Smlouva s Kosovem schválena. Foldyna je naštvaný i na své poslance

15.12.2011 23:06

Ve druhém čtení byla schválena smlouva mezi Českou republikou a Republikou Kosovo. Cílem předkládané smlouvy je podle předkládajícího ministra vnitra Jana Kubiceho poskytnout základní právní rámec pro spolupráci ČR a Republiky Kosovo při vzájemném předávání a přebírání nelegálně pobývajících občanů těchto států, občanů třetích států a osob bez státní příslušnosti včetně bývalých občanů Svazové republiky Jugoslávie, kteří se narodili na území Kosovo a po rozpadu federace nezískali jiné občanství.

Smlouva s Kosovem schválena. Foldyna je naštvaný i na své poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna na demonstraci v Rumburku

Garanční zahraniční výbor ke smlouvě nepřijal žádné usnesení, ostře ale proti smlouvě vystoupil Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Vláda nerespektovala usnesení českého parlamentu a svrchované Kosovo uznala. A v této chvíli chce po nás, abychom se tvářili, že existuje nějaké Kosovo. Ale pro český parlament přece žádné Kosovo neexistuje,“ rozčileně říkal už před hlasováním ParlamentnímListům.cz Foldyna.

Pro český parlament žádný stát Kosovo neexistuje, tvrdí Foldyna

Poslanec Foldyna připomněl, že v lednu roku 2008 český parlament přijal usnesení, kterým vyzval českou vládu, aby neuznávala nebo nepřijala žádné kroky, které by uznávaly jakýsi stát Kosovo, ale pokračovala v hledání statutu v souladu s usnesením Rady bezpečnosti 1244. "V tomto usnesení se říká, že hranice Kosova jsou integrální součástí Srbska, nástupnického státu Jugoslávie,“ konstatoval.

„Vláda uznala jakýsi stát Kosovo, v jehož čele stojí lidé, kteří jsou důvodně podezřelí z těch nejtěžších zločinů. Rada Evropy projednává Martyho zprávu, ve které se hovoří o odebírání lidských orgánů zajatcům,“ konstatoval Foldyna. Významní poslanci kosovského parlamentu jsou podle něj obviněni z trestných činů válečných zločinů, utajení svědkové jsou zabíjeni a Haagský soud se zmítá v nedostatku důkazů, přestože všichni vědí, jaká je pravda. „A my máme přijímat usnesení a dělat kroky k uznání de facto jakéhosi státu Kosovo,“ rozčileně připomínal od řečnického pultu poslanec. Konstatoval, že představitelé UCK, kteří byli ještě ve druhé polovině 90. let na seznamu teroristických organizací, jsou teď partnery těch, kteří Kosovo uznali.

Odmítnutí smlouvy překazili svou neúčastí sociální demokraté

Bez zajímavosti není skutečnost, že z ODS bylo 17 poslanců buď odhlášeno, nebo omluveno, z TOP09 to bylo 13 poslanců, mezi nimiž byl i Miroslav Kalousek, který už v Topolánkově vládě hlasoval proti uznání Kosova. Stejnou neúčast bylo možné zaznamenat u poslanců Věcí Veřejných, a to v počtu devíti. Celkem tak bylo nepřítomno 39 koaličních poslanců ze 115, což by v případě větší účasti sociálních demokratů umožnilo hravě odmítnutí smlouvy prohlašovat. Komunisté měli v době hlasování tři omluvené poslance. V době hlasování chybělo 25 oranžových poslanců. Chyběly i sociálně-demokratické špičky – například Sobotka, Zaorálek, Hulínský, Rath.

Za velmi nebezpečný precedent označil souhlas se smlouvou komunistický předseda Vojtěch Filip. „Usnesení Poslanecké sněmovny (v roce 2008) znělo neuznat. To, že vláda udělala něco jiného, neznamená, že uznání tzv. Republiky Kosovo je dokončeno. Nevím o tom, že by prezident republiky podepsal jmenovací listinu pro velvyslance České republiky v Prištině. Takže v tomto ohledu jsem přesvědčen, že Česká republika ještě Kosovo neuznala de lege,“ konstatoval Filip, který je zároveň právník. „To, že se eviduje Česká republika jako jeden ze států, který ji uznal, ještě neznamená, že to, co se píše v novinách, je také právně pravda,“ dodal Filip.

Uznání Kosova je nezvratný proces, tvrdí Schwarzenberg

„Máme spoustu států, které uznáváme a nemáme tam ani diplomatické zastoupení,“ kontroval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP09) Připomněl, že samostatnost tohoto území uznalo mezitím už zhruba přes 80 států, a také většina evropských států. Konstatoval, že se jedná o fakt, který nemůžeme zpochybnit. „A je to bohužel, už, musím vám sdělit, nezvratný proces,“ dodal Schwarzenberg.

„Víte, ta moc Schwarzenberga je asi veliká,“ komentoval s mírnou ironií pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Jandák (ČSSD). „Všichni se bojí, o tom to je,“ tvrdí poslanec. Je to podle něj všechno o strachu. „Všichni zapomněli na Srby, všichni. Zapomněli na ro 1938 na rok 1968, to je na tom to nejhorší,“ neskrývá zklamání Vítězslav Jandák. Připomněl také, že na území provincie Kosovo bylo do dnešního dne zničeno 82 památek, které byly pod praporem UNESCO.

Kam budeme vydávat kosovské Albánce, když mají Srbské pasy?

Opoziční poslanci chtěli po ministru vnitra Janu Kubicem, aby jim sdělil, kam a jak bude vydávat kosovské Albánce, kteří páchají trestnou činnost. „Smlouva se týká osob, které mají občanství Republiky Kosovo, anebo ho měly před vznikem Kosova a nezískaly poté jiné občanství. Takže obsahem smlouvy je přijímat i občany, kteří měli naposledy občanství Republiky Kosovo a poté po vzniku samostatného Kosova nezískali jiné občanství.“

Vojtěch Filip a Jaroslav Foldyna však upozornili ministra Kubiceho, že před rokem 2008 žádné kosovské občanství neexistovalo.

Vojtěch Filip poté navrhl přerušení projednávání smlouvy do zprávy ministra vnitra o tom, jakým způsobem tady žije, kolik tady žije legálně kosovských Albánců, kolik jich tady žije nelegálně, které eviduje policie, a jakým způsobem řeší jejich případnou trestnou činnost a jaké mají pasy v tuto chvíli. „To, co říkal pan ministr Kubice, mě jenom přesvědčuje o tom, že ve skutečnosti nemohli být tito lidé před vznikem Kosova, před jeho uznáním, občany Kosova jako státu, protože takový stát neexistoval. Byli občany Srbska, případně žili v Kosovu a Metochii jako autonomní oblasti bývalé Jugoslávie, později Srbské republiky,“ varoval Filip.

Má-li být předání podle Filipa legální, bude provedeno stejně se souhlasem srbských úřadů, protože je budeme vydávat do Kosova přes Srbsko. „Nebo je tam budeme vozit vládním letadlem. To jsme tady ale neslyšeli a to zatím také nepředpokládám, že bychom chtěli tolik peněz utrácet,“ dodal Filip.

Podobnou smlouvu jako Československu v roce 1938 chtějí Němci vnutit nyní Srbsku

Podle Foldyny je ale důležité i to, že bylo dáno najevo, že jsou zde lidé, kteří se nesmíří s příkořím a nespravedlností. Připomněl, že v Srbsku jsou tyto záležitosti velmi pozorně sledované a je důležité, aby věděli, že v tom nejsou Srbové sami. Připomněl také, že německá kancléřka vyvíjí tlak, aby bylo Srbsko přijato za kandidátskou zemi do EU pouze v případě, že odstoupí od platné rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1244. "Copak zapomněla, že to bylo Německo, které vnutilo podobnou „smlouvu“ Československu v roce 1938?“ dodal Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…