Skalický (TOP 09): Česká pošta chce zcela nahradit funkci lékáren

19.07.2014 13:44

Komentář poslance TOP 09 Jiřího Skalického

Skalický (TOP 09): Česká pošta chce zcela nahradit funkci lékáren
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

Se zájmem jsem si přečetl článek „Z pošt mají být i lékárny“ (LN 9.7.2014), kde autoři popisují, jak budou zaměstnanci pošt přijímat objednávky léků od občanů. Česká pošta tak chce zcela nahradit funkci lékáren a lékárníků jako odborníků na poradenství v oblasti léků. Myšlenku vydávat léky na recept prostřednictvím České pošty považuji za naprosto nepřijatelnou.

Není to tak dávno, co na poštách musely poštovní úřednice a doručovatelky nabízet občanům cigarety a měly dokonce stanoven jakýsi prodejní limit, kolik krabiček cigaret musí prodat. Česká pošta -  státní podnik si tak měla přivydělat nějaké peníze, aby pokryla jinak ztrátové služby za doručování poštovních zásilek. Jen pod tíhou veřejné kritiky byl tento prodej cigaret na poštách nakonec zastaven. Vedení pošty si uvědomilo, že nutit k prodeji a prodávat cigarety, které prokazatelně poškozují zdraví a vedou k závislosti, je pro státní podnik nevhodné. Výnosy z tohoto prodeje cigaret by možná pokryly ztráty České pošty, ale nikdy nemůžou zaplatit náklady na léčení rakoviny a dalších nemocí vznikajících u kuřáků. Podobná situace nastane, pokud by snad vedení České pošty opravdu přistoupilo k přijímání objednávek a doručování léků na recept občanům. Za klíčový při výdeji (výběru) léků považuji odborný pohovor mezi lékárníkem a pacientem v lékárně. Jen tak lze na základě odborně vedeného rozhovoru vydat (vybrat) konkrétní lék. Dlouhodobě užívané léky, a to i ty volně prodejné, mohou v některých případech vážně poškodit zdraví pacienta. Česká pošta tyto služby nemůže (ani nesmí) poskytovat. Důsledky chybějícího pravidelného odborného poradenství mohou vést k poškození zdraví a léčba podobných případů si vyžádá nemalé finanční prostředky. K tomu navíc ještě přistupuje riziko poškození zdraví při užívání léků s nevhodnou stravou či kombinace s jiným lékem.  

Za nepochopitelné, a možná plynoucí z naprosté neznalosti věci, považuji úvahu vedení České pošty, že se snad v budoucnu rozšíří sortiment takto dodávaných léků o tzv. léky na předpis. I v Evropské unii se stále více objevují padělky léků a proto v posledním roce byla přijata novela zákona o léčivech, která zpřísňuje pravidla v oblasti padělání léků, tzv. protipadělková novela zákona. Je zcela jasné, že léky, které se dostávají k pacientům zásilkovým způsobem, jsou stále více padělány a zneužívány organizovanými skupinami. Pacient se ani nikdy nedozví, co je v konkrétní zásilce obsaženo a co je deklarováno na obalu. V lepším případě je obsahem zásilky léků škrob, což je neškodná látka, ale v jiných případech se může jednat již skutečně o obsah toxický, který způsobí vážné poškození zdraví - a to si jako zákonodárce nemohu dovolit akceptovat. Svým rozhodnutím může Česká pošta napáchat více škody než užitku a následky odnesou všichni občané. Je proto nutné zvážit všechny souvislosti a důsledky takového rozhodnutí a předejít tak možnému poškození zdraví našich spoluobčanů. Zdraví je přeci to nejcennější co máme!

Nechť se Česká pošta stará k čemu je podle zákona určena a problematiku léků, jejich účinku, kombinací a rizik podávání nechá na starost zdravotníkům, kteří k tomu mají vzdělání a rozumí dané oblasti. Ryze český experiment, který nemá ve světě obdoby, považuji za velmi rizikový pro zdraví českých občanů.

Jiří Skalický, poslanec TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …