Šlendrián úředníků u Jílkové. Občan Drábek kýval, řešil a sliboval

28.01.2011 5:21

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek je něco jako Superman. Všechno opatří, zařídí a napraví. Takový dojem by mohl získat divák, který ve čtvrtek sledoval pořad Máte slovo v České televizi.

Šlendrián úředníků u Jílkové. Občan Drábek kýval, řešil a sliboval

Michaela Jílková hostila kromě Drábka i ředitele České správy sociálního zabezpečení v Hradeci Králové Karla Bauera, ředitelku Úřadu práce v Ostravě Yvonu Jungovou a nespokojené občany, které rozčilují úředníci, úřední dopisy a vůbec postupy, které úřady praktikují.

Ministr byl vůči stížnostem občanů extra-chápající. Prý o všem ví a snaží se to řešit. "Sice, jak jste mi řekla, paní Jílková, nemám v této debatě nárok být občan, ale předtím, než jsem se stal ministrem, jsem byl občan. A proto jsem se vydal do politiky, abych to zlepšil, protože stávající situace je špatná. Občané chtějí od státu, aby jim ulehčoval život, ne jim ho ztěžoval," řekl Drábek v pořadu.

"Těch zaměstnanců je 17 tisíc. Mezi nimi najdeme samozřejmě ty, kteří se slušně nechovají, ale většina je slušných a kompetentních. Ty ostatní musíme převychovat nebo se s nimi rozloučit," podotkl.

Musíte zdůvodnit, proč jste byl mrtvej, a pak vám vytrhaj nehty

S kolegy prý řeší, aby se stát začal chovat tak, jak má. "Během několika měsíců by se to mělo zlepšit," ujistil protivníky v diskusi. Zejména ostrá byla matka invalidního syna Zuzana Fontánková. Nejvíc jí vadí, že s ní úřady komunikují, jako by byla idiot, popřípadě jí vyhrožují.

"Vyhrožují vám, píšou: když se nedostavíte, vytrháme vám nehty a budete muset 25 důkazy zdůvodňovat, proč jste byl mrtvej, a tak dále," rozčilovala se. Chybí jí ono prosté "omlouváme se".

"Kde je na místě se omluvit, tak samozřejmě napíšu: omlouvám se," reagoval šéf královéhradecké správy sociálního zabezpečení Bauer. "Je, řekněme, určité množství lidí, se kterými nejsme spokojeni."

Váš případ znám, paní Valachovičová

Ministr Drábek překvapil konkrétností, kterou v pořadu předvedl. Bývalá úřednice, dnes invalidní důchodkyně, si stěžovala na výměru důchodu. Své znepokojení prý vylíčila v dopise ministrovi, ačkoliv jí kolegové a přátelé ujišťovali, že pošta určitě skončí někde v šuplíku.

Drábek reagoval okamžitě. "Váš dopis, paní Valachovičová, jsem samozřejmě četl," oslovil důchodkyni. "Proto jsem s vaším případem srozuměn a vím, co je tam za problém." Ten jí také náležitě vysvětlil a žena neměla co dodat. Zřejmě jí ministrova konkrétnost zaskočila.

Pišme česky

Drábek by rád viděl dopisy od úřadů psané v češtině. Ne v jakési úřední právničině. "Dneska je to nesrozumitelné i pro toho úředníka," připustil. "Ta právní řeč tam musí být - v případě, že by šlo následně o nějaký spor - ale musí tam být i ta čeština, které rozumí běžný člověk."

"Kolikrát tomu ani já nerozumím," odlehčoval situaci Bauer. "Úředník má být pro občana pomocí, ne komplikací," zdůraznil ministr. Reagoval tak na trefnou moderátorčinu poznámku, že lidé nejsou jen lejtra a razítka, aby si nezasloužili lidský přístup.

"Navíc 90 denní lhůta je nejzazší, jenomže někteří úředníci to vnímají tak, že teprve po 90 dnech musí odpovědět. Ta prodleva je nepřípustná. S tím se chceme vypořádat," zdůraznil ministr. V řádu měsíců by podle něj lidé měli pocítit rozdíl.

Více o pořadu Máte slovo:

Léčba prostaty robotem? Holt ne pro každého, padlo u Jílkové

Bárta šokoval Jílkovou: Dorazil s batohem plným sádla

Jílková dá slovo Bártovi a trestanému řidiči Ševčíkovi

Jílková versus John. Hvězdy Novy si to dnes rozdají v ČT

Bárta šokoval Jílkovou: Dorazil s batohem plným sádla

Nevídaně drsný Kalousek: U Jílkové seřval hosta i odboráře

Bártův očistec u Jílkové: Křik a nepříjemné narážky

Více o plánech ministra Drábka:

Drábek nezaměstnaným: Chopte se příležitosti

Novela dávek neušetří nic, i tak se ale vyplatí, tvrdí Drábek

Drábek popřel, že se koalice shodla na podobě penzijní reformy

Drábek plánuje: Vyplácení dávek na jednom místě a důsledné kontroly

Prognóza: Drábek šetří na rodinách, bude méně dětí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …