Škromach doporučil, aby ČSSD objala malé strany. A třeba i přidusila...

07.02.2013 19:11

Budoucí prezident Miloš Zeman by rád sjednotil demokratické levicové strany před příštími sněmovními volbami. Tomuto plánu je nakloněn také senátor Zdeněk Škromach, který v České televizi prohlásil, že by ČSSD měla obejmout a přidusit menší levicové strany. Sociální demokracie by teď podle Škromacha měla táhnout za jeden provaz tak, aby se jí podařilo vyhrát příští volby a sestavovat vládu třeba i bez pomoci komunistů.

Škromach doporučil, aby ČSSD objala malé strany. A třeba i přidusila...
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Místopředseda Senátu a zároveň sociální demokracie Zdeněk Škromach patří v sociální demokracii k předním stoupencům budoucího prezidenta Miloše Zemana (SPOZ). Podaří se Zemanovi sjednotit demokratickou nekomunistickou levici? Nepokusí se zničit své odpůrce v ČSSD? Nejen na tyto otázky odpovídal Škromach ve čtvrtečním Interview ČT24 České televize.

Jde o to, aby hlasy pro levici nepropadly

"Nebudeme dělat slučovací sjezd s komunisty. Jiná věc ale je, že by sociální demokracie měla oslovit ty levicové strany, které skončily pod pětiprocentní hranicí a díky nimž sice ČSSD vyhrála poslední volby, ale vládu nakonec sestavoval někdo jiný. V příštích volbách už by to mohlo vypadat jinak," prohlásil v úvodu pořadu Škromach. A kdo všechno by měl přejít pod sjednocující sílu ČSSD? Podle Škromacha jde o Zemanovce, Zelené, lidovce a nakonec i NS-LEV 21 pana Jiřího Paroubka.

Podstatou tohoto plánu je zabránit propadnutí hlasů voličů určených pro levici. Po vzoru Roberta Fica na Slovensku je třeba malé strany obejmout, trochu přidusit a postupovat v jednom šiku, míní senátor.

Podle Škromacha přitom nejde o to, aby ČSSD táhla do Sněmovny lidi spřízněné s čestným předsedou SPOZ a budoucím prezidentem Milošem Zemanem, ačkoli by se to mohlo na první pohled takto jevit. Nemá prý smysl pozastavovat se i nad tím, že byl u Zemana na návštěvě dřív než dosluhující prezident Václav Klaus nebo premiér Petr Nečas. Program schůzek si určuje Zeman a je jen na něm, koho si pozve dříve a koho později.

ČSSD musí táhnout za jeden provaz

Místopředseda ČSSD je přesvědčen, že tandem Bohuslav Sobotka a Michal Hašek by měl nejsilnější opoziční stranu vést i nadále. Kdyby tento tandem na nadcházejícím sjezdu zvolen nebyl, tak by hrozily střety uvnitř ČSSD. Strana by se přitom měla zaměřit na útok proti současné vládě. To je hlavní cíl ČSSD podle Zdeňka Škromacha.

Senátor ale v pořadu odmítl prozradit, zda by si v užším vedení strany přál např. Jiřího Dienstbiera, který se v prezidentské kampani ostře vymezoval právě proti Miloši Zemanovi. "Volby jsou tajné a já bych raději říkal pozitivní věci, proč chci kandidovat já sám a nechci vyjmenovávat negativa na adresu ostatních kandidátů," zdůraznil místopředseda ČSSD.

Návštěva u Davida Ratha

V pořadu také přišla řeč na Škromachovu návštěvu u vězněného Davida Ratha. "Víte dobře, že jsme mezi sebou nikdy neměli nejlepší vztahy, ale chtěl jsem se přesvědčit, zda je jeho kauza projednávána korektně," uvedl senátor.

Byl prý ujištěn, že vazba probíhá korektně, ale ve vyšetřování se objevují některé nejasnosti. Senátor se v této souvislosti trochu obává načasování soudního procesu s Davidem Rathem, aby jeho kauza nebyla využita těsně před volbami, stejně jako v minulosti tzv. Kubiceho zpráva.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …