Senátor Štětina poslal Bublanovi dopis. V něm ho viní ze střetu zájmů

27.12.2012 18:17

Senátorovi Jaromíru Štětinovi (nestr. za TOP 09) vadí, že bývalý vysoký činitel BIS František Bublan (ČSSD) se stal místopředsedou senátního Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Štětina viní Bublana ze střetu zájmů a poslal mu proto otevřený dopis.

Senátor Štětina poslal Bublanovi dopis. V něm ho viní ze střetu zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaromír Štětina na tiskové konferenci

V dopise Štětina upozorňuje na metody zastrašování, které BIS před časem používala a používá vůči svému někdejšímu důstojníkovi Vladimíru Hučínovi. Štětina se proto ptá Bublana, proč zastavil vyšetřování bombových útoků na Přerovsku koncem 90. let, když byly odhaleny stopy, vedoucí k severomoravským komunistům.

Hučín byl rok vězněn a žalován ze smyšlených činů 

„Proč jste se podílel spolu s některými dalšími důstojníky BIS na kriminalizaci Vladimíra Hučína? Díky této kampani vedené za protiprávní spolupráce BIS a severomoravských orgánů činných v trestním řízení byl  Vladimír Hučín rok vězněn a žalován ze smyšlených trestných činů. Po sedmi letech ho všechny soudní instance očistily, přesto však příslušní důstojníci BIS nebyli vzati k zodpovědnosti. Vladimír Hučín a jeho podporovatelé jsou zastrašováni dodnes," tvrdí Štětina.

Demokratický stát potřebuje spolehlivé tajné služby

Podle něj je nepřípustné, aby se podobné metody staly běžnou součástí politického života v parlamentu. „Nedlouho po zmíněných výborových volbách jste na půdě Vašeho senátorského klubu požadoval, abych nebyl nadále členem Výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost a uvedl jste nehorázné odůvodnění, totiž, že představuji bezpečnostní riziko pro náš stát. Toto nepravdivé a účelové tvrzení kategoricky odmítám," napsal dále Štětina.

V závěru dopisu senátor Štětina ještě zdůraznil, že demokratický stát potřebuje spolehlivé a parlamentem kontrolované tajné služby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …