Slovensko v průšvihu? Na džihádistických webech prý koluje jedno video a je to vážné

12.08.2015 18:40

Slovensko se zviditelnilo na džihádistických webech. Podle katarské televize Al-Džazíra prý slovenská policie mučí bývalého guantánamského vězně. Televize zároveň zveřejnila i video, na kterém policejní komando vráží do jeho bytu. Se zprávou přišel slovenský web časopisu Plus 7 dní.

Slovensko v průšvihu? Na džihádistických webech prý koluje jedno video a je to vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Na zveřejněném videu je vidět přibližně desetičlenná policejní jednotka v nejmenovaném azylovém táboře, jak beranidlem vyráží dveře. Následují křik a výzva zadržované osobě. Zarážející je, že přítomný policista si všimne, jak ho natáčí neznámý muž. Vyzve ho, aby odešel, ale k přerušení natáčení se neodhodlá.

Slovensko na islamistických webech

Nahrávku Al-Džazíře zřejmě poslal autor videa. Stejný zdroj s největší pravděpodobností stojí i za tvrzením, že bývalého guantánamského vězně Hashama Bin Ali Bin Amora Slitiho slovenská policie „napadla, bila a mučila po tom, co vtrhla do jeho domova bez udání důvodu“. A právě tato informace rezonovala v arabském světě. Brzy ji začala přebírat další arabská média a weby, kromě jiného i portál Islammemo, který je podle více zdrojů spřízněný s al-Káidou a islámskými bojovníky. „Dá se proto předpokládat, že riziko jakéhokoliv útoku ze strany teroristů na Slovensku nebo na Slováky je po takovéto zprávě mnohonásobně vyšší,“ píše Plus 7 dní.
 

(ReproFoto: Pluska.sk)

Život s teroristy a za mřížemi

Džihádista Sliti se narodil v roce 1966 v Tunisku, přičemž první vazby na teroristy měl podle amerického ministerstva obrany už v roce 1995. Je považovaný za zakladatele tuniské teroristické sítě Tunis Combat Group a spolupracoval také s alžírskou Ozbrojenou islámskou skupinou a s al-Káidou. V Afghánistánu absolvoval trénink v táboře Derunta. Za účast v teroristické skupině ho v nepřítomnosti odsoudili v Belgii i v Tunisku. Do rukou Američanů se dostal v roce 2001, když ho zadrželi v Pákistánu. O rok později ho převezli do Guantánama, přičemž Slovensko ho přijalo až v listopadu 2014. CIA Slitiho zařadila na 52. místo nejnebezpečnějších teroristů. Plus 7 dní zmiňuje také americkou zprávu z roku 2008, podle které Tunisan představuje riziko především v tom, že „po propuštění okamžitě vyhledá předcházející spolupracovníky z Tunis Combat Group a zapojí se do extremistických aktivit především na území Evropy“.

Džihádista na Slovensku

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák přitom po přivezení dvojice guantánamských vězňů tvrdil, že „jde o osoby, které nikdy nebyly podezřelé ani obviněné z trestného činu a pro SR nepředstavují žádné bezpečnostní riziko“. Je zřejmé, že v případě Slitiho tomu tak nebude.
 
Český bezpečnostní analytik Andor Šándor se pro Plus 7 dní vyjádřil s tím, že na rozdíl od Slovenska udělalo Česko správně, když vězně z Guantánama nepřijalo. „Nevím, proč bychom sem měli brát lidi, které Spojené státy nedokázaly právoplatně odsoudit… Já bych se takového člověka obával. Vůbec vám nezávidím, že jste toto rozhodnutí přijali,“ řekl generál Šándor.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…