Slovenská pojišťovna DÔVERA podepsala smlouvu s českým protonovým centrem

10.07.2014 19:00

Nejmodernější protonové centrum na světě vyzdvihnul slovenský prezident Kiska při své první oficiální návštěvě ČR. Zahraniční pojišťovny si rezervují kapacity protonového centra, pro české občany je vinou největší české pojišťovny přístup k léčbě stále komplikovaný.

Slovenská pojišťovna DÔVERA podepsala smlouvu s českým protonovým centrem
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Opat Michael Pojezdný

 Zástupci slovenské pojišťovny Dovera podepsali smlouvu o poskytování zdravotních služeb s Proton Therapy Center v Praze.  Pojištěncům Dovery tato smlouva zajišťuje bezproblémový přístup k nejmodernější bezpečné léčbě nádorových onemocnění – protonové terapii. Protonová terapie snižuje rizika poškození zdravých tkání z nežádoucího ozáření a je zárukou kvalitnějšího života po léčbě.

 „Pro naše pojištěnce jsme hledali zdravotnické zařízení poskytující špičkovou onkologickou léčbu, která není na Slovensku dostupná. Pozitivní zkušenosti pacientů s léčbou prostřednictvím protonového ozařování nás vedly k rozhodnutí podepsat smlouvu s protonovým centrem v Praze. Věříme, že zpřístupněním této léčebné metody, která má v indikovaných případech méně nepříznivých vedlejších účinků než dosud používané postupy, zvýšíme terapeutickou bezpečnost a tím zlepšíme kvalitu života pacientů. Smlouva urychlí proces přípravy léčby a zjednoduší celou administrativu s tím spojenou. Pacienti pojištění v Dovere se tak mohou plně soustředit na samotné léčbu“, řekl Martin Kultan, generální ředitel Dovery.

Oproti tomu největší česká pojišťovna VZP ČR zpřístupnila protonovou léčbu v Praze za dva roky pouze 21 pacientům za celkovou cenu 16 milionů Kč a 16ti pacientům v Mnichově, a cenu raději neuvádí. Slovensko s polovičním počtem obyvatel počítá s minimálně 500 pacienty ročně, Norsko - 1.500, Dánsko - 1.800,  Švédsko - 2.200  a Holandsko - 3.500 pacienty ročně.

Zpochybňování počtů pacientů i efektu léčby samotné některými odborníky, poslanci nebo samotnými ministry zdravotnictví, jsou v ostrém kontrastu s postojem slovenských politiků u samotného nově zvoleného slovenského prezidenta Andreje Kisky. Ten ještě před svým zvolením v Show Jana Krause v březnu tohoto roku na otázku co máme v Čechách lepšího, než na Slovensku odpověděl: „Máte fantastické protonové centrum. Absolutně špičková světová třída “ a při své první oficiální návštěvě ČR v roli slovenského prezidenta dodal: „ Protonové centrum ve mně vždy bude mít svého zastánce“.

„ Přístup slovenských pojišťoven k jejich klientům a Dovery zvlášť, je příkladný. Benefity šetrné protonové léčby jsou nesporné pro pacienta a tím i pro pojišťovnu, uzavření této smlouvy bylo jen logickým krokem“, doplňuje Iva Taťounová, ředitelka pro strategii.

PTC je potěšeno, že si slovenská pojišťovna Dovera vybrala za svého smluvního partnera právě české centrum. Rostoucí poptávka po protonové léčbě a nedostatečná kapacita stávajících zařízení jsou důvodem masivního budování nových protonových center v řadě evropských zemí. Jejich zdravotní pojišťovny zatím zajišťují potřebnou protonovou léčbu v centrech, která ještě mohou nabídnout volná místa. Vzhledem k tomu, že pražské zařízení je v současné době nejmodernějším protonovým centrem na světě, zájem okolních zemí patří právě Praze.

Při nedávné návštěvě zjišťovala možnosti spolupráce např. holandská delegace, protože první protonové centrum ze čtyř, které Holandsko v současné době buduje, bude otevřeno až v roce 2017. Přesto, že celosvětově poptávka po protonové léčbě stoupá, z českých pojišťoven si léčbu smluvně zajistila pouze VoZP. Tvrzení ostatních českých pojišťoven v čele s VZP ČR, že pacientům výhody z šetrné protonové léčby zajistí, zůstává pouhým slibem. Na dotaz Nadačního fondu pro protonovou terapii, zda vzhledem k narůstající poptávce ze zahraničí, nepotřebují rezervovat kapacitu pro svoje klienty, odpověděly pojišťovny, že nikoliv. Počty pacientů, které české pojišťovny odhadují i ty, které reálně do léčby schvalují, jsou při tom v zásadním rozporu s praxí ostatních zemí v Evropě, USA i Japonsku.

_____________________________________________________________________________________

Proton Therapy Center (www.ptc.cz) zahájilo provoz na konci roku 2012. Protonová léčba je nejmodernější způsob ozařování nádorů, šetří zdravé tkáně a orgány a dává tak pacientům šanci na vyléčení a dobrou kvalitu života. Pomocí protonů se léčí především jasně ohraničené nádory. V pražském protonovém centru léčíme zejména nádory v dětském věku, mozkové tumory, lymfomy, nádory hlavy a krku, plic, slinivky břišní a karcinomu prostaty. Součástí Protonového centra je i kompletní diagnostická část zahrnující CT, MR a PET/CT. Samozřejmostí je vícejazyčný personál.Protonová léčba = léčba bez zbytečných nežádoucích vedlejších účinků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …