Shitstorm. Sociolog použil vulgární slovo, aby popsal situaci, jíž je Zeman vystaven

04.11.2014 12:12

Nad bouří, která se v posledních dnech strhla kolem vyjádření prezidenta Miloše Zemana, se pozastavuje sociolog a mediální odborník Vojtěch Bednář. Především proto, že jeho chování je v souladu s tím, jak se prezentoval v průběhu své politické kariéry. Ve stavu, kterému se příznačně říká „shitstorm“, vulgární výraz pro nepříjemnou situaci, jíž je prezident vystaven, chybí podle experta prostor pro skutečnou diskusi.

Shitstorm. Sociolog použil vulgární slovo, aby popsal situaci, jíž je Zeman vystaven
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Číny

Většina sdělovacích prostředků a politiků se v posledních dnech předhání v tom, kdo z nich se blýskne ostřejším odsouzením kroků prezidenta Miloše Zemana. A je jedno, zda jim k útoku poslouží návštěva hlavy státu v Číně, události kolem slavnostního večera k 96. výročí vzniku Československa nebo některá slova, jichž prezident republiky použil v nedělním pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán.

Zcela jinak se nad popraskem kolem hlavy státu zamýšlí sociolog a odborný poradce v oblasti manažerských kompetencí a mediální komunikace Vojtěch Bednář. „Prezident Zeman se nedopouští ničeho, co by vzhledem k jeho roli bylo neočekávatelné. Jeho chování se publiku nemusí líbit, ale je přesně v souladu s maticí chování, kterou prezentoval v průběhu své politické kariéry, a je v souladu s tím, co od něj jeho voliči očekávali,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Vojtěch Bednář.

Slovo dostávají pořád ti samí, kteří místo obsahu řeší formu

Přitom upozorňuje, že bouřlivý nesouhlas s jednotlivými prvky chování prezidenta Miloše Zemana, jeho rozhovorem pro největší čínskou televizi CCTV a pro Hovory z Lán, se vztahuje více k formě než k obsahu. „Komentátoři neřeší meritum věci, to je to, o čem hovoří. Řeší formu. Slova, výrazy. Je to normální, je to očekávatelné, ale i obsah by si zasloužil jistou pozornost, protože není zcela prázdný,“ zdůrazňuje sociolog.

Domnívá se, že polarizace, kterou nynější hlava státu vytváří, je jen zdánlivá. „Nikdo nekonfrontoval jeho sdělení se skutečným názorem publika, ale jen s vyjádřeními komentátorů, kteří se velmi často rekrutují ze stále stejné diskurzivní roviny. Tím neříkám, že tato rovina nemá pravdu, možná má, ale je jen jedna z mnoha, přičemž ostatní dostaly v médiích zanedbatelný prostor,“ konstatuje Vojtěch Bednář.

Ve stavu, kterému se příznačně říká „shitstorm“, chybí prostor pro diskusi

Nerad by byl vnímán jako zastánce prezidenta Zemana. „Pouze se snažím upozornit na viditelné diskrepance mezi základem problému a jeho mediálním vyzněním. Myslím si, že ve stavu, kterému se příznačně říká ´shitstorm´,  a kterému je nyní prezident vystaven, chybí prostor pro skutečnou diskusi, a že by tento prostor měl být vytvořen,“ dodává pro ParlamentníListy.cz sociolog a mediální poradce Vojtěch Bednář.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…