Senátor ČSSD: Ištvana znám, ten ví, co dělá. A ti, co proti němu křičí, chtějí jen zmást veřejnost

05.07.2013 17:01

Stížnostem politiků na to, že se kauza Jany Nagyové vleče a že nebyl ještě vyslechnut odcházející premiér Nečas, se senátor a někdejší ministr vnitra František Bublan (za ČSSD) jen směje. Podle něj jsou takové řeči nátlakem na veřejnost - má být zpochybněn názor, který si už tady udělali. Bublan v rozhovoru ParlamentníchListů.cz ale hovořil i o Miloši Zemanovi. Má připravených deset tahů dopředu?

Senátor ČSSD: Ištvana znám, ten ví, co dělá. A ti, co proti němu křičí, chtějí jen zmást veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Podle vyjádření některých politiků z ODS, ale i z TOP 09 je prý vyšetřování kolem aféry Nagyová pomalé. Začal si na to stěžovat i odcházející premiér Petr Nečas. Jaký na to máte názory vy?

Především je zvláštní to, že si ti všichni politici stěžují do médií. Stěžují si veřejně, a ne tak, jak by měli. Kdyby podali stížnost státnímu zástupci nebo přes ministra spravedlnosti, tak bych to pochopil, že mají pochybnosti a chtějí nápravu. Toto je spíš nátlak na veřejnost, aby veřejnost zviklali nebo zpochybnili v názoru, který si už většina lidí udělala. Je to tedy spíš taková mediální záležitost, nikoliv věcná.

Já ale nevím, co všechno má policie připraveno kolem paní Nagyové. To úkolování tajné služby je ale jasný trestný čin – ona porušila, co mohla, nehledě na to, že to je zásah do soukromí, což je další trestný čin. Já si myslím, že to ale neskončí všechno jen u momentálních obvinění, ale to je můj dojem. Do spisu nevidím, a ani do příprav, ale vzpomeňte si, jak si také lidé kolem Davida Ratha stěžovali. Vždy se ale postupuje podle pravidel – vždyť je to dozorováno i státním zástupcem! Já být na jejich místě, tak bych do toho nijak nezasahoval. Když by to šetření mělo skončit nějakým krachem, jak naznačují, tak by to přece zůstalo na státním zastupitelství a na policii.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

K té kauze kolem sledování a úkolování Vojenského zpravodajství se už vyjadřoval kde kdo. Jak to vidíte vy s odstupem času? Máte vysvětlení pro to, jak se něco takového mohlo vůbec stát?

Ona paní Nagyová měla takovou pozici pospojovanou s premiérem, že ji ředitel oné zpravodajské služby zkrátka poslechnul, i když si byl vědom, že porušuje zcela jednoznačně zákon. Takovým úkolem totiž může službu pověřit jen vláda jako celek, nejenom sám premiér. Bylo by ale komické pomyslet na to, že by zrovna Nečas dojednával ve vládě sledování své manželky. Chyba byla v tom, že paní Nagyová měla takovou pozici a moc – a možná hypoteticky - kdyby ji to onen ředitel odmítnul, tak by si nakonec stěžovala u Nečase a Nečas by mu to mohl vytknout. Takové podobné případy kolem paní Nagyové totiž nebyly výjimkou, i když pravda, netýkalo se to zrovna Vojenského zpravodajství. A ti dotyční, co odmítli poslušnost, tak se dokonce ještě museli paní Nagyové omluvit. Je to zkrátka chyba systémová, která navíc vyplývala i z jejich vztahu a z určité slabosti premiéra, kterého řídila úřednice.

Jak na vás působí vystupování vrchního státního zástupce Ivo Ištvana? Média ho totiž již několikrát kritizovala, a to za jeho poněkud zdlouhavý slovní projev. Zdálo se vám vhodné, aby zrovna on vystoupil na tiskové konferenci, navíc po boku šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, přičemž ten mu musel dokonce několikrát napovídat? Lidé si totiž této věci všimli a ne zrovna lichotivě to pak komentovali.

Já pana státního zástupce Ištvana znám ještě z dřívější doby, tak před dvaceti lety, kdy jsem se s ním setkal také v jedné kauze. Už tehdy na mne zapůsobil velmi fundovaně, působil jako člověk, který, když se do něčeho zakousne, tak to chce dotáhnout do konce a skutečně hledá i pravdu a dívá se dopředu. Není to tedy člověk, který by si namaloval jen tak nějaký příběh. To, že pomalu mluví? No tak to je jeho způsob vyjadřování, projevu, on váží každé slovo, což u státního zástupce či právníka je důležité, aby jen tak neplácal.

Bude podle vašeho soudu kauza kolem Jany Nagyové pokračovat nějakým dalším zatýkáním?

Ona se všechna pozornost soustředila na zneužití zpravodajské služby a na sledování, ale ono tam podle mne jde skutečně o roli paní Nagyové v příběhu, v němž „rebelové“ měli být nějakým způsobem zajištěni do budoucna. Na tom podle mne bude stát podstata obžaloby. Jde o to, že jim bylo něco nabídnuto ještě předtím, než složili mandát, proto to státní zástupce klasifikoval jako korupci. Kdyby jim to bylo nabídnuto až po složení mandátu, tak by to korupce být nemusela. Ale když to bylo nabídnuto předtím a bylo to něčím podmíněno, tak to už korupce je. A v tom přece také hrála jistou hlavní roli paní Nagyová. Pan premiér chtěl udržet vládu, ale ona bylo onou výkonnou rukou, takže bude právě toto jádro celého příběhu.

Ovšem premiér v demisi Petr Nečas začal hovořit o tom, že jej policie vůbec nevyslechla, a tak se sám k výslechu přihlásil. Tento fakt na vás zapůsobil jak?

Je to jeho jakási nedočkavost, neboť chce paní Nagyové asi pomoci. Jestli mají mezi sebou nějaký vztah, tak si asi myslí, že ji svou výpovědí nějak pomůže. Ale ten povzdech, že jej policie ještě nevyslechla, bych nebral jako pochybení. Vždyť policie si musí udělat nějaký plán výslechů, musí si udělat nějaké postupy, to není její zaškobrtnutí, určitě by i na něj řada došla...

Není třeba tato aktivita a nedočkavost Nečase směřována obavou, že by i jemu něco mohlo hrozit?

Tak to nevím, je to otázka, jakou roli v tom příběhu hrál a co se mu dokáže. Ona paní Nagyová asi proti němu nebude vypovídat, ale možná kdyby vypovídala pravdivě, tak by řekla: „On mne to premiér přikázal, abych se zkontaktovala s tím nebo oním lobbistou a já jsem pouze vše plnila.“ Pak by ovšem vina padla i na něj. Proto také asi policie váhá s Nečasovým výslechem, neboť chce mít poznatků daleko více, aby vůbec věděla, jak ten jeho výslech - či podání vysvětlení - vést.

Co říkáte volbě Martina Peciny pro post ministra vnitra?

On je z mála výraznějších postav Rusnokovy vlády. Na tom vnitru také už působil, takže znalost tohoto prostředí je také jeho plusem. Nějaký super ministr to ale asi nebude, ovšem rozhodně bude výraznější nežli Jan Kubice. Ten byl jen taková loutka. Také je otázka, jak bude tato vláda dlouho trvat - když dva měsíce, tak to bude o ničem.

Jak se díváte na množící se kritiky chování vedení ČSSD? Podle mnohých je ČSSD v názorech na to, jak by si měla strana nyní počínat, poněkud roztříštěná. Něco dopoledne řekne předseda Bohuslav Sobotka - tedy že by se mělo vylučovat, pokud někdo ze sociálních demokratů přijme post ministra - a odpoledne to druhý muž strany Michal Hašek zmírňuje. Jak si to lze vysvětlit? Nemůže to být pro voliče stopka a pro stranu kontraproduktivní ?

Kontraproduktivní to být může. Tam se trošku mísí dva myšlenkové proudy. Ten jeden proud říká, že je lepší jakákoliv vláda než ona Nečasova, což je pravda, ale druhý proud zase říká, že to vše může z hlediska nějaké strategie do budoucna uškodit ČSSD.

Co si myslíte, že prezident Miloš Zeman vlastně chce? Mnoho obyčejných lidí mu drží palce, přestože je terčem slovních útoků od téměř všech politických stran. Jaký ale vy máte na něj názor?

On udělal vcelku správný krok, že jmenoval úplně někoho jiného, a že se vykašlal na to, že mu tam podstrkovali nějakou „stojedničku“. Zkrátka se přiklonil i k názorům veřejnosti, která nynější trojkoalici už nevěří. V tom to udělal Zeman dobře. Je ale otázka dalšího kroku. Kdyby postupoval dále podle názorů veřejnosti, tak by měl na druhou stranu usilovat o to, aby byly předčasné volby.

Já si ale nejsem úplně jist, jestli právě o toto usiluje. Ono se to s tou přechodnou vládou nějak potáhne a budou i třeba další dva pokusy a tak se to může táhnout do dalšího května a to už budou volby řádné. To, co se kolem té nové vlády děje, jak se ti ministři shání a tak dále, ten humbuk kolem toho, tak mi to ani nepřipadá, že by to měla být vláda na nějaké dva měsíce. Měl by ale Zeman tlačit na sněmovnu, aby se rozpustila a volby aby byly co nejdříve a ne udržovat tento přechodný stav dlouhou dobu.

Lze souhlasit s myšlenkou, že Miloš Zeman je stratég?

To se ještě uvidí v těch dalších dnech a týdnech. Zatím k tomu nemůžu nic jednoznačného říci. Kdyby tam byl Václav Klaus, tak věřím tomu, že má připravených dalších možná deset tahů. Kolik tahů má připravených Miloš Zeman tak to nevím, nevím...

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…