Škromach stručně: Imigranti se přizpůsobí nám. Ne my jim

03.08.2010 22:06

Místopředseda ČSSD a poslanec ČSSD v knížce rozhovorů Ladislava Henka „Zajdeme na blahobyt nebo chudobu“ uvedl, že nebezpečím pro západní civilizaci může být islámská imigrace. ParlamentníListy.cz ho požádaly o vyjádření k této problematice.

Škromach stručně: Imigranti se přizpůsobí nám. Ne my jim

Islám a islámská imigrace není podle Škromacha věcí, která by České republice nyní akutně hrozila, ale je podle něj hrozbou dlouhodobější. Problémem je zatím spíše v západních zemích, kde rapidně narůstá muslimská menšina, která je menšinou pouze zatím. Do Evropy se šíří kultura, která úplně nepatří do tohoto na křesťanství založeného civilizačního okruhu.

Problémem jsou ghetta a segregace menšin

Podle Škromacha je jistě k diskusi otázka, zdali se již nepřežil koncept multikulturalismu a zdali by nebylo na místě, aby se spíše přizpůsobovali nově příchozí imigranté hostitelským zemím, a ne oni jim.

Poslanec ČSSD vidí nebezpečí v ghettoizaci imigrantských přistěhovalců, kdy ti, místo, aby se integrovali do dosud většinové společnosti, žijí segregovaně ve vlastních komunitách, které žijí vlastním životem mimo společnost daných zemí.

Práva minorit nesmí ohrožovat většinovou společnost

„Práva menšin uznávám, ale nemohu být na úkor majoritní společnosti. Pokud sem někdo přichází, měl se přizpůsobit," řekl ParlamentnímListům.cz Škromach. Z učení islámu jako takového podle poslance ČSSD vyplývá, že potlačuje občanská práva například žen. Země západní Evropy podle Škromacha nezvládly začlenit imigranty do většinové společnosti a Česká republika by se z toho měla poučit.

„Imigranty bychom měli integrovat, nikoli segregovat v ghettech a měli bychom se poučit z vývoje na západě, dokud tu nemáme tak početné přistěhovalecké komunity," míní Škromach.

Řízená imigrace z blízkých civilizačních okruhů

Podle Škromacha a je dlouhodobým problémem fakt, že západní populace de facto vymírá a že je současně potřeba zajistit pracovní síly. Proto je podle místopředsedy sociální demokracie Škromacha nutné pečlivě vybírat, z kterých kulturních oblastí by k nám přistěhovalci měli přicházet. Míní, že by to mělo být z nám kulturně relativně blízkých zemí, aby imigranté neměli problém přijmout hodnoty naší společnosti.

Česká republika by si měla podle Škromacha udržet kontrolu nad svou imigrační politikou a kontrolovat, kdo může na našem území žít. Škromach se domnívá, že pokud některé evropské země nezvládají příliv nelegální imigrace, neměly by tím zatěžovat ty ostatní.

Hajme vlastní imigrační politiku

To je příklad Itálie, která volá po tom, aby ostatní země v rámci solidarity přijaly některé nelegální imigranty, kteří se dostali do této země. Jak upozornily ParlamentníListy.cz, existují již nyní mechanismy, dle kterých by Brusel mohl rozhodovat o přerozdělování imigrantů v zemích EU na základě společné imigrační politiky EU, řízení migračních toků a solidarity mezi členskými státy EU, které jsou zakotveny v Lisabonské smlouvě.

„Pokud Itálie není schopna uhájit hranice EU, tak je to jistě problém, ale není možné tyto problémy přenášet na země, kam imigrace přímo nesměřuje. Je úkolem české vlády, aby v rámci Evropské rady a Rady EU dokázala české pozice hájit. Neměl by to být diktát silných zemí. Celá záležitost má podle Škromacha i bezpečností rozměr. Hrozí infiltrace osob, které by mohly být hrozbou pro bezpečnost státu.

Program Evropské unie EUROMED počítá s přistěhováním 56 milionů muslimů do zemí sedmadvacítky mezi lety 2010-2050. K této číslici dospěl statistický úřad EU Eurostat.

Sociální demokracie již na hrozbu imigrace upozorňovala

Na nebezpečí masové imigrace upozorňovala sociální demokracie i v případě takzvaných zelených karet, které měly umožnit imigraci kvůli přísunu pracovních sil z neevropských zemí. Proti kartám ČSSD hlasovala.

„Já jsem byl vždy přesvědčen, že Česká republika by se měla vyhnout chybám, ke kterým došlo v ostatních zemích západní Evropy. Mám na mysli to, co se stalo ve Francii a v Německu. Země, ve kterých vznikla poměrně rozsáhlá ghetta obyvatelů Turků, Arabů. Vznikla tam celá předměstí, ve kterých jsou dnes poměrně velké dramatické sociální problémy. Ve Francii jsou zapalována auta. Ty země viditelně obtížně hledají schopnost si s přívalem těchto nových etnik, kultur, národů poradit," řekl ve sněmovně v srpnu 2008 Lubomír Zaorálek.

„Četl jsem nedávno práci jednoho Francouze, který říká, že Evropa se během 30-50 let promění tak, že se nepozná. Díky přílivu migrantů bude ztrácet svou kulturní identitu, svůj civilizační styl," dodal tehdy Zaorálek. Na hrozbu masové imigrace upozorňuje i senátor ODS Jiří Oberfalzer, který do Česka pozval šéfa nizozemské antiislamistické Strany za svobodu Geerta Wilderse.

EU zahájila příliv 56 milionů nových muslimů. ČR se nemůže bránit

Právník: Brusel může přerozdělovat imigranty. I k nám

Oberfalzer: Nechci, aby v Česku byly kostelíky zastíněny minarety

Zemanovci jseou sami extremisté, opáčil ředitel islámského centra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…