Sněmovna přehlasovala veto Zemana k novele služebního zákona

24.10.2014 12:08

Poslanci přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana k novele služebního zákona. Služební zákon prezident kritizuje zejména kvůli politickým náměstkům, kteří nebudou mít podle něho co na práci. S tím ale evidentně poslanci dnes nesouhlasili, neboť pro přijetí normy hlasovalo 123 zákonodárců, proti bylo jen 12. Norma tak bude platit.

Sněmovna přehlasovala veto Zemana k novele služebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do lavic vládní ČSSD

Proti přijetí normy bylo jen hnutí Úsvit, komunisté se hlasování zdrželi.

Na podobě zákona se po dlouhých neshodách dohodla koalice s pravicovou opozicí. Tvůrci normy ale tvrdí, že pokud by zákon ustanovení o omezení počtu těchto náměstků nejvýše na dva neobsahoval, každý ministr by mohl mít neomezený počet náměstků.

Poslední verze celkové změny služebního zákona, která byla ve sněmovně přijata 10. září, vyplývá z dohod koalice a pravicové opozice. Na přání TOP 09 a ODS tak upravená verze předlohy nepočítá například se vznikem generálního ředitelství státní služby. Přijatá verze návrhu služebního zákona totiž předpokládá, že většinu pravomocí generálního ředitelství státní služby převezme Ministerstvo vnitra, na němž vznikne zvláštní sekce v čele s náměstkem pro státní službu.

Novela přináší i další změny. Státní správa by se například měla více otevřít i pro lidi z jiných sfér, což byl také jeden z požadavků pravice. Proti předchozímu návrhu novely se posune „překlopení“ současného stavu státní správy do státní služby z ledna na červenec příštího roku. Důvodem je podle autorů nutnost vydání značného množství předpisů, jejichž příprava by se nemusela stihnout do konce roku.

Nová norma nahradí služební zákon z roku 2002, jehož podstatná část dosud nenabyla účinnosti. Vlády ji totiž několikrát odkládaly s poukazem na značnou finanční náročnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …