Skokan na Stanjuru: Takové koniny bychom tady neměli schvalovat

04.12.2012 19:09

Sněmovna dnes probírala novelu, podle níž by městští a obecní strážníci získali některé pravomoci, které má nyní jen policie. Jenže přitom se na vládní předlohu snesla kritika a to nejen z řad opozice. Poslanci koalice proto přiznali, že normu budou muset v bezpečnostním výboru a ve výboru pro veřejnou správu změnit.

Skokan na Stanjuru: Takové koniny bychom tady neměli schvalovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

O psech a o koninách se dnes hovořilo ve sněmovně, když poslanci probírali novelu o větších pravomocech strážníků. Měštští strážníci by podle normy sice mohli například nově vstupovat do restaurací po zavírací době, třeba i do jejich neveřejných částí v případě, že by se v nich podával alkohol a cigarety nezletilým, ale při projednávání zákona se zjistilo, že obsahuje nelogické formulace.

Na nesmyslnost zákona poukázal například předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Abych deklaroval někdy dobré úmysly předkladatele, které jsou pak přetaveny v poměrně absurdní paragrafy, tak mi dovolte, abych z toho tisku odcitoval a to z paragrafu 19, který se jmenuje použití psa,“ uvedl Stanjura.

Podle něj třeba ministerstvo stanoví vyhláškou způsob stanovení náhrady nákladů policie za ověření „způsobilosti strážníka k používání psa“ a „způsobilosti psa k použití“. Odcitoval pak ze znění normy dalších několik paragrafů vztahujících se k podrobnosti "požadavků kladených na strážníka používajícího při plnění úkolů psa a požadavků kladených na psa".

"Jdu studovat požadavky, tak abych mohl používat psa a sehnal psa, který bude ovladatelný a bude přijímat požadavky, které mu bude směřovat ten, který ho ovládá," završil pak podobně nesmyslně svou řeč Stanjura. „Městská policie se má vrátit k tomu, k čemu byla zřízena, a to k udržování veřejného pořádku," dodal ještě Stanjura.

Na to pak reagoval poslanec Petr Skokan (VV). „Jsem potěšen, protože v kolegovi Stanjurovi se projevil starosta s praktickými zkušenostmi. Tyto - s odpuštěním - ptákoviny bychom tady neměli schvalovat. Jsem rád, že i koalice dovede uznat, že nám sem předložila něco, co není úplně super. Děkuji za ten projev praxe, který zvítězil nad politikařením,“ řekl za poslaneckým pultíkem Skokan.

Korte: Vždyť číhají za bukem a dávají botičky...

Poslanec Daniel Korte z TOP 09 pak zdůraznil, že zákonodárci by měli strážníkům odebrat pravomoci nejen při vstupu do provozoven, ale i v dopravě. Podle něj totiž prý právě oni na řidiče "číhají za bukem" nebo na vozidla nasazují takzvané botičky.

„Městský strážník má šlapat chodník s píšťalkou v ruce," poznamenal s důrazem Korte, podle kterého novela otvírá cestu k obecně policejnímu státu. Kladné na novele je podle něho jen to, že vysvětluje některé pojmy a definice. Rozšiřovat pravomoci by ale podle něho neměla.

Normu kritizoval i šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Podle něj sice předloha vypadá tak, že zpřesňuje pravomoci, ve skutečnosti ale prý reaguje na snižování stavů státní policie.

Mohli by získat oprávnění vyzvat nezletilé k provedení orientačního testu

Ministerstvo vnitra chce novelou strážníkům umožnit také přístup do různých informačních systémů ve chvíli, kdy budou odhalovat přestupky a jiné správní delikty. Nově by měli získat oprávnění vyzvat nezletilé k provedení orientačního testu, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo drog. Budou je rovněž moci poslat za stejným účelem na lékařské vyšetření.

Zákon také upřesňuje, ve kterých případech musí strážník z auta odstranit takzvanou botičku. Řeší i další nepřesnosti a problémy, které nynější zákon v praxi přináší. Novela také zpřísňuje podmínky pro přijetí nových strážníků.

V České republice jich slouží téměř devět tisíc. Obecní policii zřizuje 350 měst a obcí. Přibližně stejný počet obcí má s některým městem nebo obcí uzavřenou veřejnoprávní smlouvu, na základě které dohlíží strážníci na veřejný pořádek i v těchto místech.

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…