Senátorka a exsoudkyně Wagnerová: Je zvláštní, že Rath je ve vazbě

17.04.2013 7:40

14. května uplyne rok, co je poslanec David Rath ve vazbě. Je její prodlužování skutečně oprávněné? Jak je to se speciálním útvarem pro vyšetřování velké korupce a s návrhem, aby v jeho čele stála nynější vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová? Je senátorský návrh na zrušení anonymních akcií šikanou, jak tvrdí pravice? Na to se ParlamentníListy.cz zeptaly senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové.

Senátorka a exsoudkyně Wagnerová: Je zvláštní, že Rath je ve vazbě
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová

O případu poslance Davida Ratha se hovoří jako o průlomovém procesu. Už téměř rok je ale bývalý hejtman držen ve vazbě, přestože její důvody podle obhájců už dávno pominuly. „K samotnému průběhu bych se nerada vyjadřovala, protože neznám spis, neznám detaily a v takovém případě je vyjádření hrozně obtížné,“ říká senátorka.

Když má státní zástupce důležité poznatky, ať je uvede, nebo navrhne ukončit vazbu

Jinak tomu je ale v případě vazby Davida Ratha. „Ta vazba mi připadá opravdu zvláštní,“ konstatuje Wagnerová. „Protože marná sláva, už trvá moc dlouho,“ dodává. Zdůvodnění a obhajování vazby možným útěkem Ratha do zahraničí, nebo to, že by David Rath měl ve sněmovně možnost proces ovlivnit, není podle Wagnerové relevantní. „To bych vůbec nebrala,“ konstatuje.

Pokud jde o možný útěk Davida Ratha, četla senátorka Wagnerová, jak říká, vyjádření dozorujícího státního zástupce, které jí připadá velmi zvláštní. „Říká, že má operativní poznatky, ale jistě by Rathovi advokáti uvedli, že je to v odůvodnění prodloužení vazby. A pak řekne – 'no, koneckonců to potvrdil i soud ', takže mi to připadá opravdu zvláštní,“ vyjadřuje své pochybnosti senátorka. „Nějak to (státní zástupce – pozn. red.) přehrává. Možná ty poznatky má, já nevím, pak ale proč nejsou uvedené ve zdůvodnění toho rozhodnutí o prodloužení vazby,“ ptá se bývalá ústavní soudkyně.

Porušuje se právní řád – výše možného trestu nemá vliv na výkon vazby

Zvláštní jí proto nepřipadá jen výrok dozorujícího státního zástupce, ale i skutečnost, že to soud tímto způsobem akceptuje. Jak dodává, státní zástupce operuje i skutečností, že v tomto případě hrozí rozsudek osm let a výše, což podle něj už samo o sobě zakládá důvod pro vazbu. „S tímto já opravdu polemizuji, protože takový důvod pro vazbu náš zákon nezná. A pokud to zákon nezná, rozšiřovat ho podobnou interpretací je podle mého nepřípustné,“ tvrdí senátorka. Tento stav je tak podle ní jedna velká otázka.

„Prošlo to i Ústavním soudem, který na tom nic neshledal, takže nic naplat, musíme to respektovat,“ krčí rameny Eliška Wagnerová. Připadá jí to ale divné. Pokud je výklad založen skutečně na tom, že hrozí vysoký trest, v takovém případě ten výklad, jak říká, neakceptuje. „To by se to muselo vtělit do zákona, stejně, jako je tomu i jinde ve světě. Mají to například Němci, tuším i Rakušané. Ti mají v zákoně jasně stanoveno, že když jde o čin, za který hrozí odnětí svobody na tolik a tolik let, je vazba povinná,“ vysvětluje bývalá ústavní soudkyně.

Lenka Bradáčová je velmi kompetentní a rázná žena – zvládne to

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) navrhuje zřízení speciálního útvaru odborníků, vyšetřujících velkou korupci ve vysokých kruzích. Protikorupční žalobci by měli mít na starost také pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky nebo pletichy při dražbě se škodou nad 150 milionů korun. Říká se, že v jeho čele by male stanout současná vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Bude na to stačit?

„Tento návrh se mi velmi líbí,“ říká Eliška Wagnerová a dodává, že někdo to řídit musí a senátorce se Lenka Bradáčová jeví jako velmi kompetentní. „Myslím, že je to dostatečně rázná žena, aby to zvládla,“ dodává přesvědčeně senátorka.

Zrušení vrchních zastupitelství i soudů jen prospěje

Mimoto je Eliška Wagnerová, na rozdíl od některých státních zástupců, přesvědčena, že vrchní státní zastupitelstva jsou nadbytečná, stejně jako vrchní soudy. „Jsou to ve své podstatě úplně obyčejné odvolávací instance, takový mezistupeň, na který je navázána spousta problémů, takže bych opravdu byla pro jejich zrušení,“ je přesvědčena Wagnerová s tím, že existencí vrchní instance, jak pro soudy, tak i pro státní zástupce, se dostává ze hry Nejvyšší soud i Nejvyšší státní zastupitelství.

„Takže, ptáte-li se mě na můj názor, jsem přesvědčena, že by měl být tento mezistupeň vrchních zastupitelství i soudů opravdu zrušen,“ konstatuje senátorka.

Senátorská novela k anonymním akciím není šikana

Vládní návrh novely zákona, který upravuje anonymitu akcií, je podle levice bezzubý a nic kloudného nepřinesl. Oranžový Senát proto vypracoval návrh vlastní, který je ovšem pravicí osočován, že jde o zcela jasnou šikanu. „Já jsem samozřejmě hlasovala pro senátorský návrh a za tím si stojím,“ říká Wagnerová. „A žádnou šikanu v něm opravdu nevidím,“ dodává senátorka.

Štěch se nechce smířit s odložením žaloby na premiéra Nečase za amnestii

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl (rovněž za ČSSD) podali před časem trestní oznámení na premiéra Petra Nečase (ODS) kvůli jeho kontrasignaci na novoroční amnestii k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1. Soud jejich žalobu odložil.

Milan Štěch i Miroslav Antl ale nesouhlasí s verdiktem Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 se dále věcí nezabývat a chystají se proti odložení kauzy odvolat. „Osobně jsem se v této záležitosti neangažovala, takže o tom nic detailního nevím. Jen jsem se z médií dočetla, že jsou připraveni podat opravný prostředek proti odložení. Autenticky od nich ale nic nevím,“ říká na závěr senátorka Eliška Wagnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…