Skon Havla udělal z Dagmar Havlové téměř světici. Tak o ní píší

02.01.2012 17:50

Životními peripetiemi prošla bývalá první dáma, která stála téměř patnáct let po boku nedávno zesnulého exprezidenta Václava Havla. Časopis Týden líčí proměnu Dagmar Havlové z milovaného hereckého třeštidla přes původně nemilovanou prezidentovu manželku, jejíž obraz se v očích veřejnosti postupně zlepšoval a která ve smutném týdnu před loňskými Vánocemi vypadala tak trochu jako světice.

Skon Havla udělal z Dagmar Havlové téměř světici. Tak o ní píší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Manželka exprezidenta Václava Havla Dagmar v obležení novinářů

Skonem Václava Havla se uzavřela další z etap podivuhodného životního příběhu Dagmar Havlové, jež spojila svůj osud s tehdejším prezidentem manželským svazkem 4. ledna 1997. Časopis Týden při té příležitosti uvádí, jako by šlo nejméně o dvě postavy. Dagmar Veškrnovou – milované herecké třeštidlo – a Dagmar Havlovou, původně nemilovanou první dámu, jejíž obraz se v očích veřejnosti postupně zlepšoval a která v tom smutném týdnu před nedávnými Vánocemi vypadala tak trochu jako světice.

Obrat o sto osmdesát stupňů zaznamenala u většiny české veřejnosti Dagmar Havlová-Veškrnová, když se před patnácti lety po utajené svatbě rázem proměnila z oblíbené komediální herečky v trpěnou prostopášnou „komediantku“, která si bůhvíjak omotala kolem prstu prezidenta Havla a dotáhla ho k oltáři ani ne rok po smrti jeho paní Olgy.

Mediální lynč byl hodně velkým přeháněním

I když si na ni v nové roli lidé časem zvykli a začali ji i díky neúnavné péči o churavějícího manžela respektovat, miláčkem publika, jakým byla „holka z porcelánu“, už se nikdy nestala. „Já jsem se dostala do popředí v momentu, kdy opadla euforie prvních svobodných porevolučních let a už se nic neodpouštělo,“ postěžovala si Dagmar Havlová v roce 2004 Lidovým novinám na nepřízeň veřejnosti i sdělovacích prostředků.

Značným přeháněním jsou však na druhou stranu slova o „mediálním lynči“, která sama s gustem užívala. Její vztah s médii byl sice narušený hned od počátku, ale od herečky zvyklé na jejich pozornost by se dala čekat větší obratnost. Postupně se obrnila až na hypervlídné rozhovorové výjimky hradbou mlčení a pro tisk se vyjadřovala výhradně písemně.

Počátky vážného vztahu zůstaly utajeny

Od první chvíle zveřejnění vzbuzoval vztah Dáši a Václava nelibost, zvědavost, vášnivé emoce i drtivé soudy především proto, že byl už na startovní čáře oficiálního soužití zatížen morálním handicapem. „Vždyť oni spolu chodili už za Olžina života!“ pohoršovali se ctihodní občané země s padesátiprocentní rozvodovostí a vysokou laťkou tolerance vůči nevěře.

K jejich osudovému seznámení došlo v září 1989 v divadle Semafor, když Jiří Suchý představil dramatiku-disidentovi Havlovi blonďatou herečku Veškrnovou. Nikdy se nezmínili, jestli si do oka padli už tehdy, počátek jejich vážného vztahu se obecně datuje do první poloviny 90. let. Předsvatební období zůstalo tabu především z piety k Olze Havlové, která po úmorném boji s rakovinou zemřela v lednu 1996.

Pískáním na prsty zachránila čest mnohých

„Dášu jsem si nevzal proto, aby nahradila Olgu, ale prostě proto, že jsme zjistili, že se máme rádi a že chceme být spolu,“ komentoval Havel jejich rozhodnutí v neděli po svatbě v pravidelném rozhlasovém pořadu Hovory z Lán. U veřejnosti však tehdy oba dva hodně ztratili na popularitě, což s odstupem času vysvětloval historik Emanuel Mandler tím, že Havel sestoupil z piedestalu a stal se normálním hříšným mužským, který sbalil pohlednou „hérečku“.

Dagmar si polepšila u veřejnosti tím, jak oddaně o svého chotě pečovala v dobách jeho těžkých zdravotních problémů, naopak rozporuplné reakce vyvolalo její hvízdnutí na prsty před prezidentskou volbou začátkem roku 1998. „Má žena trošičku zachránila čest mnohých ostatních, kteří k tomu mlčeli,“ okomentoval ale Václav Havel v rozhlase vlídně pískot své ženy při slovech republikánského poslance na jeho adresu.

Chtěla být prospěšná a odnesla to zhoršeným zdravím

Po odchodu svého muže z pražského Hradu si Dagmar Havlová posteskla, že měla víc myslet na sebe a víc se řídit pořekadlem ´Kdo nic nedělá, nic nepokazí´. „Ale já jsem chtěla být hrozně prospěšná. Své postavení manželky prezidenta jsem brala jako službu veřejnosti. Mnoho jsem pracovala, chtěla jsem každému vyhovět, všemi žádostmi a prosbami jsem se dlouhé hodiny obírala. Hodně jsem se opotřebovala a mělo to negativní dopad na zdraví,“ ohlédla se za svou rolí první dámy.

Ruce v klín však nesložila a znovu se vrátila na prkna, která znamenají svět, pokračovala v práci pro Nadaci Václava a Dagmar Havlových Vize 97. Nedávný skon a rozloučení s bývalou hlavou státu jí připravily nejtěžší chvíle života. Během nich cítila podporu těch, kteří se přišli s jejím manželem rozloučit a vzdát mu naposledy hold. A samozřejmě i od těch, s nimiž se znala.

TÉMA: Skon Václava Havla

Silná ženská, která překoná i tuto ránu osudu

„Popřála bych paní Dagmar hlavně hodně síly pro nejbližší dny a týdny,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz bývalá senátorka Táňa Fischerová, která byla svědkyní Dagmar při její svatbě s Václavem Havlem. „Je velmi těžké dávat jakékoli rady někomu druhému, i když si podobnou zkušeností projdete,“ přiznala pro ParlamentníListy.cz Magdalena Dietlová, která před lety prožívala podobné pocity, když nečekaně zemřel její manžel Jaroslav Dietl, velice úspěšný televizní scénárista.

Jako „národní vdova“ to bude mít nyní Dagmar Havlová velmi těžké. Dá se čekat, že ji bulvár nenechá v klidu a bude ji sledovat na každém kroku podobně, jako tomu bylo na začátku manželství s Václavem Havlem. Ustojí to někdejší první dáma? Ti, co ji znají, tvrdí, že ano. „Myslím, že to je silná ženská a že to překoná. Je zvyklá na syrový život, ne na takovou načechranou selanku kolem sebe,“ řekla pro ParlamentníListy.cz zpěvačka Marta Kubišová.

Bývalá první dáma bude jako herečka pokračovat

„Já paní Dagmar obdivuji, a doufám, že to všechno zvládne,“ přidal se pro ParlamentníListy.cz někdejší hradní architekt Bořek Šípek. „Nyní nebude v žádné záviděníhodné situaci, takže teď bude důležitá vůči ní jen upřímnost. Budu se snažit, když mne bude potřebovat, ji pomoci,“ dodal uznávaný architekt.

Už 12. ledna můžeme Dagmar Havlovou spatřit v pražském Divadle Na Vinohradech jako Roxanu v Kohoutově adaptaci Cyrana, od března začne na stejné scéně zkoušet novou hru, Amadea v režii Vladimíra Morávka. V připravovaném pokračování Sanitky si zahraje primářku Janu Foldynovou. Z mimohereckých povinností ji čekají jednání o budoucím fungování Knihovny Václava Havla a rozhodování o dalším směřování nadace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…