Šéf Senátu: Jinde by už byla revoluce. Češi nadávají u piva

09.06.2011 17:23

ROZHOVOR Podle předsedy Senátu a bývalého šéfa odborů Milana Štěcha, Češi raději budou i dál nadávat po hospodách, ale revoluci kvůli své nespokojenosti v zemi neudělají. I proto mají v naší zemi prý odbory tak těžké postavení. Přitom současná koaliční vláda prý doslova provokuje a volá po tom, aby se proti ní lidé postavili.

Šéf Senátu: Jinde by už byla revoluce. Češi nadávají u piva

Pane Štěchu, v poslední době se stále více začíná objevovat varování z mnoha stran, že by v Česku mezi lidmi mohlo dojít takzvaně k "bouchnutí sazí". Vnímáte i vy toto riziko a de facto také varování?

Myslím, že radikalizace české společnosti není tak velká, když se podíváme na to, jak špatné a odstrašující chování je vidět v oněch třech stranách, co nyní tvoří vládní koalici. Česko je v tomto ohledu zřejmě výjimkou, protože toto se dít v jiných zemích Evropy a světa, tak tam dojde k velmi silné radikalizaci a ten výbuch by byl zřejmě velmi nepříjemný.

Hraje v tom tedy roli česká mentalita?

Zřejmě. Je to problém a také asi i důvod, proč se v ČR i odborům tak těžko pracuje s veřejností. Lidé totiž pokoutně v hospodách kritizují, ale občanské postoje nejsou potom ochotní jako občanská společnost dát těmi různými formami shromáždění a dalších aktivit najevo. Myslím tedy, že současné nálady ve společnosti nejsou nic překvapivého. Naopak jsou stále až překvapivě mírné. I když odbory vyzývají k protestům a zaznamenávají vyšší zájem, chovají  se stále konstantně. Využívají totiž hlavně možnosti odborných argumentů, dávají alternativní řešení. Podívejte se na jejich webové stránky, tam každá záležitost, ke které mají výhrady, má také odborné stanovisko, odborné návrhy. České odbory jsou proto pokládány za velice konstruktivní. Od dob Richarda Falbra, přes moji působnost, byly v Evropě v rámci světové odborové konfederace považovány za takzvané reformistické odbory.

Ovšem zdá se, že i Češi začínají ztrácet trpělivost...Budou protesty v zemi tedy posilovat?

Pokud se vládní koalice bude chovat tak, jak předvádí v posledních dnech a hodinách, tak kdyby občanská veřejnost i odbory zůstaly v klidu, myslím, že by to byla prohra obecné demokracie v Česku. To je ze strany vlády - přímo bych řekl - společenská objednávka. Na to, aby lidé projevili více aktivit. Neboť představitelé vládní koalice se chovají provokativně, vyzývavě vůči lidem...To, co předvádí, jaké hry hrajou, jak se zabývají jen sami sebou, jak přenáší všechny ty jejich chyby na bedra občanů, zejména těch nižších a středních skupin. I to, jak nahrávají některým příjmově nejsilnějším a finančním skupinám..Jak se snaží otevřít prostor pro privatizaci veřejných služeb..A všechny tyto náklady přenést na občany..To všechno si, podle mého, opravdu říká o velmi pádnou a přímou tvrdou reakci veřejnosti. 

Takže jinak - čeká nás revoluce, jak se odněkud občas již ozývá, nebo ne?

Kdybych žil ve Španělsku nebo Francii, řekl bych, že ano. Ale protože jsme v Česku, říkám: Nevím. Já bych si přál, aby obecně občanská veřejnost byla aktivnější, ale po mých zkušenostech z práce odborů i nyní v opozici vím, že lidé jsou velmi zdrženliví. Dá se říci, nebo si to alespoň myslím, že k tomu velkou měrou přispívají i sdělovací prostředky. Ty jsou totiž mnohé financovány právě různými finančními skupinami, a tím jsou v tomto ohledu minimálně zdrženlivé. Myslím, že roli také hraje a hrát bude váhávost až zmatenost lidí, kteří neví, co je dobře, k čemu se mají přidat...Oni třeba ví, že udělali chybu, ale neví jak ji napravit - například, že nepřišli k volbám nebo že volili tu nebo onu stranu. To všechno prostě zatím nenahrává tomu věřit, že lidé začnou být občansky aktivní.

Revoluce tedy nikoli, ale všímáte si, jak narůstá kvůli nespokojenosti lidí počet různých iniciativ? Například nedávno podepsali petici Veřejnost proti korupci třeba Hana Marvanová, Jan Ruml a dnes již je zřejmé, že tisíce dalších...

Ruku na srdce: paní Marvanová i pan Ruml byli v době, kdy tomu systému, který teď tak důvěrně známe a který je typický "unikáním před právníky", vytvořili prostor. Kdyby Jan Ruml, když se dělila ODS na Unii svobody a ODS, býval čestně s dalšími, včetně Josefa Zelience, řekl, jak to už tehdy bylo s financováním ODS a vyložili celou pravdu na stůl, možná, že by tady dnes už byla situace jiná. Myslím, že když chtějí některé osobnosti dnes něco napravit, tak napravují asi nějaké své těžké svědomí. Pamatuji si i na Hanu Marvanovou, která dnes vystupuje sympaticky, ale velmi lapidárně tomu všemu tlačila v počátcích "káru". 

Ovšem to, že se k iniciativě alepsoň podpisem lidé připojují, pokládám přece jen za dobrý signál.

Související: Manifest proti korupci


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…