Sobotka (ČSSD): V regulaci podpory obnovitelných zdrojů stát selhal

03.04.2013 11:50

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. 4. 2013

Sobotka (ČSSD): V regulaci podpory obnovitelných zdrojů stát selhal
Foto: ČSSD
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Děkuji.

Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych také dnes navrhl nový bod pro zařazení na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny. Jedná se o návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny.

Dovolte mi, abych vás nejprve informoval o tom, že dnes ráno byl předsedkyni Poslanecké sněmovny předán návrh na zřízení vyšetřovací komise, který obsahuje potřebné množství podpisů členů poslaneckého klubu sociální demokracie.

Pokud jde o zřízení této vyšetřovací komise, navrhujeme, aby byla zřízena k činnosti vlády, příslušných ministrů a Energetického regulačního úřadu související s podporou obnovitelných zdrojů energie, zejména výroby energie ze slunečního záření. Jsme přesvědčeni o tom, že Poslanecká sněmovna jako jediný orgán v rámci systému naší parlamentní demokracie, který má právo zřizovat vyšetřovací komise, je veřejnosti zřízení takovéto komise dlužen.

Jsme přesvědčeni o tom, že stát a jednotlivé instituce státu v uplynulých letech závažným způsobem selhaly, pokud šlo o výkon pravomocí regulace v oblasti podpory obnovitelných zdrojů a v oblasti stanovení cen elektrické energie. Domníváme se, že v této oblasti není možné spoléhat jen na činnost Policie České republiky, byť policie již některé aspekty činnosti Energetického regulačního úřadu vyšetřuje. Policie nemůže podat, nebo soudy nemohou podat komplexní obrázek toho, jak stát fungoval v oblasti podpory obnovitelných zdrojů v uplynulých letech, a jediným, kdo může komplexně tuto situaci zmapovat, popsat, označit odpovědné osoby, odpovědné instituce a označit také chyby, které se staly při fungování státu, může být právě parlamentní vyšetřovací komise.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, v roce 2005 došlo v této Poslanecké sněmovně ke změně legislativy, která stanovila pravidla pro podporu obnovitelných zdrojů elektrické energie. V letech 2005, resp. od 1. ledna roku 2006, došlo k výraznému nárůstu státní podpory získávání energie ze slunečního záření.

Nárůst této podpory způsobil skokové zvýšení kapacity solárních zdrojů, což se zpětně promítlo samozřejmě do objemu poskytované podpory a také do nárůstu cen elektrické energie pro konečné spotřebitele. Orgány státu, ať už příslušná ministerstva nebo Energetický regulační úřad nebyly několik let schopny pružně zareagovat na vývoj v oblasti nárůstu kapacit solárních zdrojů a také na pokles nákladů spojených s jejich budováním. Nedošlo tady k žádné reakci, která by upravila včas legislativní rámec podpory a omezila tak rizika nárůstu cen elektrické energie v příštích letech. Jsme přesvědčeni o tom, že je tady vážná věc veřejného zájmu, která by měla být vyšetřovací komisí prošetřena. Jde o to, objasnit příčiny selhání kompetentních orgánů státu při výkonu regulace podpory obnovitelných zdrojů energie, příčiny růstu cen elektrické energie v důsledku její výroby ze slunečního záření, a to vzhledem k činnosti či nečinnosti vlády jako celku, příslušných ministrů, zejména ministrů průmyslu a obchodu a životního prostředí a Energetického regulačního úřadu, který je správním úřadem pro výkon regulace v oblasti energetiky.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, už jsem tady zmínil, že na počátku roku 2006 došlo k výraznému nárůstu výkupních cen energie získávané ze solárních zdrojů. Počínaje rokem 2006, 2007, 2008 došlo k výraznému poklesu nákladů spojených s výstavbou solárních zdrojů, které se projevilo v tom, že se dramatickým způsobem zkrátila návratnost investic do těchto solárních zdrojů. Ani v roce 2007, ani v roce 2008, ani v roce 2009 stát nezareagoval, nedošlo ke změně legislativy a nedošlo k žádné viditelné aktivitě vlády, která by měla nárůstu nákladů spojených s podporou solárních zdrojů čelit. První aktivita v legislativní oblasti se objevila až na sklonku roku 2009 a tato Poslanecká sněmovna schválila změnu příslušného zákona až po pěti měsících, na jaře roku 2010 s tím, že k prvnímu výraznému snížení výkupních cen tedy mohlo dojít až počínaje rokem 2011. V letech 2007, 2008, 2009 tedy stát nebyl schopen žádné adekvátní reakce, kde by byl schopen zafungovat jako efektivní regulátor, jako někdo, kdo má situaci v oblasti podpory obnovitelných zdrojů pod kontrolou. My jsme přesvědčeni, že to je skutečně vážné selhání, že to nemůže být selhání jenom jednotlivce, že tady zřejmě selhalo několik státních institucí v řadě v tomto časovém období a že není nikdo jiný než parlamentní vyšetřovací komise, která by se komplexně tímto selháním a těmito chybami v činnosti a fungování státu mohl zabývat.

Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl apelovat na všechny politické strany, které jsou zastoupeny ve Sněmovně, aby zřízení takovéto komise podpořily.

Jsem přesvědčen, že skutečně české veřejnosti dlužíme jasnou zprávu o tom, co se vlastně stalo z pohledu fungování státu, z pohledu fungování Parlamentu, pokud jde o podporu obnovitelných zdrojů. V případě, že - tomu rozumím, že tento návrh je podáván v průběhu probíhající schůze - by byl tento návrh zavetován, chci avizovat, že tento návrh sociální demokracie předloží znovu, na počátku příští řádně schůze Poslanecké sněmovny. A v případě, že by se v tomto volebním období nenašla dostatečná politická podpora pro zřízení této vyšetřovací komise, chci rovněž avizovat, že sociální demokracie tento návrh předloží i po příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Jsme připraveni tento návrh předkládat tak dlouho, dokud se nepodaří tady najít shodu v Poslanecké sněmovně na tom, abychom vyšetřovací komisi zřídili a abychom se tímto obdobím v oblasti regulace obnovitelných zdrojů zabývali. Děkuji za vaši pozornost a chci poděkovat všem poslankyním a poslancům, kteří se rozhodnou návrh na řízení této komise podpořit. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …