Směrnice EU zvedne cenu vajec. Bendl bude nařízení hlídat

30.11.2011 22:15

Ministr zemědělství Petr Bendl nechce v republice vejce ze zemí, kde nemají slepice odpovídající životní prostor. Požaduje to norma Evropské unie, ale do roku 2012 to většina okolních zemí, odkud se k nám vejce - zejména ty levnější - dovážejí, nejspíš nestihne. Zatímco pro naše drůbežáře je to dobrá zpráva, čeští zákazníci si asi budou muset nejspíš připlatit.

Směrnice EU zvedne cenu vajec. Bendl bude nařízení hlídat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

„Dobře si uvědomuji možné ohrožení českých producentů vajec a osobně dělám vše, abych tomu zabránil," řekl ministr Bendl na tiskové konferenci. Vítá ale a souhlasí s iniciativou Zemědělského svazu ČR, jehož zástupci požadují, aby pro všechny drůbežáře v EU bez vyjímek platily stejné povinnosti. „Za totéž právě intenzivně bojuji v Bruselu," řekl Bendl, který již toto téma projednával na úrovni Rady ministrů DG AGRI i osobně s evropským komisařem pro veřejné zdraví a ochranu spotřebitele Johnem Dallim.

Komfort drůbeže zaplatí český spotřebitel

Podle komise se neukázněnost farmářů bude k počátku roku týkat více než 51 milionů slepic v nejméně 11 státech z 27 zemí EU. Takzvané „obohacené klece" mají přinést větší komfort pro chovanou drůbež, zároveň ale zvýší náklady chovatelů, a tím i následně cenu vajec. Jak už dříve uvedla Agrární komora, české zemědělce výměna klecí přišla na více než 2 miliardy korun. Na těchto pravidlech se unie dohodla již v roce 1999 s tím, že norma bude platit od počátku roku 2012. Čeští farmáři už většinou pravidla pro zlepšení životních podmínek nosnic zavedla, což ale s sebou neslo zvýšené investiční výdaje. Jenže zemědělci v 11 státech unie termín pravděpodobně nestihnou. Mezi těmito zeměmi je třeba Belgie, Francie, Španělsko, Rumunsko i sousední Polsko, odkud se dováží nevíce vajec do ČR.

Lidé si budou muset připlatit

S tím ale nesouhlasí stínový ministr zemědělství za KSČM poslanec Pavel Kováčik. „Za prvé si myslím, že realizovat toto ochranářské opatření nebude snadné," říká pro ParlamentníListy.cz. Směrem k našim producentům sice považuje Kováčik tento krok za vysoce ušlechtilý, vůči spotřebitelům už méně. „Ceny vajec zcela evidentně půjdou nahoru, protože se nejen zvýší DPH na potraviny, ale samozřejmě naši producenti musejí zakalkulovat do ceny investiční náklady, které byli nuceni vynaložit do chovů pro naplnění směrnice," konstatuje stínový ministr.

Příslušné kontrolní orgány v ČR prý ale od Bendla dostanou úkol zabezpečit, aby se nelegální vejce drůbeže z neobohacených klecí na český trh od ledna příštího roku vůbec nedostala. Velký díl odpovědnosti při řešení tohoto problému bude podle Bendla ležet na Státní veterinární správě ČR a Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Z tohoto důvodu se proto Bendl sešel také s generálním ředitelem Celní správy ČR Pavlem Novotným.

Ceny mohou vyletět nekontrolovaně, protože nebude levnější varianta

Kováčik vidí problém i v tom, že v důsledku zvýšení DPH na potraviny nemají naši producenti cenový polštář, díky němuž by mohli regulovat cenu. „Tím, že bude omezen dovoz levných vajec, dojde k tomu, že ochranářská opatření, která vůči nám uplatňuje EU, kdy si na nás vymýšlí kdeco, aby nemusela pustit naše zboží na evropský trh, uplatní paradoxně tatáž ochranářská opatření vůči vlastním spotřebitelům česká vláda," konstatuje Kováčik.

„Větší pohodu budou mít slepice, producenti vajec, prodejci, ale odnese to opět český spotřebitel, český občan," zlobí se poslanec. Bude prý navíc velmi obtížné korigovat přijatelné ceny na trhu, který se výraznou měrou omezí. „Vždyť to může skončit tím, že ti nejchudší už, díky všem zdražením, finančně ani na ně nedosáhnou," kritizuje pro ParlamentníListy.cz postoj ministra Bendla jeho komunistický stínový protějšek.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…