Šéf TV Nova proti ČT: Dotovaný státní podnik. Chci konec povinným poplatkům

22.04.2013 7:02

Ředitel TV Nova Jan Andruško upozorňuje na stav, který pokřivuje hospodářskou soutěž. Česká televize totiž podle něj může přeplatit kohokoli na trhu, kdykoli se jí zachce, říká v rozhovoru pro časopis Týden. Lidé by podle něj měli platit ČT dobrovolně, pokud ji chtějí sledovat.

Šéf TV Nova proti ČT: Dotovaný státní podnik. Chci konec povinným poplatkům
Foto: nova.cz
Popisek: Logo televize Nova

Jan Andruško je přesvědčený, že Česká televize je finančně mnohem silnější než komerční televize. ČT podle něj utrácí víc, než by si mohly dovolit všechny komerční televize dohromady, pokud by se rozhodly utratit všechny své příjmy. “To je zcela absurdní. Dovedete si představit, že v jiném odvětví hospodářství by existoval ze zákona dotovaný státní podnik, který by měl vyšší náklady, než by byly celkové příjmy ostatních firem v tom segmentu?” ptá se Andruško.

To je podle něj nepochopitelný stav, který v ČR zkresluje soutěž o herce, autory, scénáristy, ale i třeba práva na sportovní přenosy. “ČT si v současné době může koupit, co se jí zachce, a také to v řadě případů dělá,” dodává ředitel Novy.

Andruško nechápe, jak může v dnešní době stát lidem přikázat, aby platili státní televizi. Je prý otázkou, co může placená televize přinést navíc oproti těm komerčním. “Dnes tady fungují minimálně tři plnoformátové celoplošné soukromé stanice, které divákovi zadarmo přinesou téměř všechno,” říká s tím, že situace se od doby, kdy koncept všeobecně povinného poplatku vznikal, změnila.

Lidé by se měli sami rozhodnout

“Oblastí, které nepokrývají soukromé stanice a které by teoreticky měla pokrývat státní televize, je opravdu velmi málo,” dodává ředitel TV Nova s tím, že i přesto musí každá domácnost poplatky nadále hradit. Lidé by tak podle něj měli dostat možnost, aby se sami rozhodli, zda za státní televizi chtějí skutečně platit. V době digitalizace je prý technicky nenáročné umožnit, aby platil jen ten divák, který se na Českou televizi opravdu rozhodne dívat.

Andruško se domnívá, že tento stav překročil určité meze a s ostatními komerčními televizemi o tom chce jednat, pokud nezasáhne stát nebo Rada ČT.

“Zdá se, že ČT je jediná instituce v zemi, které se nedotkla světová hospodářská krize. Její náklady rok od roku rostou a příjmy z poplatků v konkrétním roce dokonce ani nepokrývají její výdaje. A v této situaci chce vynakládat další a další peníze a spouštět nové kanály. Takže pokud to neudělá stát nebo Rada ČT, budeme se do toho muset vložit my,” uzavírá téma pro časopis Týden Jan Andruško.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …