Škromach: Pro stranu se vždycky obětuji. A pokud jde o Dienstbiera...

06.02.2013 10:12

Tradiční rozhovor Barbory Tachecí pro MF DNES měl tentokrát za respondenta místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha. Hned v úvodu prozradila, že politik prý zhubnul osmnáct kilo, jenže ona si toho ani nevšimla. Tím prý místopředsedu Senátu hodně zklamala.

Škromach: Pro stranu se vždycky obětuji. A pokud jde o Dienstbiera...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Škromach hned v úvodu mávnutím ruky odmítl úvahy, že by se Miloš Zeman po nástupu do prezidentské funkce chystal odvolávat Nečasovu vládu. Tyto úvahy podle něj nepocházejí od Miloše Zemana, ale od některých právníků. „Nejvíc to emendoval pan premiér, který hned velmi zkroušeně prohlásil, že ho prezident nemůže odvolat a že by to byl puč,“ myslí si Škromach. On sám prý nevěří, že by prezident měl takovou možnost.

Hlavní vlajkovou lodí Zemanovy kampaně byla majetková přiznání politiků. Tachecí namítla, že je velmi paradoxní, že jeho stranu v Senátu zastupuje Jaroslav Palas, který odmítá vysvětlit, kde vzal peníze na svůj penzion. Škromach připustil, že každý ve vrcholové politice by měll mít průhledný majetek. „Na druhé straně tady není stejný přístup ke všem, tady se vytahuje Palas, ale měla byste vyjmenovat další desítky politiků, kteří mají podobný problém,“ říká.

Na dotaz, zda zná Miroslava Šloufa, Škromach přitakal. „Samozřejmě, že ho znám. Pamatuji ho z doby, kdy byl na Úřadu vlády. A myslím, že v prezidentské volbě Miloše Zemana svým vystupováním poškodil,“ říká Škromach s tím, že houf se zejména v minulých letech „proflákl“. On však prý věří Miloši Zemanovi a nechce řešit jeho vztah se Šloufem.

Sám by chtěl na sjezdu vystoupit se svou vizí ČSSD. V minulosti se prý objevily různé nápady na modernizaci ČSSD, zatímco on by se držel tradic. „Sociální demokracie by měla po Ficovou obejmout ty levostředové formace a sjednotit je do levicové platformy,“ myslí si. Důležité však podle něj bude, aby v čele strany zůstal tandem Sobotka- Hašek a dva nejvyšší představitelé nešli do střetu.

Pokud jde o Jiřího Dienstbiera, ve straně nejhlasitějšího kritika Miloše Zemana, je Škromach spíše skeptický. „Když hodnotím jeho práci z minula, tak je za ním pouze to, že dnes na pražském magistrátu vládne TOP 09 s ODS a málem se mu podařilo na Hrad prosadit předsedu TOP 09. Ale to je věc, kterou zhodnotí delegáti,“ myslí si.

S názorem, že by ČSSD prospěla Dienstbierova image bojovníka s korupcí, Škromach nesouhlasí. „Spousta věcí se vytváří uměle. Zvláště, když ho chválí pravicoví komentátoři. Protikorupční politika je program ČSSD, ne Jiřího Dienstbiera. Tu věc jsme  prezentovali mnohem dřív, než byl Jiří Dienstbier ve vedení,“ upozorňuje. Podle něj je důležité, aby ve vedení strany byli lidé, kteří jsou schopni stranu dovést k volebnímu úspěchu.

Sám o kandidatuře na předsedu neuvažuje, byť připomíná, že mu to už jednou málem vyšlo. „V roce 2005 jsem byl jediný, kdo se postavil Standovi Grossovi, a málem to vyšlo,“ připomíná. „Škromach nastupuje tehdy, kdy to strana potřebuje, nikoliv tehdy, kdy by si to přál. Až strana řekne, že ten zájem má, jsem připraven vždycky pro stranu udělat maximum a obětovat, co se dá,“ dodává místopředseda ČSSD.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …