako o báječném člověku, který byl ke všem lidem, co tehdy ve vězení pobývali a přišli s ním do styku, přátelský, rozuměl jim a uměl je prý i poslouchat.  „Bydleli jsme spolu na stejné světnici, pracovali jsme spolu i u jednoho stroje. Vůbec jsme netušili, že za pár let bude všechno jinak, a tak jsme si po večerech hodně povídali – hlavně o společných známých.  Václav havel v té době byl velmi silným kuřákem, já naopak nekuřákem, takže jsme, pokaždé, když nám přišly jednou za tři měsíce balíčky od rodin, dělali výměnný obchod. Ode mě dostával cigarety a mně dával čokoládu nebo pokaždé něco z toho, co mu pravidelně přivážela v těch povolených balíčcích manželka Olga. Bohužel také musím vzpomenout na to, že právě práce v Kovošrotu asi stála i za jeho těžkým zápalem plic,“  vzpomněl dále Petr Batěk ve svém vyprávění.

Sledujeme téma Skon Václava Havla

Nepovyšoval se, uměl nás vyslyšet, nezapomněl ani když byl už prezidentem

Na rozdíl od některých jiných spoluvězňů, kteří se ne ve všech případech vyjádřují  na adresu exprezidenta Václava Havla pozitivně, Batěk říká, že i po revoluci k němu měl Havel velmi dobrý a stále přátelský vztah. „Nijak se nepovyšoval, setkávali jsme se i v Občanském fóru (OF), spolupracovali jsme a byli jsme šťastní stejně jako všichni lidé kolem nás, že už bude konečně snad dobře,“ pokračuje nostalgicky ve vzpomínkách na rok 1989 a 1990 Petr Batěk.

Podle něj se Česko tehdy nastartovalo dobrým směrem. „“Ale chytli se toho nesprávní lidé, bohužel. Opět převládá jen stránka materiální. Ne vždy se ale může vše dokonale povést,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Petr Batěk.

Další názory z rubriky Jinýma očima

A co říká na to, jakým způsobem byl pojat pohřeb a tryzna pro Václava Havla?

„Nezlobte se, myslím, že to je trochu přehnané, je v tom kus divadelnictví. Myslím, že by si to Havel snad tak ani nepřál,“ uzavřel Batěk, který je nyní v plném invalidním důchodu. Přesto, jak přiznal, na páteční pohřeb Havla a celou řadu akcí s tím spojených, půjde velmi rád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …