Sobotka se prý snaží vyšťouchnout Dienstbiera. Hovoří se i o hledání špíny

07.02.2013 4:44

Podle informací ParlamentníchListů.cz z několika důvěryhodných zdrojů z ČSSD se předseda strany Bohuslav Sobotka obává, že by mu Jiří Dienstbier, který je u voličů poměrně dost populární, mohl přerůst přes hlavu a časem ho nahradit na postu předsedy ČSSD.

Sobotka se prý snaží vyšťouchnout Dienstbiera. Hovoří se i o hledání špíny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Anketa

Dělá Jiří Dienstbier dobře, když ostře kritizuje Zemana?

23%
77%
hlasovalo: 3386 lidí

Dle informací redakce bylo důležitou motivací, proč Sobotka podpořil Dienstbiera na kandidaturu prezidenta, aby se Dienstbier totálně znemožnil a nadále ho neohrožoval. Avšak Dienstbier ve volbách relativně uspěl a jeho popularita u voličů neklesá.

Sobotkovi a Zaorálkovi lidé prý lobbují proti Dienstbierovi

Bohuslav Sobotka ve spolupráci s Lubomírem Zaorálkem mají prý nyní záměr, aby Jiří Dienstbier nebyl na jarním sjezdu zvolen do vedení strany. Lidé od Sobotky totiž prý komunikovali s předáky krajských organizací ČSSD, aby v jednotlivých krajských sdruženích ČSSD Dienstbier nedostal nominace na místopředsedu ČSSD. Většina regionů už takto byla oslovena.

Dienstbier dosud obdržel nominaci od kraje Vysočina a Mladých sociálních demokratů. To mu však k tomu, aby uspěl, nejspíš stačit nebude, protože v dalších krajích dosud úspěšný nebyl.

ParlamentníListy.cz oslovily Dienstbierův tým, zda o této věci něco ví. Na dotaz reagoval přímo Dienstbier, prý o tom nic neví. "Je to nesmysl, o ničem takovém nevím. Podle mě je to přesně naopak," uvedl neúspěšný kandidát na prezidenta za ČSSD.

Pánové se činí?

Údajně se také hledají kompromitující údaje na Dienstbiera, aby klesla jeho popularita. A to i ohledně různých potenciálních podezřelých finančních toků.

Zdroj redakce navíc uvedl, že Dienstbier údajně dostal od současného vedení ČSSD nabídku, aby se stal předsedou pražské sociální demokracie. Ten to však odmítl, protože by tím byl de facto odklizen do ústraní. Na to měl dostat odpověď, že v takovém případě nebude už ani řadovým místopředsedou strany.

Dienstbier nemá podporu v regionech

Dienstbier má tak proti sobě jak „sobotkovce“, tak i „haškovce“ (či „zemanovce“) v ČSSD. Dlouhodobě je například kritizován kvůli svému postoji v prezidentské volbě, kdy proti usnesení strany vystupoval proti Milošovi Zemanovi. Za to jej kritizuje místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach či místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

„Já nechci nějak pejorativně hodnotit Jiřího Dienstbiera, neboť bych se dostal do pozice, jako je on, kdy před volbami napadal všechny kandidáty kolem sebe. Chci přes sjezdem hlavně prezentovat svou práci a nezabývat se personálními záležitostmi jednotlivých funkcionářů,“ řekl Škromach ParlamentnímListům.cz k tomu, jak se Dienstbier choval během druhého kola prezidentské volby.

Na otázku, že si Dienstbier věří i v tom, že na volebním sjezdu ČSSD bude opětovně zvolen místopředsedou, se jen pousmál. „Je jeho věcí, co říká před sjezdem, já jej nechci nijak hodnotit,“ dodal Škromach.

Věř a víra tvá tě uzdraví

Podobně reagovala i Marie Benešová. Tím, že se Dienstbier ostře vymezoval v kampani proti Miloši Zemanovi, u ní hodně ztratil na bodech. „Od něj to nebylo pěkné, nebylo to kultivované, postavil kampaň právě na tom vymezování a je to od něj takové trochu dětinské. Já nevím, jestli neunesl porážku, nebo co... O tom můžeme jen diskutovat, ale už je to ohraná deska,“ řekla Benešová.

Podle poslance Jaroslava Foldyny Dienstbier zdaleka nemá jisté, že na volebním sjezdu ČSSD obhájí post místopředsedy. „Říká se ´věř a víra tvá tě uzdraví´. Myslím, že to je od něj jej taková proklamace. O tom ale rozhodnou delegáti sjezdu. On můj hlas nemá,“ řekl sociálně demokratický poslanec.

Dienstbier přišel o spojence Ratha

Podstatnou zprávou také je, že Dienstbier přišel o silného spojence v osobě exhejtmana a poslance Davida Ratha, který je nyní ve vazbě. David Rath přišel jako první s ideou, aby Dienstbier kandidoval na prezidenta republiky.

Rath mu nyní již nesežene podporu delegátů středočeské ČSSD, které by Dienstbier mohl na sjezdu ČSSD „zobchodovat“ pro svou podporu. Navíc Dienstbier se nemůže spolehnout ani podporu své domovské pražské ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…