Senátor KSČM: Přímou volbu jsme chtěli i dřív. Byl ale strach, že Havel prohraje

28.01.2012 10:38

Senátor Václav Homolka (KSČM) v rozhovoru pro Haló noviny zmínil, že před lety to byli především komunističtí poslanci, kteří prosazovali přímou volbu prezidenta. Jenže tehdy nikdo tento jejich krok nepodpořil. „Možná i proto, že by Václav Havel nemusel u občanů obstát,“ zdůraznil k tomu Homolka v Haló novinách.

Senátor KSČM: Přímou volbu jsme chtěli i dřív. Byl ale strach, že Havel prohraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Změnu Ústavy, která by měla umožnit zavedení přímé volby prezidenta, budou mít senátoři na programu na své příští chůzi. Komunistický senátor Václav Homolka k tomu sice zmínil, že by rád podpořil většinový názor občanů, zvláště když to byla právě KSČM, která v minulosti přímou volbu prosazovala, pro zákon ale zřejmě hlasovat nebude. Proč, to vysvětlil pro Haló noviny.

„Tehdy nikdo tento krok nepodpořil, možná i proto, že by Václav Havel nemusel u občanů obstát. Jde však o složitější záležitost, kdy je třeba změnit Ústavu a přizpůsobit další legislativu. Tady ale vidím zásadní problém v nepřipravenosti politiků i veřejnosti takovou změnu provést ve všech souvislostech, aby se eliminovaly všechny negativní vlivy, a tak se snížilo riziko budoucího zklamání ze špatné volby,“ uvedl k tomu Homolka.

Zdůraznil však, že je tady velký problém. „Totiž ve chvíli, kdy přímo zvolený prezident má mít ještě menší pravomoci než ten současný, kterého volí parlament, tak celá přímá volba jde v podstatě proti duchu samotné myšlenky,“ vysvětlil k tomu senátor.

Prezident podle něj s takto okleštěnými pravomocemi bude pouhou loutkou a lidé jakýmsi nástrojem vládnoucí garnitury, která chce ukázat dobrou vůli.
„Neuvědomují si přitom, že jde svým způsobem o určitý podvod na nich samotných. Nechci, aby to vyznělo, že přímou volbu prezidenta odmítám jako takovou, osobně ji chci, ovšem za jiných podmínek,“ zmínil.

Podle jeho mínění současná vládní koalice přímou volbu jen takzvaně oprášila a není v jejím opravdovém zájmu. Myslí si tak, že koalice se spíše snaží hrát na tenkou strunu populismu a jakoby vyjít vstříc občanům, aby si je alespoň něčím získala.

„Přitom, jak už jsem řekl, jejich návrh dává prezidentovi zvolenému přímo občany ještě menší kompetence než nyní. Nikdo se intenzivně práci na změnách nevěnoval a i mnoho uznávaných odborníků je za této situace zatím spíše proti přímé volbě. Osobně mám rovněž obavu, aby občané, znechucení z politiky, kterou tady současná vládní koalice předvádí, nedali svůj hlas unáhleně nebo jen na protest nějaké známé celebritě, která bude mít šikovně zpracovanou propagaci dobře zaplacenou agenturou,“ zveřejnil dále Homolka své obavy  a zmínil, že právě toto skutečně reálně hrozí, neboť můžeme vidět všude kolem sebe, když jsou lidé schopni se neúměrně zadlužit, opakovaně dát volební hlas straně bránící zavedení obecného referenda a daňových přiznání a podobně.
Nakonec dodal, že k zavedení přímé volby neproběhla ani dostatečná diskuse.

„O žádné širší diskusi v tomto případě nemůže být řeč, tím pádem chybí i objektivní informovanost občanů. Samozřejmě schází i konkrétní zkušenost s přímou volbou prezidenta,“ doplnil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…