Smutný profesor Pafko: Znám Davida Ratha léta...

30.07.2012 6:04

Přední český chirurg profesor Pavel Pafko, který je znám úspěšnou operací bývalého prezidenta Václava Havla, postrádá v dnešní politice především morálku. „Vidím to tak, že se u nás, až na malé výjimky, morálka rozchází s politikou,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý lékař.

Smutný profesor Pafko: Znám Davida Ratha léta...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

V této souvislosti vzpomněl nedávný případ, o kterém se psalo i v českých novinách, kdy pomocný trenér basketbalového družstva na jedné americké univerzitě obtěžoval chlapce. „Samozřejmě hned přišel o místo, ale okamžitě rezignoval i trenér a dokonce rektor univerzity, protože cítil morální odpovědnost,“ uvedl lékař jako příklad, jak by se lidé na vedoucích místech měli chovat. Vadí mu, že v Česku se mluví jen o politické odpovědnosti, jako kdyby šlo o jiný druh odpovědnosti, než mají ostatní občané. „Ale odpovědnost je přece jen jedna, neseme ji všichni,“ prohlásil.

Proto považuje reakci ministra dopravy Pavla Dobeše v době, kdy kolaboval centrální systém registrace vozidel, za velmi nedostatečnou. „Řekl, že jednoho úředníka odvolá a dvěma sníží osobní ohodnocení. Ale přece i on je jako ministr zodpovědný za fungování úřadu, měl by z toho vyvodit osobní odpovědnost jako zmíněný rektor univerzity ve Spojených státech, který rezignoval, i když také pochopitelně nemohl vědět, co se v tělocvičně děje. Přesto za to cítil morální odpovědnost,“ dával za příklad chování akademika ze zámoří.

Morálka a politika by měly být spojitými nádobami

Profesor Pafko je přesvědčen, že morálka a politika by měly fungovat současně. „Pokud nejsou identické, pak lidé necítí odpovědnost za svá rozhodnutí,“ konstatuje. „Kdybych já necítil odpovědnost na operačním sále, to by byla radost pracovat,“ dodává s nadsázkou, protože někdy odpovědnost svazuje chirurgovi pracujícímu na operačním sále ruce. „A v době, kdy jsem byl přednostou kliniky, jsem nesl odpovědnost nejen za sebe, ale za všechno, co se na klinice dělo, i za operace svých kolegů,“ upozornil.

Také ministr je podle lékaře zodpovědnýt za svá rozhodnutí, ale i za všechno dění na úřadě. „I když samozřejmě nemůže vědět o všem, ale své spolupracovníky si musí zvolit tak, aby ministerstvo klapalo. A pokud si vybral špatně, tak je to jeho chyba,“ prohlásil Pavel Pafko. Dodává, že ministr nemusí být nutně odborník na příslušný resort, ale musí si jako své náměstky a poradce vybrat takové lidi, aby za ně zodpovědnost mohl nést. Ale národ prý cítí, že taková praxe u nás nefunguje, proto jsou podle průzkumů veřejného mínění nejméně vážené profese uklízečka, poslanec a ministr. „A pokud někdo takový průzkum zpochybňuje, protože vzorek obyvatelstva, který se v něm vyjadřuje, považuje za hloupý, já si to nemyslím,“ uvedl profesor.

Jestli se prokáže, že Rath kradl, bude to velké životní zklamání

A která z politických stran nebo který z politiků Pavla Pafka v poslední době nejvíce zklamali? „Jsem zklamán z celého politického spektra, ODS se dost zkompromitovala, jak moc, ukáží volby. Smutný jsem i z chování ČSSD, protože nijak moc veřejně nevystupuje. Vidíme, jak dopadly Věci veřejné. A považuji za katastrofu, když ministr spravedlnosti řekne, že chtěl konkurs na uvolněné místo vrchního státního zástupce, protože je pod politickým tlakem. Ale koho? Určitě ne ze strany sociální demokracie nebo komunistů,“ pozastavuje se nad výroky ministra Pavla Blažka.

Nejvíc zklamaný je však z lékařského kolegy, bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha. „Jsem z jeho případu velmi smutný, znám ho léta. Nemohu ho odsoudit jen podle informací z médií, to mne život už naučil, ale jestli se prokáže, že skutečně kradl, bude to pro mne velké životní zklamání,“ přiznává profesor Pavel Pafko.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…