Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

13.05.2011 20:10

Senátor ODS Petr Pakosta si příliš nedělá starosti s politickou korektností a výroky o romské minoritě. Na svých stránkách komentuje případ romskými rasisty mučeného, znásilněného a zbitého dvanáctiletého Patrika.

Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

Zaregistruj se a vyhraj. Více info


Na svém webu přetiskl text svého senátního kolegy ze strany Severočeši.cz Jaroslava Doubravy. "V jeho kraji se stal případ, kdy dvojice cikánů napadla dvanáctiletého chlapce, brutálním způsobem mučila a způsobila mu vážnou újmu na zdraví tělesném i duševním. Co mě děsí, je to, že podobné jednání cikánské menšiny se stává čím dál běžnější - vzpomeňme například jejich řádění v Novém Bydžově," píše Pakosta.


Pakosta ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz podpořil starostu Nového Bydžova Pavla Loudu, který také ostře odsoudil romské násilí. Konkrétně, že na bydžovském náměstí jeden z místních Romů znásilnil dívku. "Chápu starostu Nového Bydžova. Takovému řádění vyžírků se prostě musel postavit. Stejně tak fandím paní Řápkové. Když někteří darmožrouti neplatí nájem, má se to uhradit ze sociálních dávek. Když normálně pracující člověk nestačí splácet své závazky, také mu hrozí exekuce," dodal Pakosta. 

Čtěte také: Ať se Šiklová do Bydžova k Romům nastěhuje, reaguje Kubera


Ať Barroso bydlí s Romy

„Evropská unie nás kárá za to, že je málo integrujeme do společnosti, málo se o ně staráme, málo jim dáváme. Možná bychom měli předsedovi Evropské komise Barrosovi poslat nějakou typickou integrující se rodinu do podnájmu, dva hlavní Evropani Merkelová a Sarkozy by jistě něco takového také uvítali," nebere si servítky politicky nekorektní senátor.

více: Drobil: Rady Evropy, jak se chovat k Romům, nepotřebujeme


„Řešíme důchodovou reformu, počítáme, kolik pracujících osob bude v roce 2050 připadat na jednoho důchodce, ale černou díru, do které házíme sociální dávky pro naše milé nepřizpůsobivé spoluobčany, neřešíme. Naopak jim dáváme větší a větší prostor pro jejich řádění. Vadí mi to. Vadí mi to i v kontextu změn, které připravuje ministr Drábek pro zdravotně postižené. Tam se mají šrouby utahovat. Jako člen zákonodárného sboru bych s tím jistě něco měl dělat. Jenže si připadám jako bojovník s větrnými mlýny. Ono se (mimo jiné) jedná o nezanedbatelnou voličskou skupinu," dodává Pakosta.

Mohou za negativní pohled na Romy média?

Redakce požádala o vyjádření romské sdružení Romea, avšak bez odezvy. Bývalý vládní úředník, exspolupracovník Michala Kocába, Ivan Šaray, před časem uvedl, že za negativní pohled na Romy mohou částečně média.

"Proč se pořád píše o tom, že vznikla pro Romy taková nebo taková organizace? Lidi jsou na to citliví a probouzí to v nich potom proti Romům různou nenávist. Myslím, že by se o tom prostě psát nemělo," řekl pro ParlamentníListy.cz Šaray.

"Proč se pořád píše, že v Novém Bydžově jsou skupiny Romů, kteří páchají trestnou činnost? Proč se nepíše jen o skupinách lidí? Všude jsou přece dobří a špatní, tím, že se ukáže na jednu skupinu, zvedá se pak vůči ní nepokoj," myslí si Šaray.

Čtěte také: Češi mají negativní názory na Romy. Kvůli médiím, zuřil aktivista


Kotroverzní snížení trestu

Pakosta svým komentářem reagoval na to, že pražský vrchní soud sedmnáctiletému Romovi z Krupky, kterého za rasově motivovaný pokus o vraždu, znásilnění, vydírání a loupež teprve dvanáctiletého gymnazisty Patrika odsoudil na podzim ústecký krajský soud k 10 letům vězení, zmírnil trest na polovinu.

Více:

U krajského soudu bylo prokázáno, že sedmnáctiletý romský mučitel z Krupky s dalším Romem, kterému nebylo ani patnáct let, mučil loni 29. dubna poblíž bohosudovského nádraží z rasistických pohnutek dvanáctiletého Patrika, protože je „bílý".

Většina nemá živit parazity

ParlamentníListy.cz se dotázaly senátora Pakosty, proč se takto otevřeně k problematice vyjádřil. "Tato problematika nespadá přímo do mého zaměření, ale štve mě drzost nepřizpůsobivých občanů, proto jsem se k tomu takto vyjádřil. Kdo nechce pracovat, nemá dostávat sociální dávky a nemá parazitovat na zbytku společnosti, která se živí poctivě. Je samozřejmé, že by měl stát pomáhat zdravotně postiženým, ale člověk, který je zdravý jako řípa a odmítá pracovat, si sociální dávky nezaslouží," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Pakosta.

Rozhodnutí soudu v případě mučeného Patrika považuje Pakosta za neuvěřitelné. "Zdá se, že když je někdo pobírač sociálních dávek, tak to pro něj znamená automaticky poloviční odpůstek trestu u soudu," dodal Pakosta. 

Dvojí metr

Mírný rozsudek se nelíbí ani senátorovi uskupení Severočeši.cz Jaroslavu Doubravovi. „Překvapilo mě, že ve čtvrtek vynesl odvolací Vrchní soud v Praze rozsudek, podle kterého sedmnáctiletý cikán z Krupky nepůjde sedět na deset, ale jenom na pět let do vězení. Nebyl uznán vinným za rasově motivovaný pokus o vraždu, znásilnění, vydírání a loupež. Dopustil se "jenom" vydírání a znásilnění. Považuji to za lidské i profesní selhání vrchního soudu. Jsem rozhořčen tím, jak se soudní vrchnost vypořádala s rasistickým vražedným útokem," komentoval celou věc senátor Doubrava.

„On totiž vrchní soud za takovou "maličkost" nebude přece cikánského vraha soudit jako vraha. Přitom sedmnáctiletý cikánský útočník ještě s jedním mladším cikánským klukem málem ukopali k smrti dvanáctiletého chlapce jen proto, že ho náhodně potkali, a proto, že "byl bílej". Jen shodou štěstěny chlapec přežil," napsal rozhořčený senátor.

„Chlapec byl mlácen, kopán, sexuálně zneužit, okraden. Trestní senát ústeckého krajského soudu správně posoudil tento útok jako rasový, a jako pokus o vraždu. Bohužel, vrchnost v Praze má jasno. Když obětí není Rom nebo cikán, ale je naopak útočníkem, raději případ posuzovat opatrněji, aby se o vrchnosti neřeklo, že je proticikánsky zaměřena, a nelétali potom na koštěti kolem vrchního soudu aktivisté za všelijaká práva s bičem v barvách EU," napsal Doubrava.

Čtěte také:

-----------------------------------------------------

Téměř doslovný přepis výroku předneseného předsedkyní trestního senátu v listopadu 2010:

"...dne 29. 4. 2010 v době od 13.00 hod. do 16.30 hod. poblíž nádraží ČD Bohosudov v obci Krupka ... jej odvedli k Unčínskému potoku a odsouzený pod pohrůžkou zbití jej donutil, ač věděl, že je mu 12 let, aby si klekl a sál mu pohlavní úd, také štípl nezjištěnými kleštěmi poškozeného do malíku ruky proto, že nechtěl i jeho nezletilému spolupachateli sát pohlavní úd. Nakonec to ze strachu poškozený učinil a musel spolknout jeho ejakulát, následně mu nařídili, aby se plazil, svlékl do slipů a vlezl do potoka, kde musel dělat kliky, stojky, po první stojce jej kopli do hlavy, aby další udělal o kus dál. Nařídili mu vylézt na můstek vysoký 150 cm, strčili ho a on spadl do potoka...

na okraji pole mu odsouzený nařídil, aby běžel, zakopl a upadl na zem, tak i dvakrát učinil, nejméně třikrát chlapce vzali za ruce a nohy, rozhoupali a z výšky ho nechali dopadnout na zem. Poškozený musel nejméně dvakrát zvednout dřevěnou desku 1 x 1 m, tloušťky 2 cm, váhy 1,5 kg a pustit si ji na hlavu, podráželi mu nohy...

následně v úmyslu jej usmrtit ho společně fyzicky napadli střední až velkou intenzitou tak, že jej bili pěstmi, šlapali na něj, kopali do žeber, hlavy a dalších částí těla, v průběhu napadení se jej mladší útočník zeptal, "zda ví, co dělal Hitler za války s cikány v koncentráku, že to budou dělat s ním, protože je bílej, "musel se opřít o strom, sundat si slipy a tepláky a švihali ho páskem s kovovou sponou na holé části těla i do zad, udeřili jej klackem do zad a tímto jednáním poškozenému způsobili zlomeninu 7. žebra vpravo se zavzdušněním pravé pohrudniční dutiny, nalomení 10. žebra vlevo se zakrvácením levé pohrudniční dutiny, trhlinu sleziny s krevním výronem, pohmoždění levé ledviny, pohmoždění břišní slinivky a jater, tržnězmožděnou ránu pravé čelně-temenní krajiny hlavy, mnohočetné pohmožděniny trupu, hlavy i končetin, při pohmoždění svalů prodělal i mírnější formu tzv. crush syndromu... Musel být hospitalizován od 29. 4. 2010 do 13. 5. 2010 v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, z toho 10 dnů na jednotce intenzivní péče...

Také prodělal akutní reakci na stres, která přešla v poruchu přizpůsobení a posttraumatickou stresovou poruchu ... i v současnosti musí pravidelně užívat antidepresiva..."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …