Sněmovna: O ohrožené děti by se měli více starat pěstouni. Norma šla do výborů

02.02.2012 14:22

Poslanci v prvním čtení podpořili novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí, která mění péči o ohrožené děti. Opozice předlohu kritizovala, přesto poslanci normě řekli ano, a ta tak míří do sociálního a zdravotnického výboru a do komise pro rodinu.

Sněmovna: O ohrožené děti by se měli více starat pěstouni. Norma šla do výborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Více dětí by podle normy v budoucnu  mělo končit v péči profesionálních pěstounů, a ne v ústavech. Pěstouni by proto také měli dostávat i vyšší odměnu. To neopomněl v dolní komoře Parlamentu dnes připomenout ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle něj bude jen dobře, když  před ústavní péčí dostane přednost rodinné prostředí.

Autoři zákona navrhli, aby jinak za péči o jedno dítě pěstoun měl osm tisíc korun, za dvě děti 12 tisíc korun a 20 tisíc za nejméně tři děti či postižené dítě. O tuto odměnu by ale měli přijít prarodiče, kteří mají děti v pěstounské péči. Mají totiž vyživovací povinnost k vnoučatům, pokud se o ně nestarají jejich rodiče.

Zatímco občanská demokratka Jaroslava Wenigerová (ODS) dnes zdůraznila, že zákon zrovnoprávňuje všechny druhy péče o ohrožené děti, naopak podle Marty Semelové (KSČM) předloha dopadne na děti i na ústavní zařízení. Česko se podle ní zbytečně podřizuje světovým receptům.

Normu kritizovala i Milada Emmerová z ČSSD. Soudí, že novela se de facto zabývá rušením ústavní péče. S jejím projednáváním by se mělo podle ní vyčkat do doby, kdy bude známa alternativa kojeneckých ústavů.

Až 500 pěstounských rodin
    

Obsahem normy je také to, že pokud děti ve vlastní rodině nebudou moci zůstat, měly by se dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin, kterých by v prvním období mohlo být v Česku 300 až 500.

Méně peněz od státu by měla v případě schválení novely dostat zařízení pro okamžitou pomoc. Těmi jsou například Klokánky. Úředníci by nově měli rodinám pomáhat, aby děti mohly zůstat doma. Vytvořit by měli pro každého chlapce či děvče jejich plán, podle něhož by se při řešení postupovalo.
    
Jak k zákonu poznamenala ČTK, profesionální pěstouni by se registrovali na příslušném úřadě. Měli by nárok na odměnu i v době, kdy by o žádné dítě zrovna nepečovali. Částka by se měla měsíčně pohybovat kolem průměrné mzdy.


    
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…