Šéf exportérů: Česku se vede dobře, co budete říkat, až bude hůř? A to bude...

05.08.2012 21:25

Kvůli odlišným představám o strategii konkurenceschopnosti s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou odešel po osmi letech z funkce náměstka Martin Tlapa. Obává se zhoršení konkurenceschopnosti českých podniků, odlivu kapitálu a kvalitních lidí z České republiky. Na to, zda je situace skutečně tak vážná, se ParlamentníListy.cz zeptaly významných podnikatelů.

Šéf exportérů: Česku se vede dobře, co budete říkat, až bude hůř? A to bude...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Škoda Superb

„Na asociaci exportérů jsme prostudovali strategii exportu z ministerstva průmyslu a obchodu a je to skutečně konglomerát, jaký se ve světě nevidí. Rozvoji ekonomiky v Česku to ale rozhodně nepomůže,“ kritizuje Jiří Grund, předseda Asociace exportérů a majitel akciové společnosti Grund. Vadí mu především to, že v této oblasti panuje chaos.

„U nás máme deset nebo dvanáct informačních center pro podnikatele, existují tu organizace na podporu exportu Czechtrade a Czechinvest, ale v Holandsku existuje jediné infocentrum, všechno je tam pak jednodušší. I u nás by se to mělo sjednotit,“ poukazuje na jednu z mnoha věcí, které exportéry trápí. A pomoc státu budou firmy čím dál víc potřebovat, protože podle Jiřího Grunda se postupně snižuje poptávka v Německu, kam nejvíce směřují výrobky českých subdodavatelů. „Projeví se to za dva, tři měsíce, až za půl roku,“ upozorňuje Grund na další ránu, která padne v blízké budoucnosti na českou ekonomiku.

Čekáme pomoc, když platíme daně

Šéf Asociace exportérů je přesvědčen, že když si stát bere daně, měl by firmám také pomáhat. „V Holandsku jsme se setkali se zcela jiným přístupem k podnikatelům,“ konstatuje. A co by se podle něj mělo zlepšit zcela jistě, je celková atmosféra ve společnosti. „Každá veřejná zakázka je v podezření, že je za ní korupce, že je cena příliš vysoká a pro stát nevýhodná. V tom se opravdu podnikat nedá,“ stěžuje si Jiří Grund a dodává, že i když výběrové řízení proběhne podle všech pravidel, stejně může být kdykoli označeno za podvodné.

Podnikateli vadí stesky některých lidí, že žijeme v době temna. „Tento stát si nikdy nevedl lépe, a pokud někdo nadává, pak nevím, co bude říkat, až bude hůř. A to bude,“ varuje předseda Asociace exportérů, že přijdou mnohem horší časy.

V Břeclavi jsou proti proudu

Ale i v dnešní době existují firmy, kterým roste export, a proto nabírají nové zaměstnance. „Jdeme proti proudu, letos se nám daří, roste domácí odbyt i export, máme osmnáctiprocentní růst,“ oznámil spolumajitel firmy Racio z Břeclavi Oldřich Darmovzal. I když jako potravinářský výrobce a vývozce prý přímou podporu od státu nepotřebuje jako třeba výrobci velkých investičních celků a velkých projektů, ocenil by pomoc státu jinde.

„Když dodáváme výrobky do obchodních řetězců v Evropské unii pod vlastní značkou Racio, platí pro naše výrobky česká legislativa. Ale pokud je dodáváme pod privátními značkami obchodních řetězců, musíme se řídit pravidly země, kde se naše výrobky prodávají,“ vysvětluje. A tady naráží firma na problém. „Velké řetězce se silnými marketingovými odděleními nám dodají podklady s požadavky místní legislativy, ale většina to nechá na nás. A nám se špatně zjišťuje, jaká legislativa platí v dané zemi. Pomohla by nám ucelená databáze podmínek pro vývoz do různých zemí - v češtině nebo angličtině,“ prohlásil Oldřich Darmovzal. Stejný problém podle něj trápí všechny potravináře.

Žádnou velkou pomoc nepotřebujeme

S pomocí státu je naopak spokojen Ladislav Mareš, spolumajitel firmy Elmarco z Liberce. Možná i proto, že jde o výjimečnou společnost, kterou se Česká republika může pyšnit kdekoli v zahraničí. Elmarco je totiž první firmou na světě, která vyrábí a prodává zařízení na výrobu nanovlákenného materiálu v průmyslovém měřítku. „Co nám v posledních měsících konkrétně pomohlo, byl projekt Czechaccelerator, který organizoval Czechinvest. Nešlo nám o finanční podporu, ale o otvírání dveří na zahraniční trhy,“ uvedl Mareš. Projekt byl určen firmám na biotechnologie, IT, zdravotnickou techniku, přesné strojírenství a nanotechnologie. Účastí v projektu získaly například snadný přístup k potencionálním strategickým partnerům a investorům a měly možnost se seznámit s místním podnikatelským prostředím strategického partnera. „Na asijských trzích se pohybuji již několik let, protože tyto trhy jsou pro nás zajímavé, v posledních letech nejvíce se rozvíjející. Výrobky, které exportujeme, jsou v této oblasti podporované všemi vládami. Od státu jinak nic nepotřebujeme, naše produkty jsou určitě konkurenceschopné,“ prohlásil spolumajitel firmy, jejíž úspěchy ve světě by mohli mnozí podnikatelé závidět.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…