Sněmovna v prvním kole podpořila vládní návrh o referendu

26.03.2013 20:42

Sněmovna podpořila v prvním kole projednávání vládní návrh zákona o pravidlech celostátního referenda. Přes kritiku to podpořila i část opozice, chce ale před dalším schvalováním normu předělat podle svých představ. Předlohou, kterou kabinet vyslal do sněmovny už před rokem, se nyní bude zabývat sněmovní ústavně právní výbor.

Sněmovna v prvním kole podpořila vládní návrh o referendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Zamítnutí vládní předlohy hned prvním čtení by udělalo radost odpůrcům pořádání plebiscitů, zdůvodnil postoj sociálních demokratů předseda jejich poslanců Jeroným Tejc. Podobně komunističtí zástupci předesílali, že se do vládní předlohy pokusí vpravit vlastní představy o pravidlech referenda, které kabinet odmítl.

Referendum by mohlo být podle návrhu vyhlášeno buď na návrh vlády, nebo pokud o to požádá peticí alespoň 250.000 občanů. K vypsání referenda bude podle předlohy třeba i souhlasu obou komor parlamentu, referendum by pak bylo vyhlášeno do tří měsíců. Termín by stanovil prezident.

ČSSD s tím nesouhlasí a bude prosazovat, aby všelidové hlasování muselo být vyhlášeno v případě dostatečného počtu podpisů pod peticí bez schvalování parlamentem. Tejc označil vládní podmínky za snahu zmařit konání referend. Pokud by parlament konání referenda musel schválit, mohlo by se podle něho stát, že koaliční většina by je zamítla. ČSSD se nelíbí ani nutná voličská účast pro to, aby byly výsledky referenda uznány za platné. Vláda podíl zvýšila z 35 na 50 procent.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…