Škromach o své kandidatuře na prezidenta: Všechno chce svůj čas

05.05.2012 21:56

EXKLUZIVNĚ Nejsilnější parlamentní strana nemusí setrvat u rozhodování mezi dosud zmiňovanými kandidáty na prezidentskou volbu. Zatím sociální demokracie hovořila buď o podpoře nestranickému kandidátovi Janu Švejnarovi či straníkovi Jiřímu Dienstbierovi. Zamíchat kartami však může ještě i senátor Zdeněk Škromach.

Škromach o své kandidatuře na prezidenta: Všechno chce svůj čas
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

V táboře sociálních demokratů nepanuje obzvlášť velké nadšení nad tím, koho pošle strana do boje o křeslo prezidenta. Jeden z jejich uvažovaných kandidátů Jan Švejnar ještě před úvodní debatou s konkurentem Jiřím Dienstbierem vyjádřil, že nemá zájem o nominaci za sociální demokracii. Poražený z prezidentského duelu s Václavem Klausem z roku 2008 sice o podporu ČSSD stojí, ale chce zůstat nadstranickým kandidátem.

A jeho rival hned přispěchal s razantním prohlášením. Dienstbier Švejnarovi vmetl, že sebevědomá a hrdá strana těžko může akceptovat jeho přístup: Štítím se vás, nechci se o vás umazat, ale dovolím vám, abyste mě podpořili. „Jan Švejnar ztratil šanci na nominaci sociální demokracie,“ prohlásil poté místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.



Se Švejnarem by měla problém značná část ČSSD

„Jiří Dienstbier popsal celkem přesně problém, který bude mít s Janem Švejnarem asi značná část sociálních demokratů, že je ochoten využívat servisu sociální demokracie, účastnit se akcí, které mají prezentovat kandidáty, aniž by ale sám byl ochotný se ke straně nějak výrazněji přihlásit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Vnímá to tak i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Není možné podporovat někoho, kdo není ochoten spojit se se sociální demokracií nikoli proto, aby by byl spojen se sociální demokracií, ale aby byl spojen s jejími hodnotami,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz po první debatě Švejnara s Dienstbierem šéf poslanců Tejc. „Do krajských a senátních voleb nemá smysl řešit volby, které budou za rok,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz na souboj uchazečů senátor Zdeněk Škromach.

Škromach úvahy o své kandidatuře nepopřel

Proslýchá se však, že právě on by mohl být tím mužem, kterého nakonec ČSSD do klání o Hrad vyšle. „Člověk slyší spoustu různých názorů. Jak už jsem řekl dříve, myslím, že teď jsou před námi volby do krajů a Senátu, pak má smysl vést vážné debaty o kandidátech na prezidenta. Všechno chce svůj čas,“ nepopřel pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Škromach, že on sám i jeho spolustraníci tuto možnost zvažují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih, koz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …