Šmucler ke kauze herce Dejdara: Jen nešťastná formulace, nic závažného

26.01.2013 7:40

Příjemné překvapení - tak hovoří o přímé volbě prezidenta, i o tom, jak byly vedené předvolební kampaně, úspěšný podnikatel, lékař, a exmoderátor Roman Šmucler. Jelikož byl v roce 2010 volebním lídrem TOP 09 v Karlovarském kraji, možná odhalení toho, koho volil jako "svého" prezidenta není nijak překvapivé - přesto vidí některé události kolem volby asi poněkud jinak než mnozí.

Šmucler ke kauze herce Dejdara: Jen nešťastná formulace, nic závažného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úspěšný podnikatel a lékař Roman Šmucler

„Když jsem na počátku toho, kdy bylo jasné, že budeme volit hlavu státu přímou volbou, viděl, jací lidé se chtěli o Hrad ucházet, byl jsem upřímně zděšen. Potvrzoval jsem si tím sám v sobě, že přímá volba prezidenta není tím nejvhodnějším řešením. Nyní můžu konstatovat, že jsem nakonec rád, to, jakým způsobem ta volba u nás probíhá, je pro mě příjemným překvapením,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šmucler. Jak dodal, i oba kandidáti, kteří zůstali ve finále, jsou důstojnými osobnostmi, které si zaslouží se o tento post ucházet. 

Jako pozitivum ocenil pak Šmucler ale také to, jak přímá volba probudila Čechy z letargie. „Zvýšil se zájem o politiku, lidi se probouzejí. To, že se mezi sebou skupiny příznivců jednoho či druhého kandidáta obrazně řečeno různými formami perou, je zcela normální, běžné. Nevidím v tom nic mimořádného, za mořem ve Spojených státech je to daleko ostřejší. Přirovnal bych to příznivcům Sparty a Slavie, ovšem s tím, že po zápasu, čímž je v tomto případě míněna přímá volba, za chvíli ti lidé spolu opět uzavřou smír. Samozřejmě nějaké výjimky asi budou, ale tomu se zabránit nedá,“ myslí si Roman Šmucler.

Volba prezidenta? Slabý odvar volby do sněmovny...

Podle Šmuclera byla předvolební kampaň v daleko slušnější podobě, než když se jedná o volby například do Poslanecké sněmovny. „Vžďyť všichni víme a nemusíme nijak složitě vzpomínat, jak se v té době vytahují různé kauzy, svazky a další kompromitující informace,“ připomněl bývalý moderátor pořadu Tabu a muž, který právě nyní prochází složitým životním obdobím kvůli rozvodu s manželkou Libuší. Ta má za sebou kariéru programové ředitelky v TV Nova, od 1. března 2007 vede vydavatelství Ringier Axel Springer CZ.  Pod jeho hlavičkou vychází například deníky Blesk, Aha, či týdeník Reflex.

I když se Šmucler domnívá, že předvolební prezidentská kampaň byla tedy spíše mírnější formou toho, co Česko (ale zřejmě i jiné země ve světě) zažívá, veřejnost přece jen byla svědkem toho, že někdo byl potrestán za to, když hlasitě projevil svůj názor a svého kandidáta. Kauza kolem herce Martina Dejdara, který vyjádřil sympatie Miloši Zemanovi a za to s ním ukončili spolupráci tvůrci seriálu Zdivočelá země, v některých Češích vyvolala až úzkost z toho, zda se demokracie neubírá někam do slepé uličky.    

„Dle mého to vše vyšlo pouze z nešťastné formulace, pokud vím, tak už snad proběhla mezi těmi aktéry i vysvětlující a omluvná komunikace. Neviděl bych proto za tím nic mimořádného ani závažného. To se prostě může stát,“ shrnul pro ParlamentníListy.cz Roman Šmucler.

I Šmucler před třemi roky kandidoval. Nakonec však odstoupil

Jsou to právě tři roky, kdy Roman Šmucler ohlásil svoji rezignaci na místo volebního lídra TOP 09 v Karlovarském kraji.

„Pro mě je kampaň a pak hlavně případný nástup do Poslanecké sněmovny časovou zátěží, kterou by asi nebylo možné zvládnout spolu s povinnostmi na universitě a v podnikání," odůvodnil tehdy své rozhodnutí.  Zdůraznil, že TOP 09 nadále ale bude pokládat za „nejnadějnější sílu", bude ji podporovat a svou podporu je připraven naplnit i případnou kandidaturou na jiném místě kandidátky. Na to reagoval následně předseda strany Karel Schwarzenberg:

„Chápeme, že plné nasazení pana Šmuclera pro naši stranu bylo časově velmi náročné a vyčerpávající. Srdečně mu děkuji za veškerou práci, kterou pro TOP 09 udělal. Jsme přesvědčeni, že jeho zkušenosti budou pro nás nadále cenným přínosem," komentoval tehdy rozhodnutí Šmuclera. Není proto překvapením, že Šmucler, jak ParlamentnímListům.cz přiznal, do volební urny bude házet lístek právě s jeho jménem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …